Διευρύνει ακόμα περισσότερο τον κύκλο των δικαιούχων κρατικής στήριξης η κυβέρνηση. Με απόφαση Σταϊκούρα η νέα λίστα με τους ΚΑΔ θα εκδοθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μέσα στην ημέρα όμως θα δημοσιευθεί η ΠΝΠ για τα δώρα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει για τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να αναστείλει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «διευρύνει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάθε χώρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊου».
Άμεσα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όπως ανέφερε, θα προστεθούν νέες κατηγορίες επαγγελματιών (ΚΑΔ) οι οποίοι πλήττονται λόγω κορονοϊού. Το υπουργείο Οικονομικών θα περιλάβει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες συναφείς με αεροπορικές μεταφορές, τα πάγκινγ (χώροι στάθμευσης) και πλυντήρια αυτοκινήτων, τους υπαίθριους πάγκους αγορών, τους φωτορεπόρτερ κλπ.
Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε εμφατικά ότι η αναβολή πληρωμής για το Δώρο Πάσχα δεν θα ισχύσει καθολικά και οριζόντια. Τόνσε ότι όσοι δεν πλήττονται ή δεν έχουν κλείσει δια νόμου και δεν έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ που δημοσιεύθηκαν, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εγκαίρως το δώρο Πάσχα, έως τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.
Αλλά και σε όσους εντάσσονται στα νέα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους εργοδότες, εφόσον μπορούν, να πληρώσουν στην ώρα του το δώρο Πάσχα αναφέροντας σαν παράδειγμα τις φαρμακοβιομηχανίες η σούπερ μάρκετ κλπ. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε επίσης ότι «υπάρχει η δυνατότητα στους κλάδους που πλήττονται να δώσουν οι επιχειρηματίες όλο το δώρο Πάσχα μεταγενέστερα. Το πότε θα το δώσουν είναι δικό τους θέμα, απλά ορίζεται ως όριο έως το καλοκαίρι και επίσης υπάρχει η δυνατότητα όσοι μπορούν να το δώσουν σήμερα».
Για το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» που θα λάβουν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Υγεία (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Σταϊκούρας τόνισε ότι δοθεί αρχές Απριλίου σε 108.000 εργαζόμενους. Θα υπολογιστεί βάσει του μισθού όπως προβλέπεται και το κόστος του μέτρου θα φτάσει είναι στα 80 εκατομμύρια ευρώ (αναλογούν δηλαδή περί τα 800 ευρώ κατά κεφαλήν).
Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ξεκαθάρισε ο κύριπς Γιάννης Βρούτσης, τα 800 ευρώ θα δοθούν ακόμα και αν ο εργοδότης πληρώσει στον εργαζόμενο τον μισθό του. Σε κάθε περίπτωση όμως ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει και το α΄15θήμερο του μισθού που δεν καλύφθηκε από το έκτακτο επίδομα, δηλαδή το διάστημα 1-14 Μαρτίου
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν γίνεται να προσληφθούν ξανά όσοι απολύθηκαν πριν τις 18 Μαρτίου, οπότε ετέθη η ρήτρα μη απολύσεων. Ωστόσο όλοι ανεξαιρέτως, όπως τόνισαν οι κ.κ.Βρούτσης και Σταϊκούρας, όσοι απολύθηκαν από 1-15 Μαρτίου θα λάβουν τα 800 ευρώ.