Πεπεισμένες φαίνεται να είναι οι Βρυξέλλες ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα τη νύχτα της 20ης Σεπτέμβριου στην Αθήνα.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως «βλέπει» αυξημένο επίπεδο «ιδιοκτησίας» των μέτρων και του προγράμματος από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και δεν έχει αμφιβολίες ως προς την θέληση για την υλοποίησή του.
Αποκλείοντας τη διεξαγωγή μιας μεγάλης και δύσκολης συζήτησης στο άτυπο Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο, ο ανώτατος αξιωματούχος αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί μια ενημέρωση από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ως προς την προπαρασκευαστική πορεία των μέτρων του τρίτου προγράμματος.
Θεωρώντας πως η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με ταχύς ρυθμούς – καθώς κατά την ίδια πηγή η Ελλάδα, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, παραδοσιακά κινούνται γρήγορα μετά τη λήξη εκλογών σε αντίθεση με κράτη όπως το Βέλγιο – ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πιστεύει πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εφαρμογής των μέτρων λόγω ακυβερνησίας.
Αν και υπάρχουν φωνές στα ελληνικά ΜΜΕ που ζητούν αλλαγή ή επαναδιαπραγμάτευση, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών θεωρεί πως είναι κάτι το λογικό καθώς το πρόγραμμα είναι «διαρκώς μεταβαλλόμενο», δηλαδή επιδέχεται αλλαγές έπειτα από κάθε αξιολόγηση ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.
«Σχέδιο Β, δεν υπάρχει γιατί δεν το χρειαζόμαστε», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, εκφράζοντας την πεποίθηση του έπειτα από την ευρεία υιοθέτηση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή, ότι η εφαρμογή αποτελεί μονόδρομο.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων, η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεχίζεται, με τα πρώτα 10 δισ. από τα συνολικά 25 δισ. ευρώ, να έχουν μεταφερθεί στον ESΜ. Απομένουν 15 δισ. που θα γίνουν διαθέσιμα για τις τράπεζες με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος τον Σεπτέμβριο, το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί επίσης, σε διάλογο που θα έχει σημαντική διάρκεια, όπως δηλώνει ο ανώτατος αξιωματούχος, αλλά και πλέον αποτελεί μια «ευκολότερη συζήτηση» από ότι το 2012 και είναι κυρίως πολιτικής φύσεως και όχι οικονομικής.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ «έχει τις δικές του απόψεις» για το θέμα του χρέους και η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συμφωνηθέν αποτέλεσμα.
Τέλος, σχετικά με την επιβολή των capital controls τονίζει πως η άρση τους διεξάγεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις όπως της Κύπρου και της Ισλανδίας, αλλά όμως δεν φαίνονται να υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιπτώσεις.