Οι αλλαγές στις συντάξεις – Πληρωμή συντάξεων ΕΦΚΑ, ΚΕΑ, Επίδομα ενοικίου: Αναλυτικές πληροφορίες για πληρωμές και αλλαγές.
Στις 27 Αυγούστου θα γίνει η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Συντάξεις: Πλαφόν 4.608 ευρώ με τροπολογία
Η πληρωμή γίνεται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Συντάξεις
Αρχίζει από τις 27 Αυγούστου 2019 η καταβολή των συντάξεων. Αναλυτικά, οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο:
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Σεπτεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019 την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ολες οι ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Επίδομα ενοικίου
Στις 26 Αυγούστου πληρώθηκε το επίδομα ενοικίου στέγασης ή ενοικίου που αφορά τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Όπως γίνεται πάντα, η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκινά μία μέρα νωρίτερα.
Για τον δικαιούχο το ποσό ανέρχεται στα 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού υπάρχει προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Οι αλλαγές
Σε τέσσερα σημεία επικεντρώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξετάζονται για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Πρόκειται για το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες, καθώς και την ψηφιοποίηση των συντάξεων που αναμένεται να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων.
Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από το φθινόπωρο και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται ειδικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση θα αφορούν στους νέους ασφαλισμένους (από το 2021). Η κυβέρνηση θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής, αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει. Εκτιμάται ότι με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ. Θα υπάρχει η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική και η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα κινδυνεύει ούτε από δημοσιονομικές κρίσεις – όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία – ούτε από δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας – όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές – θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες.
Για την ανταποδοτικότητα των συντάξεων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει να καθιερώσει νέους, βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, αλλά το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δείξει η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Πρόθεσή της είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του ΣτΕ θα δείξει ποιες αλλαγές θα γίνουν και στην ουσία ποιο θα είναι το νέο Ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου εργασίας (Βρούτσης, Μηταράκης) προβλέπει αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Εμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και, επίσης, κατά 1,25% το 2023. Ετσι, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023. Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023, θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.
Τέλος, η επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του ασφαλιστικού βιογραφικού δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων, είναι επίσης μία από τις επείγουσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα Νέα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 το 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων. Με την ψηφιοποίηση θα μειωθεί δραστικά ο όγκος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ξεπερνούν τα 450.000, αναφέρει το cnn.gr.