Είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο φορές έχει κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη του ν.4093/2012, που αφορούσε στη μείωση των μισθών των ενεργεία και των συντάξεων των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμόσει με το ν.4307/2014 την πρώτη απόφαση του ΣτΕ σε ποσοστό 50% για όλα τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Η παρούσα συγκυβέρνηση παρά τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, περί πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και επιστροφής του υπόλοιπου 50% που παρανόμως παρακρατήθηκε, όχι μόνον δεν έπραξε τούτο αλλά έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Νομοθέτησε και ψήφισε την παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ.
[irp posts=”146304″ name=”«Ψαλίδι» έως και 25% στις νέες επικουρικές συντάξεις”]
Δείτε με ποιο τρόπο:
Α. Για τα εν αποστρατεία στελέχη το έπραξε με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) όπου σε συνδυασμό της παραγράφου 1α του άρθρου 6 [1] και της παραγράφου β του άρθρου 14 [2], ο επαναϋπολογισμός θα γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές όπως διαμορφώθηκαν στις 31/12/2014, αυτές δηλαδή που προέκυψαν μετά την επιστροφή του 50% με το άρθρο 86 του ν.4307/2014, που κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδίκαση ενώπιον του ΣτΕ κατά της διάταξης του ν.4387/2016, που αφορά στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, που κατέθεσαν οι θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών, από Απρίλιο 2017, πήρε παράταση για Ιούνιο 2017 και από Ιούνιο για 6 Οκτωβρίου 2017 μετά από αίτηση – απαίτηση του Δημοσίου. Στο παράδειγμα του πίνακα βλέπουμε για το μισθολογικό βαθμό Υποστρατήγου με 35 συντάξιμα χρόνια η νέα βασική μικτή σύνταξη μετά τον επαναϋπολογισμό, διαμορφώνεται στα 1.295€.
Σε περίπτωση που είχαμε πλήρη εφαρμογή (100%) των αποφάσεων του ΣτΕ η νέα βασική σύνταξη θα διαμορφωνόταν στα 1.363€ . Διαφορά 68 ευρώ, ποσό που διαφοροποιείται με βάση το βαθμό και τα συντάξιμα χρόνια κάθε συναδέλφου. Εννοείται ότι το καθαρό (πληρωτέο) ποσό θα είναι μικρότερο αφού θα αφαιρεθούν κρατήσεις για εφορία, περίθαλψη κλπ.
Β. Για τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ η συγκυβέρνηση ψήφισε νέο Ειδικό Μισθολόγιο (άρθρο 124 του ν.4472/2017) με εφαρμογή από 1/1/2017, δημιουργώντας τέσσερις κατηγορίες στελεχών ανάλογα με την προέλευση, χωρίς προηγουμένως να εφαρμόσει τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για να υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ από μέρους των εν ενεργεία συναδέλφων απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία αν και πέρασαν 3½ μήνες αυτή δεν έχει εκδοθεί.
Γ. Για τα αναδρομικά παρελθόντων ετών, πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δεν θ’ ακολουθήσει την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά θα δικαιώσει μόνον όσους έχουν προσφύγει και πάλι δικαστικώς με αγωγή ή αίτηση – ένσταση – έφεση, ενώ ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση έχει ψηφίσει διάταξη για τη δυνατότητα μη υπακοής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα παρά τις όποιες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, που δεν είναι και λίγες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κανέναν δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ…
[1] Ν.4387/2016 – Άρθρο 6 – Ειδικές − Μεταβατικές συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου: 1.α. Οι συντάξεις όσων … αποχωρούν από την Υπηρεσία τους λόγω συνταξιοδότησης, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπολογίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά τις 31.12.2014, και καταβάλλονται με τον περιορισμό των διατάξεων του άρθρου 13.
[2] Ν.4387/2016 – Άρθρο 14 – Αναπροσαρμογή συντάξεων: β. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, συντάξεων, για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου, που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναφέρει το onalert.gr.