Θα μείνει παράδοση, όπως φαίνεται, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πραγματοποιούν συναντήσεις με κάποιον εκπρόσωπο της Ρωσίας.
Την Παρασκευή ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey M. Maslov. Σύμφωνα με το υπουργείο συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων με έμφαση στα ενεργειακά θέματα, όπου εκφράστηκε η κοινή βούληση να συντελεστεί πρόοδος, στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο κρατών.
Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί μεγάλο επίτευγμα τον σχεδιαζόμενο ρωσικό αγωγό, με διαστάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πολιτικό μνημόνιο με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος και θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός». Η νέα κοινή εταιρεία για τον αγωγό θα είναι με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEBCapital και της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε. Να σημειωθεί ότι το παρόν μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο νομικά δεσμευτικό και δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις που διέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο προυπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Τα συμβαλλόμενα μέρη – ιδρυτές θα οριστούν από την ελληνική κυβέρνηση για την πλευρά της Ελλάδας, ενώ ο «Ρώσος Ιδρυτής» θα καθοριστεί από τη ρωσική πλευρά, με σκοπό την από κοινού σύσταση της «Εταιρείας Ειδικού Σκοπού», η οποία θα είναι και ιδιοκτήτης του αγωγού. Αυτό σημαίνει η εταιρεία που θα ιδρυθεί από τα Ιδρυτικά Μέρη της Ελλάδας και της Ρωσίας, υπό τη δικαιοδοσία που θα συμφωνηθεί από τα Ιδρυτικά Μέρη, με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου. Προφανώς, από την ελληνική πλευρά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΔΕΠΑ.