Στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και στις απαντήσεις του προσπάθησε να διαχωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ξεκινώντας τις απαντήσεις του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη μιας και έδωσε “σκληρή μάχη” και εφάρμοσε “μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα με τη θηλιά στον λαιμό”.
“Η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά διασφαλίζει τη χώρα και δίνει προοπτικές ανάπτυξης. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα μέσα από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ για επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε, προσπαθώντας σε κρίσιμα σημεία να δώσουμε τη μάχη ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Θα προστατέψουμε τους αδύναμους της ελληνικής οικονομίας, κάτι που δεν είναι στις προτεραιότητες της ΝΔ”, δήλωσε.
Κάνοντας επίθεση στη ΝΔ, είπε:
“Καλό πράγμα να ζητάει κανείς Συγγνώμη, αλλά ο κ. Μεϊμαράκης θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του τα τελευταία 40 χρόνια. Ίσως θα έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, αν τον κοροϊδεύει. Γιατί με κάποιον που τον θεωρεί “ψευτράκο” δεν μπορεί να ζητάει συνεργασία”. “Το κρίσιμο δίλημμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η ΝΔ, φέρνοντας μαζί της τις αμαρτίες του παρελθόντος;”.
“Ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει; Εκείνοι που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο το χρέος ή εμείς που αναδείξαμε το γιατί δεν είναι”, ανέφερε.
Για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σημείωσε χαρακτηριστικά:
“Ζητάμε ισχυρή εντολή πάνω σε ένα σχέδιο, έχοντας την εμπειρία αυτής της εξάμηνης διακυβέρνησης, έχοντας μπροστά μας το σταθερό έδαφος που εμείς δημιουργήσαμε. Πρέπει να ξεφύγουμε το δυνατότερο δυνατό από την επιτροπεία και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο μόνος ασφαλής δρόμος για να φύγουμε από τα μνημόνια, είναι αυτός που πήραμε. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι αυτός που με την εμπειρία μας θα ακολουθήσουμε”.
Περί συμμαχιών:
O Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα “modus viventi” ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα.
“Προσπαθούν να φτιάξουν τεχνητό δίλημμα. Δεν υπάρχει. Ο πρώτος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυβέρνηση. Θα έχει πλειοψηφία απόλυτη, ή θα είναι κοντά. Γιατί πρέπει να υπάρξει συμμαχία ανάμεσα σε δύο δυνάμεις πολιτικές που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα;
Η ΝΔ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα 40 χρόνων που μας έφεραν στη χρεοκοπία και δημιουργούν την ψευδή αίσθηση πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Σας λέω πως υπάρχουν και με εμάς η χώρα θα ξεφύγει από τις παλιές πολιτικές πρακτικές του ρουσφετιού, της διαπλοκής και της κομματοκρατίας. Η διακυβέρνηση των έξι μηνών φταίει για αυτά; Αυτά θα τα αφήσουμε πίσω.
Κάποιοι θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και αυτοδύναμος”.
“Η επικοινωνιακή της ΝΔ απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι Μεϊμαράκη εναντίον Τσίπρα, γιατί εκεί θα χάσουν κατά κράτος. Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός”, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ωστόσο: “Αν δεν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία, τη χώρα δεν θα την αφήσουμε ακυβέρνητη. Η χώρα θα κυβερνηθεί για να γίνουν οι τομές που πρέπει να γίνουν”.
“Ο Θεοδωράκης μου έλεγε να υπογράψω ό,τι να’ ναι”
Απαντώντας σχετικά με το ποια στάση θα ακολουθήσει το κόμμα του αν είναι δεύτερο, είπε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη ακόμη κι αν είναι δεύτερος. Τη συμφωνία εμείς τη φέραμε και κανείς άλλος δεν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία από αυτή. Ο Θεοδωράκης θα έφερνε καλύτερη, που μου έλεγε υπέγραψε ό,τι να’ ναι; Σαν κυβέρνηση θα συνεχίσουμε τη μάχη και θα απεμπλακούμε κερδίζοντας περισσότερα προς όφελος του λαού μας”.
“Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα όμως είναι “ποιοι θέλετε να σας κυβερνήσουν και να διαπραγματευτούν”. Η προοπτική της εξουσίας σε κάποιους δημιουργεί αναφυλαξία, εντός της αριστεράς. Το ζήτημα είναι, αν η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεμπερδέψει με το παλιό και να αλλάξει τα πράγματα μέσα σε ένα πλαίσιο χρόνου που θα μπορέσει να παράξει πράγματα και να κριθεί ουσιαστικά”.
“Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”
Στη συνέχεια, δήλωσε: “Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει κανόνες. Και θα κάνει ακόμη περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με την κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχιστεί η ασυδοσία”.
“Έχω κάνει τόσο πολύ αυτοκριτική που κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για αυτό”
Για τις τράπεζες και την προσδοκώμενη ανάπτυξη, σχολίασε:
“Εμείς σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε. Στις 17 ώρες διαπραγμάτευσης, παραλίγο να χάσουμε τις τράπεζες. Διαπραγματευτήκαμε με το μαχαίρι στον λαιμό. Αλλάξαμε και τη δομή του Ταμείου και εν τέλει με σκληρό αγώνα σώσαμε τις τράπεζες της χώρας”.
“Η επιλογή των εταίρων για να κλείσουν τις τράπεζες, ήταν εκδικητική γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό με το δημοψήφισμα. Η δυσκολία στην οικονομία θα είναι μπροστά μας για ένα χρόνο. Η ανάπτυξη θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του ’16. Η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε για να υπάρξουν νέες επιχειρήσεις.
Για το μέγα ζήτημα άλλωστε της ανεργίας, έχω προχωρήσει σε μετασχηματισμό των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας με τα vouchers. 100.000 άνεργοι ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα. Ακόμα και εντός ύφεσης, για τα επόμενα δύο εξάμηνα, η ανεργία θα μειώνεται. Αργά και σταδιακά, με ρυθμούς που προοιωνιζόμουν όμως ένα καλύτερο μέλλον.
Πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακό σοκ με δημόσιες και ιδιωτικές άμεσες επενδύσεις, με σχεδιασμό που έχουμε. Θα βοηθήσει φυσικά σε αυτό και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, ενώ με τη συμφωνία εξασφαλίσαμε ένα σταθερό περιβάλλον το οποίο διασφαλίσαμε εμείς βάζοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit. Το πλαίσιο αυτό θα δυναμώσει βάζοντας τέλος στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που είναι προαπαιτούμενα για εμάς”.
Και συνέχισε κάνοντας λόγο για “αυτοκριτική” και συναίσθηση των ευθυνών.
“Έχω κάνει τόσο πολύ αυτοκριτική που κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για αυτό. Ο λαός έχει να αποφασίσει όχι για το χθες, αλλά για το αύριο. Κοιτάμε μπροστά, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, παραδεχόμαστε τα λάθη μας και βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός θα μας εμπιστευτεί για να αναμορφώσουμε τη χώρα. Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ δεν περίμεναν τέτοια σθεναρή αντίσταση. Πρωτοτύπησα και πάλεψα ενώ τα ΜΜΕ μας έκαναν επίθεση και έλεγαν ψευδώς πως στο δημοψήφισμα το δίλημμα ήταν ευρώ ή δραχμή. Και μην ξεχνάτε πως υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά για τα οποία θα διαπραγματευτούμε ακόμα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά”.
Για τις συναντήσεις με τον Βλ. Πούτιν, είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί υπήρξε προσέγγιση σε αυτή την κατεύθυνση:
“Συνάντησα αρκετές φορές τον Βλ. Πούτιν για να επανεκκινήσουν οι ελληνορωσικές σχέσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να έχουμε οικονομική σχέση με τη Ρωσία; Η Γερμανία γιατί έχει; Αντιστοίχως η Τουρκία, όντας χώρα του ΝΑΤΟ; Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την κρίση, διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Η θέση μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είμαστε σε σταυροδρόμι πολεμικών συγκρούσεων και κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
“Όσοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της ΕΣΣΔ, ας τις λύσουν. Εγώ ποτέ δεν είχε τέτοιες αυταπάτες”
Ο ρόλος μας πρέπει να αναδειχθεί μέσα από μια πολυδιάστατη πολιτική. Ποτέ δεν πήγα στη Ρωσία για να ζητήσω λεφτά. Εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω και είναι σε καλή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Στόχος, να γίνει η χώρας μας ενεργειακός κόμβος Ρώσοι τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό είναι θεμιτό”.
“Όσοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της ΕΣΣΔ, ας τις λύσουν. Εγώ ποτέ δεν είχε τέτοιες αυταπάτες”, είπε, στέλνοντας τα “καρφιά” του στη Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
“Υλοποιήσαμε πάρα πολλά μέτρα από το πρόγραμμά μας. Και αυτά δεν είναι μικρά πράγματα”
“Εμείς με την πολιτική μας διασφαλίζουμε τις τράπεζες και τις καταθέσεις”, είπε. “Εμείς δεν κρύψαμε τίποτα. Δεν κρύψαμε ποτέ, μιλάμε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Διαψεύστηκε η προσδοκία ότι θα φέρναμε ένα ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη. Υλοποιήσαμε όμως πολλά και φτάσαμε στα άκρα της διαπραγμάτευσης. Όλα τα μέτρα που πήραμε, ήταν μέτρα που υλοποίησαν μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα που πήραμε για την ανθρωπιστική κρίση, για το ρεύμα, για την κάρτα σίτισης, για το επίδομα στέγασης. Καταργήθηκε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, προχώρησαν οι 100 δόσεις για τους επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα. Ο λαός μπορεί να κρίνει τι καταφέραμε και τι διεκδικήσαμε, και να συγκρίνει με το τι έκαναν οι προηγούμενοι”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αριθμητική του Τσίπρα για τα μνημόνια
Συγκρίνοντας τα τρία μνημόνια, τόνισε:
“Η συμφωνία που έφερε το ’10 ο Γ. Παπανδρέου ήταν συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 40 δις, ή ετησίως 7 δις. Του κ. Σαμαρά ήταν 25 δις και 10 ετησίως. Εμείς φέρνουμε 17 δις και 9,9 ετησίως. Ποιο μνημόνιο είναι καλύτερο; Προφανώς και η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά πρέπει να βρούμε τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα. Φέρνουμε όμως και τη ρύθμιση για το χρέος ενώ οι προηγούμενοι έφερναν μόνο υποσχέσεις”.
“Το mail Χαρδούβελη ήταν μόνο μια πρόταση προς τους δανειστές, όχι μια συμφωνία. Να τη συγκρίνουμε με προτάσεις του κ. Βαρουφάκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το mail, είναι επικοινωνιακό κόλπο αυτό”, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιας και μίλησε στη ΔΕΘ και δέχθηκε σχετική ερώτηση, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μέσα στις προτεραιότητες του κόμματος του και μιας επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τόνισε πως “στοίχημα είναι και η σωστή αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης και να εξασφαλιστούν όσα περισσότερα γίνεται για το ελληνικό δημόσιο”.
“Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά”
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση και για το σποτάκι του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. με τον μικρό Αλέξη που έσπασε το αριστερό του χέρι. Και δήλωσε σχετικά:
“Βρήκα συμπαθητικό το σποτ του Π. Καμμένου γιατί στην πολιτική επικοινωνία μετράει η ευρηματικότητα. Έχουμε ιδεολογικές διαφορές αλλά συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Να του πω του κ. Καμμένου πως το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχει κανένα πρόβλημα”.
Για τις Σκουριές, ο κ. Τσίπρας είπε:
“Πήραμε απόφαση αναστολής εργασιών στο 40% γιατί η εν λόγω εταιρεία αρνείται να κάνει επιτόπια δοκιμή για να δούμε αν πραγματικά επιβαρύνει το περιβάλλον. Θέλουμε ανάπτυξη αλλά θέλουμε ανάπτυξη με κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις. Θέλουμε επενδύσεις με επενδυτές που δεν θα πλιατσικολογούν, αλλά θα σέβονται τους νόμους και θα ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Θέλουμε να συνεχιστούν οι εργασίες αν δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον. Σεβόμαστε τους 2.500 χιλιάδες μεταλλωρύχους αλλά και τους κατοίκους της Χαλκιδικής, όλους τους Έλληνες που αγωνιούν για το δάσος και την περιοχή. Να ξέρετε πως δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν και έχουμε δεσμευτεί για αυτές τις θέσεις εργασίας. Δεν προηγούνται όμως τα υπερκέρδη εις βάρος του κοινωνικού συνόλου”.