Το τείχος των δανειστών
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών να είναι ραγδαίες, καθώς η κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανακοίνωση μέτρων ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των ακριτικών νησιών προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Έχοντας εξασφαλίσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν έφερναν αντιρρήσεις στις παροχές, ενώ η κυβέρνησή του θα μπορούσε να πετύχει έναν διπλό στόχο. Στη μεν περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν είχε αίσιο τέλος και αναγκαζόταν να προχωρήσει σε εκλογές, οι εξαγγελθείσες παροχές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προεκλογικό «δώρο» και ώθηση. Στη δε περίπτωση που αναγκαζόταν να προχωρήσει σε επώδυνο συμβιβασμό, οι παροχές θα μπορούσαν να απαλύνουν εν μέρει το βάρος των επαχθών μέτρων που θα ψήφιζαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Η «μπλόφα» Τσίπρα φαίνεται ωστόσο πως δεν έπεισε. Αντιθέτως, αν κρίνει κανείς από την άμεση απόφαση του ESM και του Eurogroup να«παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο πρωθυπουργός μάλλον προσέκρουσε σε ένα «τείχος». Η αντίδραση των δανειστών, ωστόσο, φαίνεται πως θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα, για ακόμη μία φορά. Καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, ή θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τις παροχές προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ή θα επιλέξει το δρόμο της ρήξης, επιλέγοντας τη λύση της κάλπης.
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αντιπαράθεσης
Στα άκρα βρίσκεται πλέον η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αφού μετά το ΔΝΤ στον χορό της αντιπαράθεσης με την Αθήνα μπαίνει και ο ESM ο οποίος ανακοίνωσε πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χαρακτηρίζοντας ως μονομερείς ενέργειες την ανακοίνωση για το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήρθε στην αρχή από την Θεσσαλονίκη όπου κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως την ΝΔ ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ χαρακτηρίζοντάς την ΔΝΤ – πολίτευση και κατόπιν από τις Βρυξέλλες όπου μέσω των συνεργατών του ζήτησε την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας αύριο στην βουλή για το θέμα των συντάξεων και της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Η κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών ως διέξοδο της κυβέρνησης για την αποφυγή ψήφισης των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές με αφορμή την θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% για τα έτη μετά το 2018, πιθανότατα για μία δεκαετία όπως αναφέρει η έκθεση προσαρμογής του Eurogroup. Παράλληλα το πρακτορείο ΜΝΙ εκτιμά ότι η β αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και όχι το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου όπως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.
[irp posts=”90281″ name=”Δανειστές: Πάγος στα μέτρα για χρέος – Εκτός συμφωνίας οι εξαγγελίες Τσίπρα”]
Είχε προηγηθεί η δημιουργία δυσμενούς κλίματος στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ μετά την δημοσίευση του άρθρου του Π. Τόμσεν στο blog του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου κατηγορούσε την Αθήνα ότι αποφάσισε με την Ε.Ε. Τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% ενώ υπογράμμιζε πως ακόμα και με πλεόνασμα 1,5% θα έπρεπε να επιβληθούν μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε από την Νίσηρο απ΄ όπου σε μία προεκλογική ομιλία δύο ωρών κατηγόρησε τους «ανόητους» τεχνοκράτες που κάνουν λάθη και θέλουν να επιβάλλουν την γνώμη τους υπονοώντας σαφέστατα το ΔΝΤ. Παράλληλα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα των εκλογών, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τα πρώτα σενάρια που κυκλοφορούσαν μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών έκαναν λόγο για επανάληψη του σκηνικού που διαμορφώθηκε την άνοιξη του 2016 όπου το ΔΝΤ παρέμεινε τεχνικός σύμβουλος και τελικά αποφασίστηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και λήφθησαν κοινωνικά μέτρα από την κυβέρνηση χωρίς να …ανοίξει μύτη με τους δανειστές όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επεκτείνει τον κόφτη για κάποια χρόνια αλλά δεν θα δεχόταν επ ουδενί να ψηφίσει μέτρα για το 2019, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση παράλογη.
Η κόντρα μεταξύ Αθήνας και θεσμών κορυφώθηκε τόσο κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του κουαρτέτου στην Αθήνα όπου η Ν. Βελκουλέσου ζήτησε τον λόγο από τον Ευ. Τσακαλώτο για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα όσο- κυρίως – με την δήλωση του Β. Σόιμπλε που ζήτησε την αξιολόγηση από τους θεσμούς των εξαγγελιών του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η απάντηση ήρθε από τον ESM που πάγωσε τα μέτρα για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο καταγράφοντας την αρνητική στάση των εταίρων προς τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει συννενόηση με τους εταίρους η οποία αναμένεται να εκφραστεί και στην Σύνοδο Κορυφής απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τους ομολόγους του.
Η συνάντηση με τη Μέρκελ και το ενδεχόμενο των εκλογών
Οι ελπίδες της ελληνικής πλευράς έχουν εναποτεθεί στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ αν και πολιτικοί αναλυτές από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δε θα πρέπει να αναμένει πολλά η ελληνική πλευρά από την γερμανίδα Καγκελάριο η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αδειάσει τον Β. Σόιμπλε. Παράλληλα το Μ. Μαξίμου αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών παρά το γεγονός ότι το διαψεύδει σε επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τρείς λόγους:
・ Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 που θα περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου λόγω των έντονων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών
・ το Μαξίμου θα επιδιώξει πιθανότατα να αναζητήσει διέξοδο διαφυγής λόγω των αυξημένων κοινωνικών αντιδράσεων που αναμένεται να πάρουν μορφή… κοινωνικού τσουνάμι τους επόμενους μήνες από συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των εισφορών τους στις αρχές του νέου έτους.
・ Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να πετάξει την καυτή πατάτα των σκληρών επιλογών στην ΝΔ ταυτίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΔΝΤ και τους δανειστές και έχοντας πιθανότατα ψηφίσει τις παροχές σε συνταξιούχους και νησιά.