Πολλές οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους γενικούς γραμματείς με αποτέλεσμα τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν…
Ολα τα ονόματα όπως του Τάσου Γαϊτάνη έτυχαν θετικών σχολίων αφού το μήνυμα είναι ότι ο πρωθυπουργός αναζητά τους πιο ικανούς για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις εν τάχει στο πολιτικό σκηνικό…
Στην προσπάθειά του το Μαξίμου να διώξει το ΠΑΣΟΚ με τους νέους γενικούς γραμματείς ίσως το κυβερνητικό έργο περάσει σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτη μοίρα μπουν οι προεκλογικές διευθετήσεις που είχαν αγνοηθεί
Αλλαγές στην κυβέρνηση: Πως το Μαξίμου αγνόησε επιδεικτικά Χατζηδάκη – Αδωνι και βασικούς υπουργούς στο θέμα των γενικών γραμματέων
Εξαιρέσεις ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αλλαγές με μεγάλο παρασκήνιο και μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη είναι αυτές που έγιναν εχθές στη κυβέρνηση.
Πάμε από την αρχή:
Το Μαξίμου έγραψε στα “παλιά του τα παπούτσια” τις εισηγήσεις του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την διαμόρφωση και τη σύνθεση των γενικών γραμματειών στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Χατζηδάκης δεν ήθελε υπερσυγκέντρωση των κρίσιμων ταμείων σε ένα, αυτό που έλαβε ο Γιώργος Ζερβός. Δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ ενώ και οι άλλες γραμματείες κατοχυρώθηκαν σε στενά πρόσωπα του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, όπως η Βασίλη Παντελοπούλου (γραμματεία ΕΣΠΑ) και η Κατερίνα Οικονόμου (Δημόσιες Επενδύσεις).
Ο Ν. Παπαθανάσης ήθελε να έχει δικές του γραμματείες με άτομα που εμπιστεύεται, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γιώργος Ζερβός είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στενά με τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο ήταν στο παλιό Ανάπτυξης.
Από την άλλη, το Μαξίμου δεν έλαβε στα σοβαρά καμία εισήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη για το υπουργείο Υγείας και δεν άλλαξε τους υπάρχοντες γενικούς γραμματείς.
Μία κίνηση που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι δεν θέλει το Μαξίμου να ενοχλήσει τις ισορροπίες με την Ειρήνη Αγαπηδάκη φίλη Δοξιάδη, τον πασοκογενή Μάριο Θεμιστοκλέους φίλο Άκη Σκέρτσου και τον Σαμαρικό Βαρτζόπουλο.
Υπό αυτή τη σκοπιά, η εισήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη να γίνει γραμματέας στο υπουργείο Υγείας ο Γιώργος Παπαδημητρίου κρίθηκε αδύνατη και λόγω ισορροπιών και λόγω ασυνάφειας πάνω στο αντικείμενο.
Επίσης, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το Μαξίμου δεν έκανε το χατήρι σχεδόν κανένα υπουργού.
Στο υπουργείο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως ήθελε να μείνει η Άννα Στρατινάκη και δεν της πραγματοποίησαν την επιθυμία.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήθελε να κρατήσει τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, επίσης δεν κρατήθηκε.
Στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερακκάκης ήθελε να έχει τα δικά του πρόσωπα στις γενικές γραμματείες, δεν το έκαναν πράξη στο Μαξίμου.
Ο Δημήτρης Σκάλκος, ένα πρόσωπο πολύ κοντά στο Μαξίμου και στον Άκη Σκέρτσο διασώθηκε και πήγε σε μία γραμματεία φαντεζί, όπως η γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας χωρίς όμως σοβαρό αντικείμενο.
Ο μόνος που θα λέγαμε πάτησε πόδι και έβαλε τις δικές του εισηγήσεις είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πάντως, εκφράζονται πολλές ανησυχίες αν μπορεί το σχήμα να λειτουργήσει εάν οι υπουργοί είναι αναγκασμένοι να λειτουργήσουν με γενικούς γραμματείς που δεν ξέρουν και δεν έχουν προτείνει.
Όλα θα τα δούμε το επόμενο διάστημα
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια καλή αρχή που σίγουρα πρέπει να συνεχίσει μετά τον κομματικό αποκλεισμό της ΝΔ σε στελέχη και την επιλογή τους από το ΠΑΣΟΚ!