Απαντήσεις σε έξι βασικές ερωτήσεις για το τι έπεται των εκλογών και της συμφωνίας δίνει η βρετανική εφημερίδα The Times, σχολιάζοντας πως εν τέλει, οι απλοί Έλληνες κρατούν το “κλειδί” για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Μπορεί να σφραγιστεί πλήρως η συμφωνία τώρα;
Ναι. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την πρώτη δόση των26 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα 13 δισ. ευρώ. Επίσης, άλλα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά τι θα συμβεί;
Το πρώτο crash test μετά τις εκλογές είναι τον Οκτώβριο, όταν και θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές. Εάν είναι θετική θα εκταμιευτούν τα χρήματα, ενώ θα αποφασιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει και το θέμα του χρέους. Στο μεταξύ, θα πρέπει να συμφωνηθεί και το χρονοδιάγραμμα για τις μελλοντικές πληρωμές του συνολικού πακέτου που θα δοθεί στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ενδεχόμενες προστριβές εκεί;
Άφθονες. Βασική ανησυχία είναι μήπως η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πιστωτών σχετικά με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. Ειδικά αν η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι πλέον αναπόφευκτες. Το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής στήριξης στη Γερμανία, έχει, επίσης, αναφέρει ότι οι παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποφασιστούν για το ελληνικό χρέος δεν είναι επαρκείς.
Η τριετή συμφωνία περιέχει, επίσης, ένα στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού μόλις 0,5% και τα πλεονάσματα έως 3,5% κλιμακωτά μέχρι το 2017, τα οποία η Capital Economics έχει περιγράψει ως «υπερβολικά αισιόδοξο» και απίθανο να επιτευχθεί.
Τι θα συνέβαινε αν οι όροι της συμφωνίας δεν τηρηθούν;
Η ελάφρυνση του χρέους μάλλον δεν θα προσφερθεί, δηλαδή οι πληρωμές του χρέους, το οποίο πρόκειται να κορυφωθεί σε πάνω από 200% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό. Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει, οι χώρες της ευρωζώνης που θα μπορούσε να επιταχύνει την απόσυρση της υποστήριξή τους, η οποία μπορεί επίσης να συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά, η Capital Economics παραμένει πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ εντός ενός έτους.