Έκτακτη ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα λάβουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες πριν από το Πάσχα. Το επίδομα ακρίβειας ή επιταγή ακρίβειας θα λάβουν οι ευάλωτοι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Έως τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου το αργότερο ή την Μεγάλη Τρίτη το πιθανότερο θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους το «επίδομα ακρίβειας» των 200 ευρώ ανά δικαιούχο – ή έως και 400 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Η σχετική διάταξη κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει και αναλογία Δώρου Πάσχα για εργαζομένους σε Πολιτισμό, Εστίαση ή και όποιους άλλους ετέθησαν σε αναστολή τον Ιανουάριο.
Το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ.
Συνολικά το έκτακτο βοήθημα καταβάλλεται σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και συνολικά 3,2 εκατομμύρια ωφελούμενους (σύζυγοι, παιδιά κλπ).
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει:
1. έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενόψει Πάσχα και λόγω της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας -όπως τονίζεται.
Το ποσόν καταβάλλεται μέχρι και τις 21.4.2022 το αργότερο και προβλέπεται πως θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται, ούτε συνυπολογίζεται στα κριτήρια για προνοιακές παροχές κλπ. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι έλαβαν κατά τον μήνα Μάρτιο 2022:
α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
β) προσυνταξιοδοτική ή συνταξιοδοτική παροχή,
γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον e-Ε.φ.Κ.Α.,
εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 7.200 για το 2020
β) ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 14.400. Για τους σκοπούς του μέτρου, ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. Άρα δεν προσμετρώνται άλλα (τεκμαρτά ή πργματικά) εισοδήματα τέκνων ή φιλοξενουμένων κλπ.
γ) συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, βάσει ΕΝΦΙΑ 1.1.2021, έως 200.000 ευρώ.
δ) να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά δικαιούχο αλλά αν δύο σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των διακοσίων ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Άρα το νοικοκυριό λαμβάνει 400 ευρώ
2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ.
Το ποσόν καταβάλλεται μέχρι και τις 21.4.2022 το αργότερο, ενώ η αρμόδια Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει δηλώσει πως στόχος είναι να δοθούν ως την Τρίτη 19 Απριλίου.
Η Έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, σε ανασφάλιστους υπερήλικες και σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού.
Η προσαύξηση αυτή καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας από τις προνοιακές παροχές του πρώτου εδαφίου.
Την ανωτέρω προσαύξηση λαμβάνουν και:
τα άτομα με αναπηρία που θα κριθεί ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα για τον μήνα Απρίλιο 2022, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μηνός αυτού και
οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση
Αν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης της παρούσας πληρούν και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν μόνο εκείνην και όχι δεύτερη ως δικαιούχοι Πρόνοιας.
Για τον Απρίλιο 2022, προσαύξηση 200 ευρώ θα λάβουν και όσοι δικαιούνται
την μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α’ 128)
το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016.
Επιπλέον, όσοι θα είναι δικαιούχοι ΚΕΑ κατά την 31η.3.2022 , θα λάβουν 1 επιπλέον μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εσόδημα.
Η προσαύξηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που η ισχύς της οικείας εγκριτικής απόφασης έχει ανασταλεί, αποδίδεται δε στους δικαιούχους μετά την τυχόν άρση της ανωτέρω αναστολής.
Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και όσοι έκαναν αίτηση και δικαιούνται την α΄ δόση Επιδόματος Παιδιού, για το έτος 2022, με προσαύξηση μισή δόσεως.
«Αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει ακόμα αίτηση (έως 11 Μαρτίου) θα λάβουν το Επίδομα μαζί με τις πρώτες δόσεις του 2022, μετά την έγκριση της αιτήσεώς τους. Σήμερα, 30 Μαρτίου 2022 άνοιξε ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ήδη. Παρόλα αυτά, και αφού ακόμα εγκριθούν οι αιτήσεις του, δεν φαίνεται πως θα προλάβουν να πληρωθούν την προσαύξηση μισής δόσης πριν το Πάσχα».
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία επιδότησης των δικαιούχων για το έτος 2022, τότε:
α) εφόσον μειωθεί εν όλω ή εν μέρει το επίδομα, ο γονέας θα πρέπει να επιστρέψει αναλόγως και την προσαύξηση που έλαβε
β) εφόσον όμως προκύψει αναδρομικά ότι δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, ενώ το επιπλέον ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σε επόμενη καταβολή του επιδόματος.
3. Επίδομα εορτών Πάσχα 2022 εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας:
Για όσους η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022 (πχ Εστίαση) το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ καθαρά) και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.