Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα γίνεται το ΚΕΑ – Αυξήσεις – Πληρωμή – Τι αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση για το ΚΕΑ. Τι αλλάζει και τι ποσά θα δίνονται αλλά και σε ποιους!
Ειδήσεις -Στην αύξηση του ποσού που αντιστοιχεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τις αρχές του 2020, ενώ ήδη δρομολόγησε τη μετονομασία του σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Η αρχή έγινε χθες, με την συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Από τον επόμενο χρόνο, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019.
Επιπλέον θα καλύπτει 800.000 πολίτες, ενώ σήμερα δίνεται σε περίπου 450.000 δικαιούχους. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ο δεύτερος άξονας παρέμβασης στο ΚΕΑ αφορά του δικαιούχους του, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί την αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής στο επίδομα, ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Υπενθυμίζεται πως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισοδηματικό κριτήριο έχει «ταβάνι» τα 1.200 ευρώ το εξάμηνο και κλιμακώνεται μέχρι τα 3.000 ευρώ για περισσότερα ενήλικα και ανήλικα μέλη του νοικοκυριού.
Επίσης η αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, η κινητή περιουσία να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 14.400 ευρώ.
Στα νέα κριτήρια υπαγωγής θα προβλέπεται για τους δικαιούχους που έχουν παιδιά να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν, ενώ θα υπάρχει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Ο τρίτος άξονας παρέμβασης έχει να κάνει με την σύνδεση του επιδόματος με πρωτοβουλίες για εργασία, ακόμη και χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε οι δικαιούχοι του να στήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθιερώθηκε το 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η αύξηση του σχετικού κονδυλίου στο 1 δισ. ευρώ αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αναφέρει το Insider.gr.
Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι.
Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.
ΚΕΑ -Οι σημερινές παροχές συνοψίζονται στις εξής:
– 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
– 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα: 2.400 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
– Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ.
ΚΕΑ: Αιτήσεις και πληρωμές
Στις 28 Νοεμβρίου θα πληρωθεί το ΚΕΑ Νοεμβρίου 2019.
Έως το τέλος του έτους έρχονται αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επίδομα ενοικίου και επίδομα παιδιού Α21 που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια για όλα τα επιδόματα θα προβλέπεται, για όσους δικαιούχους έχουν παιδιά, να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν. Και αυτό γιατί στην πλειοψηφία των επιδομάτων που χορηγούνται δίνονται αυξημένα ποσά σε όσους έχουν παιδιά. Προκειμένου να ελέγχονται τα επιδόματα που δίνονται, οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους.
Αυτό αποφασίστηκε καθώς υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού του επιδόματος παιδιού και αυτό οφείλεται κυρίως στην ένταξη περίπου 85.000 δικαιούχων οικογενειών από τρίτες χώρες, κυρίως λόγω της μείωσης του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στη χώρα, από 10 σε 5 χρόνια που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτό θα αλλάξει από τη νέα χρονιά και θα υπάρξει διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 στα 10 χρόνια. Έτσι, οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το ΚΕΑ θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) και θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Επιπλέον, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΚΕΑ (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.
Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 για τους αιτούντες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής τους.
Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (πχ ΤΕΒΑ).
Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν από την 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού (το έντυπο θα είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Κοινότητας, στα ΚΕΠ και στην Κοινωνική Υπηρεσία). Κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα υποβάλλουν ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν έξι μήνες.
Πως θα κάνω αίτηση στο ΚΕΑ
Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:
– Αριθμός ΑΜΚΑ
– ΑΦΜ
– Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
– Απόδειξη διαμονής
– Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
– Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα
Όταν τελικά το επίδομα οι δικαιούχοι θα λάβουν:
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
– Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα
Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
ΚΕΑ : Δικαιούχοι και αιτήσεις για το keaprogram
Εξαιρούνται και δεν υποχρεούνται ούτε στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων:
(i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
(vii) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
(x) Oι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
(xii) Οι φυλακισμένοι.
ΚΕΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 : Πληρωμή Πέμπτη 28 Νοεμβρίου για το keaprogram
Τι αλλάζει σε ΚΕΑ, Α21 επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ – ΠΛΗΡΩΜΗ για προνοιακά επιδόματα
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 2019 : Στις 26 Νοεμβρίου η πληρωμή για Α21 ΟΠΕΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑNΑΔΡΟΜΙΚΑ