Με σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει για τις επιπτώσεις της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, με τον αφελληνισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών.
Είχε προηγηθεί η ερώτηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που μεταξύ άλλων απείλησε τον πρωθυπουργό με εξεταστική επιτροπή για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. «Με τις πράξεις και παραλήψεις σας επιτρέψατε το τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε αποκαλούσατε κοράκια των αγορών. Θα σας συνοδεύει η αποτυχία σας» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ για να ρωτήσει σε άλλο σημείο αν αληθεύει πως με νομοθετική διάταξη «άλλαξαν προνομιούχες μετοχές τράπεζας και έγιναν κοινές».
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η φράση του κ. Τσίπρα με την οποία αναγνώρισε το δικαίωμά του στην έπαρση. «Με κατηγορήσατε για οίηση» είπε απευθυνόμενος προς την κυρία Μπακογιάννη για να προσθέσει «Θα είχε κάθε δικαίωμα και θα ήταν δικαιολογημένη μια μικρή οίηση σε κάποιον που δεν προέρχεται από “τζάκι”» και κατάφερε στα σαράντα του να γίνει πρωθυπουργός» αποσπώντας το χειροκρότημα των βουλευτών του αλλά και τα εύσημα του κ. Γιάννη Δραγασάκη που του είπε: «πολύ ωραία της απάντησε».
«Αναφερθήκατε στον κ. Βαρουφάκη χρησιμοποιώντας έναν τίτλο από αμερικάνικη ταινία. Αναφέρατε για τον κ. Βαρουφάκη πως γύρισε σπίτι του και είπε «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Εσείς το λέτε αυτό; Σε εσάς ταιριάζει ένας άλλος τίτλος ταινίας. Το «κοίτα ποιος μιλάει». Μιλάνε αυτοί που λεηλάτησαν αυτό το τόπο επι 25 χρόνια. Την καταστροφή σε αυτή την χώρα την έφεραν οι 7 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ; Που τόλμησε ο λαός να εκλέξει μια νέα κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του στην Ευρώπη. ‘Η μήπως την φέρατε εσείς την καταστροφή που ήσασταν του «ναι σε όλα» και της υποταγής».
Απαντώντας, στα περί διερεύνησης τυχόν ευθυνών για τις ανακεφαλαιοποιήσεις είπε «θα κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε. Για τις τράπεζες αλλά και για τα δικά σας κομματικά δάνεια που θέλατε να φορτώσετε στις πλάτες του λαού με νυχτερινές τροπολογίες».
«Αυτή η κυβέρνηση έχει στάση ευθύνης εθνικής. Κάποιοι ήθελαν την Ελλάδα να αποτύχει. Θα τους διαψεύσουμε. Ήδη πετύχαμε την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση με μικρότερο κόστος. Τον ξεπεράσαμε αυτό τον κάβο και πλέον έρχεται κοντά η πρώτη αξιολόγηση» σημείωσε για να επισημάνει ότι επετεύχθη η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.
Ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του χαρακτήρισε «υπονομευτικές» και «λαϊκίστικες» τις απόψεις περι αφελληνισμού των τραπεζών και τις συνδύασε με «κύκλους» που επιθυμούν την αποτυχία και την πτώση της κυβέρνησης.
Υποστήριξε ότι πριν την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αποδίδοντας σε αυτό τον παράγοντα και όχι στα capital controls την αναγκαιότητα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
«Η αρχική εκτίμηση στην Συμφωνία Ιουλίου ήταν ότι θα χρειαστούμε 25 δισ. ευρώ. Μετά τα στρες τεστ πήγε στα 14 δισ. ευρώ και τελικά το ΤΧΣ έδωσε 5,5 δισ. ευρώ. Αντι αρχικών εκτιμήσεων για 25 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε μόνο με 5,5 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Τσίπρα για να προσθέσει «Οι ιδιώτες επενδυτές παρά τις αντίθετες προβλέψεις συμμετείχαν σημαντικά. Ποιος θα πίστευε τον περασμένο Ιούλιο – Αύγουστο ότι θα συμμετείχαν με 6,5 δισ. ευρώ; Κανείς!».
Παράλληλα, για το θέμα ελέγχου κατέφυγε μάλλον στην δημιουργική ασάφεια λέγοντας «η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί να είναι μικρότερη. Όμως ένα ποσοστό 25% ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας είναι πιο σημαντικό από ένα ποσοστό 40% μιας τράπεζας που είναι υπο εκκαθάριση».
Επίσης, για τον αφελληνισμό των τραπεζών είπε ότι «διαχρονικά η πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών ήταν στην κατοχή ξένων. Εξαίρεση αποτελεί το διάστημα της κρίσης μετά την πρώτη και 2η ανακεφαλαιοποίηση που απέκτησε την πλειοψηφία το ΤΧΣ που όμως δεν είχε κανένα δικαίωμα ψήφου» ενώ σημείωσε ότι «η δική σας διακυβέρνηση Σαμαρά προκάλεσε απώλειες 66,5% στο δείκτη των τραπεζικών μετοχών… Τα περί αφελληνισμού δεν ισχύουν στην πράξη. Αν αθροίσουμε το ποσοστό Δημοσίου σε Πειραιώς και Εθνική θα διαπιστώσετε ότι το 66%της πρώτης και 55% της δεύτερης βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου».
Τόνισε, δε, ότι «Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μετοχές θα μπουν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με αναφορά στα κείμενα για αποφυγή ξεπουλήματος» ενώ σε άλλο σημείο ειπε «Οι επιχειρήσεις προστατεύονται από μελλοντική ενδεχόμενη εκκαθάριση τραπεζών».
Τέλος, επανέλαβε ότι «Αυτή η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα μας κυνηγά γιατί καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε τον κάβο. Καταφέραμε να μην υποστούν οι τράπεζες την μεγάλη ζημία λόγω της ενέδρας που μας είχαν στήσει»