Ελλάδα οικονομία: «Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και απομένουν διάσπαρτα θέματα» τόνισε πριν από λίγο, ανώτερο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα, τα οποία «δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση». Ωστόσο, όπως σπεύδει να προσθέσει, η Αθήνα εκτιμά ότι το Ταμείο δεν έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκησε 1,5 ώρα, εξετάστηκαν οι αποκρατικοποιήσεις, τα χρηματοοικονομικά και τα εργασιακά, ενώ αύριο, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα κείμενα «καθαρίζονται» από τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να μείνουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή.
[irp posts=”125902″ name=”Τα μέτρα και οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία με τους θεσμούς”]
Σημειώνεται ότι στις επαφές, οι οποίες προηγήθηκαν, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Νωρίτερα, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκτίμησε ότι εντός του Μαΐου θα κλείσει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ έκανε λόγο για μία «δίκαιη συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε την ανάγκη «γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων», προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα.