Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, έστω και… «απρόθυμα», υπερψήφισε η γερμανική Βουλή την ελληνική επέκταση.
Ζητώντας την ψήφο των Γερμανών βουλευτών, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να δοθεί χρόνος για να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα», επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων.
Υπέρ ψήφισαν 542 βουλευτές από τους 587 παρόντες, κατά 32 και απείχαν 13 βουλευτές.
«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη» είπε ο Β. Σόιμπλε, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων.
H υπερψήφιση θεωρείτο δεδομένη, όπως και ο αριθμός των ανταρτών από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU). Το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών τους υπερψήφισε, όπως και οι συμπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι.
Για πρώτη φορά, υπερψήφισε και τμήμα των βουλευτών της Αριστέρας (Linke), βάσει των όσων είπε στην Μπούντεσταγκ ο επικεφαλής της Γκρέγκορ Γκίζι.
Κάθε ομιλητής ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, είτε για την στάση τη Αθήνας (όπως κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες) είτε για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα (όπως οι Πράσινοι και η Αριστερά).
Η απόφαση, είπε ο Β. Σόιμπλε, «δεν είναι για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά χρόνος ώστε να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα». Βάση της είναι «η αναφορά της Αθήνας πως θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς επιφυλάξεις», λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τα κεφάλαια που απομένουν θα εκταμιευθούν, τόνισε, «αφού οι θεσμοί επιβεβαιώσουν» ότι οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τη σημασία τόσο της αλληλεγγύης όσο και της αξιοπιστίας. «Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά» τόνισε, και «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη».
«Είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» είπε, «η αλληλεγγύη σημαίνει φυσικά επίσης πως ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».
«Φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα πως δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη», συνέχισε ο Β.Σόιμπλε. «Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Καταδίκη της εκστρατείας της Bild από το βήμα
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Σοσιαλδημοκράτη Άξελ Σέφερ, ο οποίος επιτέθηκε από το βήμα στην Bild για την «εκστρατεία» της υπέρ του «όχι στους Έλληνες».
Ο βουλευτής, ανεμίζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καταδίκασε την στάση της Bild ως εμπρηστική.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις «απειλές για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και τη συζήτηση για Grexit», λέγοντας πως αυτό δεν θα κατέστρεφε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα», είπε, λέγοντας πως «συνεννόηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης».
Γερμανός πρόεδρος: Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης
Νωρίτερα, είχε εκφραστεί επί της ψηφοφορίας και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, που είπε ότι η γερμανική Βουλή «είναι υπεύθυνη» και η Γερμανία καλείται να δείξει την αλληλεγγύη της όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα.
«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης, όπως θέλει να μας παρουσιάσει τμήμα των ΜΜΕ και των πολιτικών στην Ελλάδα» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.