Του Αχιλλέα Πατσούκα
Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές σε Μόσχα και Αθήνα οι οποίες συνομίλησαν με τον ΑΝΤ1, η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από το Κρεμλίνο η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αντί για τις 9 Μαΐου, οπότε δηλαδή ήταν η αρχική πρόσκληση του προέδρου Πούτιν, να πραγματοποιηθεί πριν από τις 20 Μαρτίου.
Θυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ είχε συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χουντή. Βασικό θέμα σε αυτή ήταν η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Είναι λογικό πως στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου(70η επέτειος της Νίκης της Ρωσίας κατά του Ναζισμού) στην οποία έχουν προσκληθεί, πλην του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ξένοι ηγέτες, πως θα είναι δύσκολο να υπάρξουν ενδελεχείς συνομιλίες για διμερή θέματα.
Επομένως η ελληνική πλευρά μπορεί να επιθυμεί να επισπεύσει τις επαφές της με τη Ρωσία. Σε αυτό το πνεύμα μόνο άσχετη δεν υπήρξε η επίθεση φιλίας του προέδρου Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στην οποία και αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό χαρισματικό.
Ένας άλλος ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί να έλθει νωρίτερα στη Ρωσία είναι πως πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε θα εκπνεύσει η επέκταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, είναι πως ίσως να επιθυμεί να έχει έγκαιρα εξαντλήσει την πιθανότητα να λάβει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, με άγνωστη μέχρι στιγμής μορφή.
Μπορεί σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ να απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η απόφαση της Ρωσία για το συγκεκριμένο ζήτημα, αν της τεθεί επίσημα από την Ελλάδα θα παρθεί σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο.
Αυτή μάλιστα η οικονομική βοήθεια μπορεί να μην γίνει αποκλειστικά από τη Ρωσία, αλλά από τις χώρες της BRICS(Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική).
Σε αυτή την κατεύθυνση πριν μια βδομάδα η Κρατική Δούμα πέρασε νόμο με τον οποίο εγκρίθηκε η οικονομική συμβολή της Ρωσίας στον κουμπαρά ύψους 100 δις. Ευρώ της BRICS που ως στόχο έχει να παίξει έναν ανταγωνιστικό ρόλο του ΔΝ