Αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα τότε θα είναι «σα να κουνάμε μαντίλι στην Ευρώπη» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Όχι» θα σημαίνει «κούρεμα» καταθέσεων σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο ερώτημα «αν ο λαός ψηφίσει «Όχι» πότε θ’ ανοίξουν οι τράπεζες;». «Οι τράπεζες πιθανόν θ’ ανοίξουν τον Σεπτέμβρη και ίσως μετά από «κούρεμα». Το «Όχι» σημαίνει «κούρεμα» καταθέσεων» τόνισε ο κ Θεοδωράκη.
Όπως επισήμανε, αντίθετα, «με το «Ναι» θα υπάρχει στην Ευρώπη η αίσθηση ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πιστεύω ότι αν το «Ναι» υπερισχύσει με μεγάλο ποσοστό, τότε θα μπορούμε να πετύχουμε μια καλή, αναπτυξιακή συμφωνία και την αναδιάρθρωση του χρέους».
Χαρακτήρισε λάθος του Αλέξη Τσίπρα «τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα, να πηγαίνει και να κάνει κήρυγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με την επιλογή του «Όχι» ενώ για τη ρήση του Πάνου Καμμένου ότι ο Στρατός θα προστατεύσει την εσωτερική ηρεμία είπε ότι «είναι στα όρια».
Υποστήριξε, επίσης, μιλώντας στο δελτίο του Alpha ότι «υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μας έλεγαν πως είναι λάθος το δημοψήφισμα. Τους εξηγούσαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής και ότι πρέπει ν’ αλλάξουν γνώμη στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος. Βλέπουμε σήμερα ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ να τάσσονται υπέρ του «Ναι» και την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ να μην μιλούν. Είναι λάθος αυτό. Υπάρχουν πραγματιστές στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτοί πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους».
Σε δεύτερη σύνεντευξή του στο δελτίο της ΕΡΤ διευκρίνισε ότι «σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το Ποτάμι δεν θα συμμετείχε σε καμία κυβέρνηση». Κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα «να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός. Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, θα πρέπει να μας προτείνει το τι θα γίνει. Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι πρέπει να λύσουμε πρώτα το πρόβλημα με την Ευρώπη, να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες κι όταν πια σταθεροποιηθεί το κλίμα θα λύσουμε και τις δικές μας πολιτικές διαφορές».
Όπως εξήγησε η στρατηγική του Ποταμιού είναι αυτή της εθνικήςενότητας: «αυτή η χώρα για ν’ αλλάξει χρειάζεται δυνατές κυβερνήσεις που θα στηρίζονται στις πραγματικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».
«Αν πεισθούμε ότι υπάρχει κάποιος που είναι αποφασισμένος να κυβερνάει για τη χώρα και όχι για το κόμμα του, εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να τον ενισχύσουμε» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.