ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Επέλαση» σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που για δικούς τους λόγους αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ, σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να διεμβολίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς στις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνησή του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση, ώστε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό, λόγω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ, σε στελέχη και πρώην υπουργούς του λεγόμενου βαθέως ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν με μεγάλη προσοχή το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα που ως τίτλο θα έχει «πρόοδο Vs συντήρηση» ή αλλιώς, Κεντροαριστερά κόντρα στην Κεντροδεξιά και υπό αυτούς τους πολιτικούς όρους ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του. Έτσι τα ονόματα στα οποία ο κ. Τσίπρας φαίνεται να θέλει να απευθύνει πρόσκληση για να συμμετέχουν στην κυβέρνησή του είναι των κυρίων Γ. Ραγκούση, Νίκου Μπίστη, Στέφανου Τζουμάκα αλλά και της κυρίας Λούκας Κατσέλη.
Οπωσδήποτε ορόσημο αποτελεί ο χρόνος των εκλογών που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Εξαρτάται βεβαίως από τις εξελίξεις στη συμφωνία των Πρεσπών, το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο αλλά και τις παροχές πολλών δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, είτε αυτές είναι προσλήψεις στο δημόσιο, είτε αυξήσεις, επιδόματα, μειώσεις στη φορολογία κ.ά. Υπό κανονικές συνθήκες ο κ. Τσίπρας θα περιμένει οι υποσχέσεις που δίνει για καλύτερο εισόδημα στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, για καλύτερες ημέρες της Ελλάδας εκτός μνημονίου και για τα μέτρα ανακούφισης που ψηφίζει στη Βουλή, να πιάσουν τόπο και να φανούν στους απλούς πολίτες τους επόμενους μήνες.
Αν και βούληση του Πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής του θητείας, μόνο αν καταφέρει να ξεπεράσει τον κάβο της Συμφωνίας και ανακάμψει δημοσκοπικά έχει πιθανότητες να συμβεί αυτό.
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό πάντως αφήγημα περιλαμβάνει και τις αλλαγές στην κυβέρνηση διότι προηγουμένως επιβάλλονται έστω και μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το διεμβολισμό στο ΚΙΝΑΛ με στελέχη του προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που ο κ. Τσίπρας θέλει να τα έχει κοντά του. Όπως αρχικά είχε κάνει με τους κ.κ. Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Τζάγκρη, Χρυσόγονο, Σακοράφα, Μητρόπουλο, και συνέχισε με την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την οποία τοποθέτησε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι επιχειρεί να κάνει και τώρα στην περίπτωση που επιλέξει να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση λόγω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ.
Κοντά στα ονόματα που σκέφτεται να απευθύνει πρόσκληση είναι και της κ. Λούκας Κατσέλη. Εκτός της κ. Κατσέλη, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αξιοποιήσει τον πρώην υπουργό του Γ. Παπανδρέου και γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση ο οποίος διαφώνησε με την Φώφη Γεννηματά και αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ με έντονη κριτική, τον κ. Νίκο Μπίστη που έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Στέφανο Τζουμάκα που είναι από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εδώ και πολύ καιρό διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Τσίπρα κυρίως λόγω κοινής καταγωγής.
Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι τα όσα ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη περιγράφοντας το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού: «Το 2019 κλείνουν πολλοί κύκλοι. Κλείνει, εκ των πραγμάτων, ο κύκλος της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και τυπικά. Φαντάζομαι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργούνται νέα δεδομένα. Αυτή η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει ένα καινούργιο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν και νέες συγκλίσεις. Ένα έδαφος το οποίο θα χαρακτηρίζεται, πια, από την προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον προοδευτικό, τον αριστερό πόλο και τον νεοφιλελεύθερο πόλο. Είναι κάτι το οποίο τέμνει πια όλες τις αντιθέσεις που θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα και εκεί πλέον θεωρώ ότι θα διαμορφωθεί μια μεγαλύτερη – να δανειστώ τον όρο – κανονικότητα για την πολιτική αντιπαράθεση. Άρα και πριν από τις επόμενες εκλογές και μετά, ανάλογα με το αποτέλεσμά τους, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς με ακρίβεια, αλλά νομίζω ότι στη βάση αυτών των νέων διαχωριστικών μεταμνημονιακών πολιτικών γραμμών θα διαμορφωθούν και οι νέες πολιτικές συμμαχίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από το ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θεωρητικά επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος του χρόνου για να κερδίσει χρόνο και για αυτό το λόγο εντείνουν την αντιπολιτευτική του τακτική.
Ο διευθυντής του γραφείου της κ. Γεννηματά, Μανόλης Όθωνας σε συνέντευξή του με αφορμή την υπόθεση του μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis σημείωσε μεταξύ άλλων πως: Όταν ένα χρόνο μετά τις βαρύγδουπες προαναγγελίες για το σκάνδαλο του… αιώνα αποδεικνύεται ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει με την μουτζούρα στα χέρια. Και το παραθεσμικό σύστημα σπεύδει να βγάλει τις κουκούλες από πρόσωπα, επειδή οι μαρτυρίες τους δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους ή τις επιθυμίες τους. Και επειδή η διαχείριση αυτού του φιάσκου δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον κ. Τσίπρα, πιθανολογώ ότι θα δούμε κι άλλους πολιτικούς, δικονομικούς και θεσμικούς ακτιβισμούς τις επόμενες εβδομάδες γύρω από αυτό το θέμα, αναφέρει το cnn.gr/