Keaprogram
Από τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι τα επιπλέον εισοδήματα που μπορεί να έχει κάποιος.
Αε δούμε κάποιες περιπτώσεις…
1. Χήρα που μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2016 δεν έχει πάρει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου που της αναλογεί, μπορεί να κάνει αίτηση; Και αν ναι, όταν θα πάρει τη σύνταξη και τα αναδρομικά που δικαιούται, το ΚΕΑ θα της ζητηθεί πίσω για το διάστημα που το έλαβε;
Απ: Ναι μπορεί να κάνει αίτηση, αφού υπολογίζεται το εισόδημα που εισπράχθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο. Πρέπει ωστόσο, εντός 15 ημερών από τη στιγμή που θα πάρει τη σύνταξη, να το δηλώσει ώστε να διακοπεί η παροχή του ΚΕΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα και δεν θα μπορεί να ξαναυποβάλει αίτηση.
2. Πολίτης που από 01/01/16 ως 30/06/16 έχει μηδενικό εισόδημα αλλά από 01/07/16 είναι συνταξιούχος (υπερηλίκων ανασφαλίστων ΟΓΑ 345€/μηνιαίως) δικαιούται να αιτηθεί για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Θα γίνει διασταύρωση;
ΑΠ: Δικαιούται να αιτηθεί, θα γίνει διασταύρωση, πρέπει να δηλώσει ότι εισπράττει σύνταξη.
3. Η πρόωρη αγροτική σύνταξη είναι εισόδημα που υπολογίζεται ή όχι; Σε αιτήσεις ενδιαφερομένων δεν εμφανίζονται τα ποσά στο κουτάκι των συντάξεων.
ΑΠ: Ναι, υπολογίζεται κανονικά. Θα πρέπει να δηλωθεί γιατί είναι από τα πεδία που αν και δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο, θα ελεγχθεί εκ των υστέρων.
4. Πολίτης λαμβάνει και το δηλώνει στη φορολογική του δήλωση 500€ μηνιαίως από τους γονείς του που ζουν στο εξωτερικό ως δωρεά δικαιούται να αιτηθεί για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;
ΑΠ: Δικαιούται να αιτηθεί, αλλά να είναι σαφές ότι θα απορριφθεί. Προσμετρούνται όλα τα εισοδήματα (με συγκεκριμένες μόνο εξαιρέσεις).
[irp posts=”112055″ name=”ΚΕΑ τηλέφωνα: Το 15105… μπλόκαρε από τις χιλιάδες κλήσεις”]
5. Πολίτης που έχει εισόδημα ανώτερο από το όριο και οι υπηρεσίες θεωρούν ότι δε δικαιούται να το λάβει αλλά αυτός επιμένει να κάνει αίτηση, πως αντιμετωπίζεται;
ΑΠ: Ως γενική αρχή δεν υπάρχει δυνατότητα να απαγορευτεί στον πολίτη να κάνει αίτηση. Απλά σε περίπτωση που επιμένει, πρέπει να του είναι ξεκάθαρες οι συνέπειες.
6. Ενταγμένοι σε ΛΑΕΚ Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση του ΟΑΕΔ άτομα των οποίων τα ένσημα αντιστοιχούν σε αποδοχές όπως φαίνεται από τις βεβαιώσεις τους, αλλά οι ίδιοι δεν λαμβάνουν τα ποσά αυτά γιατί ανήκουν σε ΛΑΕΚ Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση του ΟΑΕΔ, με σκοπό την υπαγωγή σε προαιρετική Ασφάλιση για σύνταξη ΙΚΑ ΤΕΑΜ και καταβολή των εισφορών ΛΑΕΚ, δικαιούνται του ΚΕΑ ή όχι;
ΑΠ: Από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι: «Οι άνεργοι που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης με αίτησή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, θα πρέπει:
Α) να έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 60ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 55ο έτος της ηλικίας τους (για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο ηλικίας είναι 55 και 50 αντίστοιχα), το οποίο θα βεβαιώνεται από την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
Β) να έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να κατέχουν δελτίο ανεργίας για δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχείς μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεωμένη ανά τρίμηνο.»
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο αιτών πρέπει να έχει ανανεωμένη κάρτα ανεργίας. Μπορείτε να ζητήσετε αντίγραφο αυτής και ενδεχομένως δικαιολογητικό που να τεκμηριώνει ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος του ΟΑΕΔ (πχ μια βεβαίωση του ΟΑΕΔ θα βοηθούσε). Αλλά και η ανανεωμένη κάρτα ανεργίας από μόνη της τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από μισθούς.
ΚΕΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ