Εξοικονομώ : Πρόγραμμα , Αιτήσεις για επιδότηση – ΕΡΓΑΝΗ ΝΕΑ – Τελευταία νέα.
Ειδήσεις: Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα αναφέρει η ιστοσελίδα tovima.gr.
Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.
Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ, το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.
Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων «συνωστισμού».
Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για το πρόγραμμα
«Η επωνυμία του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι», υποδηλώνει και τη στόχευσή του, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν -μεταξύ άλλων- την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (π.χ. με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών), και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέλουμε όμως να είναι μια καλή αρχή και να σηματοδοτεί -μεταξύ άλλων- την αυξημένη έμφαση στις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ και τα υπόλοιπα προγράμματα που θα ακολουθήσουν (για τα δημόσια κτίρια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις κ.α.) συνιστούν μοχλούς ενεργοποίησης της αγοράς για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και άλλοι τομείς της εγχώριας παραγωγής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα δίνει έμφαση στις κτιριακές ανακαινίσεις που σημαίνει αφενός ότι από του χρόνου θα προκηρύσσονται προγράμματα- μαμούθ και αφετέρου ότι δεν τίθεται θέμα κάλυψης όσων μείνουν έξω από μια φάση του προγράμματος, διότι θα μπορούν να ενταχθούν στις επόμενες φάσεις. Επίσης θα αναβαθμιστεί και η πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών ώστε όπως είπε ο υπουργός να διασφαλίζεται το αποτέλεσμα ως προς τη επίτευξη των αποτελεσμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 850 εκατ. ευρώ για το 2020 ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1 δισ. κατ’ έτος.
Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως οι προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση των κατοικιών θα είναι αυστηρότερες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είπε ότι το νέο πρόγραμμα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και ενισχύει την οικονομία ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.
Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η).
Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10 % οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95 %.
Τα εισοδηματικά κριτήρια φαίνονται αναλυτικά παρακάτω:
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:
-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1
-Υφίσταται νόμιμα.
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).
-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
-Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στην βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.
Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:
Αίτηση Τύπου Α:
- Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
- Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
- Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων
- Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Αίτηση Τύπου Β :
- Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.
- Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορονοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:
- Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής
- Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης- ψύξης
- Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών
- Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου
- Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.
Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
1. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ : Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)
2. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού σταθμού
3. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:
Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας
α) Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED)
β) Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)
γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)
Επιλέξιμες είναι μόνο οι παρεμβάσεις που: προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κλπ) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης
Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:
1. Αναβάθμιση ανελκυστήρα
Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους
2. Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:
- Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
- Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.α.
- Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.
Οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια θα υποβάλλονται με το εξής πρόγραμμα:
- Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020
- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020
- Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020
- Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020
- Θεσσαλίας: 16.11.2020
- Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020
- Αττικής: 23.11.2020
- Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020
- Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020
- Πολυκατοικίες: 03.12.2020
Εξοικονομώ : Πρόγραμμα , Αιτήσεις για επιδότηση – ΕΡΓΑΝΗ ΝΕΑ – Οι απαραίτητες πληροφορίες.
Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου «Αίτηση/Δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Ειδικότερα οι εργοδότες προβαίνουν στην υποβολή της Αίτησης/Δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» λαμβάνοντας υπ’ όψη:
1. Το άρθρο 31 του N.4690/2020 (ΦΕΚ 104 Α’) «Μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”»,
2. Την αριθμ. 23103/478/2020 Κ.Υ.Α. «Καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”» (ΦΕΚ 2274 Β’)
3. Την αριθμ. 22804/Δ1.7772/2020 Υ.Α. «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β’3520) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σωματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» (ΦΕΚ 2273 Β’)
Α’ ΦΑΣΗ
Έκδοση 15.06.2020
Το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ “ΣΥΝ¬ΕΡΓΑΣΙΑ”», που υποβάλλεται κατά την α’ φάση σύμφωνα με το άρ. 7, παρ. Α.ΙΙ. της ανωτέρω (2) Κ.Υ.Α. αναφέρεται στο εξής για λόγους συντόμευσης ως έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α-ΦΑΣΗ». Το εν λόγω έντυπο υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Αιτήσεις – Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] – [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε νέα Αίτηση-Δήλωση, πατήστε εδώ:].
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Το έντυπο υποβάλλεται μόνο από το παράρτημα [0 – ΕΔΡΑ] της επιχείρησης- εργοδότη.
Όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία: α) (Δ.Ο.Υ. ή β)μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα ΕΦΚΑ για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον ΕΦΚΑ, θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.
Κατάσταση Υποβολής
Μετά από την επιλογή του παραρτήματος και του είδους του εντύπου και αφού κάνετε κλικ στο [Εισαγωγή], δημιουργείται από το σύστημα έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α-ΦΑΣΗ» σε «προσωρινή» κατάσταση και εμφανίζεται η κύρια οθόνη εισαγωγής. Όταν το έντυπο υποβληθεί επιτυχώς, η κατάστασή του αλλάζει σε «υποβληθείσα». Για να συνεχίσετε, μετά από διακοπή, μια προσωρινή υποβολή επιλέξτε [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Αιτήσεις / Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] – [Αναζήτηση], στο κριτήριο αναζήτησης [Κατάσταση Υποβολής] επιλέξτε την τιμή «Προσωρινή» κάντε κλικ στο [Αναζήτηση] και στη λίστα με τα προσωρινά έντυπα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο κουμπί [Διαχείριση] του υπό υποβολή εντύπου.
Εφόσον ένα έντυπο παραμείνει σε προσωρινή κατάσταση για χρονικό διάστημα πέραν των δύο μηνών, τότε αυτό διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα.
Έντυπο Εργάνη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΕΔΙΑ «ΕΦΚΑ»
Τα πεδία «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α.Μ.Ε.», «Α.Φ.Μ.», «Δ.Ο.Υ.», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», «ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ» και «ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΚ/ΤΟΣ ΙΚΑ» συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΟΠΣ-ΕΦΚΑ.
Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των παραπάνω πεδίων, ακολουθείται η από τον ΕΦΚΑ καθορισμένη διαδικασία μεταβολής στοιχείων εργοδότη.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕΠΕ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ
Επιλέγεται από λίστα η Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το παράρτημα [0 – ΕΔΡΑ] της επιχείρησης-εργοδότη.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ
Αιτούμαι τη συμμετοχή στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Το έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α-ΦΑΣΗ» υποβάλλεται σε μηνιαία βάση. Επιλέξτε εδώ από λίστα τιμών το μήνα ένταξης στον Μηχανισμό.
ΥΠΑΓΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104))
Επιλέξτε από λίστα τιμών μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
«4.α.i. Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ διπλογραφικά βιβλία»,
«4.α.ii. Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ απλογραφικά βιβλία»,
«4.β. Χωρίς Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλαγή ΦΠΑ».
ΑΝΗΚΩ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31 ΠΑΡ. 5 Α, Β, Γ του ν.4690/2020 (Α’104)
Εφόσον ανήκετε στις ανωτέρω εξαιρέσεις επιλέξτε μια από τις τρεις κατηγορίες Α, Β ή Γ σύμφωνα με τα παρακάτω:
Α Κατηγορία: επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και έχουν Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), κατά την 30η Μαΐου 2020, έναν από τους κάτωθι:
51.10 «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών»,
51.21 «Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων»,
52.23 «Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές» και
33.16 «Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων»,
Β Κατηγορία: επιχειρήσεις-εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης (ΚΑΔ 70.22) αποκλειστικά προς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, όπως προκύπτει από τον κύριο ΚΑΔ τους (51.10, 51.21 και 51.23), καθώς και
Γ Κατηγορία: επιχειρήσεις – εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζόμενούς τους, έχουν δικαίωμα ένταξης στον Μηχανισμό για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος, 15/06/2020 έως και 31/12/2020.
Δικαίωμα ένταξης από 16/10/2020 έως και 31/12/2020 έχουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις, εφόσον είχαν δικαίωμα ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οποιαδήποτε στιγμή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά τα οριζόμενα στην παρ.1 του άρθρου 6 της ΚΥΑ.
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ – ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Εισάγετε τον Α.Φ.Μ. του νομίμου εκπροσώπου στο αντίστοιχο πεδίο και κάντε κλικ στο [Ελεγχος]. Εφόσον ο νόμιμος εκπρόσωπος είναι απογεγραμμένος στο ΙΚΑ και δεν έχει λήξει η θητεία του, τα πεδία συμπληρώνονται αυτόματα μέσα από τη διασύνδεση με το ΟΠΣ του ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των παραπάνω πεδίων, ακολουθείται η από τον ΕΦΚΑ καθορισμένη διαδικασία «Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη».
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Έχετε την δυνατότητα να καταχωρίσετε τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με τους παρακάτω τρεις τρόπους:
Α. Με κλικ στο κουμπί «Προσθήκη» και συμπλήρωση των στοιχείων του εργαζόμενου στην καρτέλα που εμφανίζεται,
Β. Με κλικ στο κουμπί «Προσθήκη από Τρέχουσα Κατάσταση», αφήνοντας κενό το πεδίο «Εισαγωγή Απασχολούμενων με πλήρη απασχόληση από τρέχουσα κατάσταση Για συγκεκριμένο ΑΑ Παραρτήματος». Στην περίπτωση αυτή το σύστημα συμπληρώνει αυτόματα τα βασικά στοιχεία του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι στις 30/05/2020 βρίσκονταν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
Γ. Με κλικ στο κουμπί «Προσθήκη από Τρέχουσα Κατάσταση» καταχωρώντας τον αριθμό ενός εκ των παραρτημάτων στο πεδίο «Εισαγωγή Απασχολούμενων με πλήρη απασχόληση από τρέχουσα κατάσταση Για συγκεκριμένο ΑΑ Παραρτήματος». Τότε το σύστημα συμπληρώνει αυτόματα τα βασικά στοιχεία των εργαζομένων του συγκεκριμένου παραρτήματος, οι οποίοι στις 30/05/2020 βρίσκονταν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Α.Φ.Μ. – Α.Μ.Κ.Α.
Ο «Α.Φ.Μ.» και ο «Α.Μ.Κ.Α.» είναι υποχρεωτικά πεδία και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η καταχώρηση εργαζομένου στο έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α-ΦΑΣΗ» όταν αυτός δεν διαθέτει και τους δύο αυτούς μοναδιαίους αριθμούς. Αμέσως μετά τη συμπλήρωση του πεδίου «Α.Φ.Μ.» καταχωρούνται αυτόματα από την εφαρμογή τα λοιπά προσωπικά στοιχεία του εργαζομένου υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά για το συγκεκριμένο εργαζόμενο ένα οποιοδήποτε άλλο έντυπο για οποιοδήποτε παράρτημα.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΕΒΔΟΜΑΔΑ)
Καταχωρείστε εδώ τον αριθμό των συμβατικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 40).
ΩΡΑΡΙΟ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ / ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Συμπληρώστε εδώ τον αριθμό των μειωμένων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 20), μετά την ένταξη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Από τις τιμές των ανωτέρω δύο πεδίων υπολογίζεται το ποσοστό της μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και όταν αυτό υπερβαίνει το 50% δεν επιτρέπεται η υποβολή του εντύπου.
ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟ – ΗΜ/ΝΙΑ ΕΩΣ
Συμπληρώστε το χρονικό διάστημα ένταξης του εργαζόμενου στον Μηχανισμό «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» εντός του μήνα αναφοράς, τον οποίο δηλώσατε στο πεδίο «ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ» της ενότητας «Γ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ» του εντύπου. Για τον μήνα Ιούνιο οι επιτρεπτές τιμές είναι από 15 έως 30/06/2020.
Εισφορές ΕΦΚΑ: Προθεσμία πληρωμής – Υπολογισμός ενσήμων για συντάξεις
ΝΕΑ : Κοινωνικός τουρισμός 2020, Προθεσμία για αίτηση παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ
Τα τελευταία ΝΕΑ: Κοινωφελής εργασία ενστάσεις και αποτελέσματα, Παιδικοί σταθμοί ΕΕΤΑΑ