«Τη Δευτέρα είναι μια μεγάλη μέρα για την αντιπολίτευση, για τη Δημοκρατία, γιατί και για τα δύο θέματα, θα δοκιμαστεί δεινότατα και η συνοχή στο χώρο της συμπολίτευσης, αλλά κυρίως και η αξιοπιστία της κυβέρνησης, (καθώς) για μια ακόμα φορά θα έχει ο ελληνικός λαός τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι το ψηφίζω-ξεψηφίζω όποτε θέλει ο κ. Τσίπρας και ανάλογα με τις περιστάσεις και ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες, […] είναι μια ακόμα επιπλέον απάτη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ερωτηθείς σχετικά για την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και την κατάθεση τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολόγητου από τη ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης, ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως ήδη υπάρχουν τοποθετήσεις που είναι πολύ σημαντικές: «Μία θα πω πως είναι του κ. Φίλη ο οποίος είπε ότι η συμπεριφορά της χυδαιότητας που επέδειξε ο κ. Πολάκης απέναντι στον κ. Κυμπουρόπουλο παραβιάζει το δημοκρατικό ήθος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τζαβάρας και προσέθεσε: «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν μπορεί να έρθουν όλοι εκεί συλλήβδην και αθρόως να ευλογούν και να δοξολογούν τον κ. Πολάκη για το σφακιανό του ύφος και για τη καθαρότητά του. Εδώ υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας, υπάρχει ζήτημα αξιών και ηθικής που δεν μπορεί κανένας να το αφήσει να περάσει χωρίς να υπάρξει η αναγκαία σύγκρουση στη Βουλή. Θεωρώ λοιπόν ότι τη Δευτέρα θα δοκιμαστεί ακόμα μια φορά το ήθος και το ύφος της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προεκλογικό πυροτέχνημα -όσον αφορά το αφορολόγητο- από πλευράς της ΝΔ, ο κ. Τζαβάρας είπε «πώς είναι προεκλογικό πυροτέχνημα όταν καλούμε τον κ. Τσίπρα να έρθει τη Δευτέρα να του αποδείξουμε ότι δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Από αυτόν εξαρτάται να αποδείξει ότι πράγματι έχει και ο ίδιος σοβαρή πρόθεση να συμβάλλει με τη δημιουργία ενός κανόνα δικαίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή για να καταργήσουμε το νόμο που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση».
Για το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ να καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τζαβάρας επισήμανε «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν διακριτούς ρόλους. Βεβαίως έχουν και ένα κοινό στόχο που είναι η κυβέρνηση (…) Τι νόημα έχει τώρα αυτό, να λέει και η κ. Γεννηματά “ ναι, αλλά δεν έχετε ψηφίσει τη δικιά μας”. Δηλαδή, τη Δευτέρα δεν θα τη ψηφίσει αν τεθεί θέμα για συζήτηση, η κ. Γεννηματά γιατί εμείς δεν ψηφίσαμε τη δικιά της; Δηλαδή έχουμε το σύστημα που λέμε στο χωριό μου με τις δανεικαριές;».
Για την πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ για τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας νομίζει μ’ αυτό το υπεροπτικό ύφος και με αυτή την πολύ αλαζονική ένταση που τον πλημμυρίζει τελευταία ότι καλεί σε μονομαχία τον αντίπαλό του με αυτόν τον τρόπο τον ξιπασμένο, αντιλαμβάνεστε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να προστατεύσει και τους θεσμούς» και συμπλήρωσε: «Ο πιο θεσμικά οργανωμένος τρόπος για να γίνει μια τέτοια συζήτηση είναι η Βουλή».
«Όταν λοιπόν θα έρθει στη Βουλή (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) και θα πιει για τρεις μέρες το πικρό ποτήρι αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η φιλολογία που τροφοδοτεί την προπαγάνδα του Μαξίμου περί του ότι “ δεν έρχεται στη μονομαχία που τον καλώ ο κ. Μητσοτάκης” είναι άνευ ουσίας και άνευ σημασίας, [είναι] μόνο για εσωτερική κατανάλωση εκεί όπου νομίζουν ότι έχουν τον άσσο στο μανίκι. Και με αυτόν τον άσσο θα έρθουν στις εκλογές […] Ας έρθουν πρώτα στη Βουλή να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η βαρβαρότητα που πλέον εκπορεύεται γυμνή, χωρίς κανένα φτιασίδι απέναντι στους ανθρώπους που έχουν μειονεκτήματα, απέναντι στους αναπήρους, απέναντι στις αξίες του κράτους Δικαίου και μάλιστα με την κοινωνική του μορφή, απέναντι στην υποχρέωση που έχει το κράτος και η Πολιτεία να παίρνει θετικά μέτρα έτσι ώστε να εξισώνονται οι ευκαιρίες μεταξύ μειονεκτικών δηλαδή αναπήρων και αρτιμελών ατόμων και από εκεί και πέρα ας δούμε ποιος θα μονομαχήσει με ποιον και σε ποιο τερέν. Είναι δευτερεύον ζήτημα αυτό και επειδή έχει την τάση ο πρωθυπουργός τα δευτερεύοντα ζητήματα να τα ανάγει κάθε φορά σε πρωτεύοντα, εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε».