Στις οκτώ και μισή το πρωί της Παρασκευής λήγει το πρώτο τελεσίγραφο.
Ως τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει καταθέσει το ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων με το οποίο θα μπαίνουν οι βάσεις ουσιαστικά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το καλό σενάριο λέει ότι από την Παρασκευή ξεκινά η διαδικασία διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, παροχή ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία και έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για ένα μνημόνιο διάρκειας ως και δύο ετών που θα περιλαμβάνει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων.
Νομικά δεν υπάρχει τρόπος οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να αποβάλλουν τη χώρα από το ευρώ. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και ουσιαστικά επιλογή της χώρας μας για έξοδο από το ευρώ λόγω των συνθηκών που θα δημιουργηθούν.
Έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες παρουσίασε ένα σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα στηρίζεται σε δύο άξονες:
Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας και να αποφευχθεί κατάρρευση των τραπεζών.
Ένα πρόγραμμα, διετές, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ανάλογη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα (μνημόνιο) και παράλληλα μια ρύθμιση του χρέους.
Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει επίσημο αίτημα προς τον ESM για τη χρηματοδότηση ενός νέος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο και θα εξεταστεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Για να υπάρξει χρηματοδότηση από τον ESM θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα και έτσι όλα δείχνουν ότι θα συνοδεύεται η αίτηση από ένα πακέτο μέτρων με βάση την πρόταση Γιούνκερ και η οποία θα αποτελέσει τη γέφυρα που θα εξασφαλίζει τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας μέχρι την οριστική υπογραφή του νέου μνημονίου (κάποιοι λένε ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει ως το Δεκαπενταύγουστο) το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σαφώς μεγαλύτερο πακέτο μέτρων.
Θεωρείται βέβαιο ότι στο “μεγάλο πακέτο” θα περιλαμβάνονται μέτρα για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ό,τι άλλο η κυβέρνηση έως τώρα ζητούσε να μην συζητηθεί, αλλά να πάει σε ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων.
Όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να παραπεμφθούν στους θεσμούς ώστε να καταλήξουν σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα εργασίας στην τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί στο Eurogroup του Σαββάτου.
Εφόσον στο Eurogroup υπάρξει συμφωνία εταίροι – δανειστές θα ζητήσουν δύο δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Η μία θα έχει να κάνει με την υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας και η άλλη μία ρητή αποδοχή από την πλευρά της χώρας για νέο πρόγραμμα που θα βασίζεται σε άξονες που θα έχουν αποφασιστεί εκ των προτέρων.
Τότε και μόνο τότε θα δοθεί δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα ύψους 7 – 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ως τέλος Ιουλίου με μέσα Αυγούστου, ενώ με βάση τη συμφωνία αυτή θα μπορεί και η ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.