ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : Περίθαλψη µε 50 ένσηµα, αύξηση αναπλήρωσης για Ειδικές Δυνάµεις- ΒΟΥΛΗ LIVE- Με τέσσερις αλλαγές αλλά και τρεις ρυθµίσεις που έχουν περάσει στα… ψιλά κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Ασφαλιστικό νοµοσχέδιο.
Ειδήσεις ΤΩΡΑ : Σύµφωνα µε πληροφορίες:
Εισάγεται πάγια διάταξη που µειώνει τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για ασφαλιστική ικανότητα και πρόσβαση στην ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στα 50 ένσηµα για τους µισθωτούς και στους 2 µήνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Ετσι διατηρείται το σηµερινό ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο όµως λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Χωρίς τη διάταξη θα έπρεπε να αυξηθούν από 1ης Μαρτίου οι ελάχιστες προϋποθέσεις, βάσει ρύθµισης του 2018, σε τουλάχιστον 75 ένσηµα για τους µισθωτούς και 3 µήνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, ώστε οι ασφαλισµένοι να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Διορθώνεται η αδικία που θα έφερνε η νέα αρχιτεκτονική των συντελεστών αναπλήρωσης στους υπηρετούντες σε Ειδικές Δυνάµεις (βατραχάνθρωποι καταδροµείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), καθώς προβλέπεται µε ειδική διάταξη πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις οµάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος µετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές οµάδες στο επίπεδο του νόµου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος µετά το 45ο.
Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη-υποστηρικτή, αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως µισθωτός ή αυτοαπασχολείται. Με το σηµερινό θεσµικό πλαίσιο η σύνταξη του προστάτη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η εργασία του ΑµεΑ και ταυτόχρονα ο προστάτης δεν µπορεί να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα, αν π.χ. θεµελιώνει σύνταξη γήρατος. Με τη νέα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από δικό του δικαίωµα, εφόσον έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του προστάτη.
Εισάγεται µεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου (πριν από 13 Μαΐου 2016), ώστε να µη χάσουν αµέσως µετά την ψήφιση του νόµου το 30% της σύνταξής τους. Οσοι εργάζονται ως µισθωτοί χάνουν µόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ. Η νέα διάταξη προβλέπει πως γι’ αυτούς ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 1/1/2021 και µετά.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ : Περίθαλψη µε 50 ένσηµα, αύξηση αναπλήρωσης για Ειδικές Δυνάµεις- ΒΟΥΛΗ LIVE – Επίσης µε άλλες διατάξεις:
Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ως προϋπόθεση για τη θεµελίωση αυτοτελούς δικαιώµατος εφάπαξ παροχής.
Το εξωιδρυµατικό επίδοµα, το επίδοµα απολύτου αναπηρίας και το επίδοµα τυφλότητας εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς υγείας 6%.
Διατηρείται, αλλά προς το ευνοϊκότερο, το ηλικιακό όριο για τα µερίσµατα χηρείας από το ΜΤΠΥ, καθώς προβλέπεται πως όσοι δεν είναι 52 ετών κατά τον χρόνο του θανάτου δεν θα χάνουν το µέρισµα διά βίου (το λαµβάνουν κατ’ αρχάς για 3 χρόνια όλοι), αλλά θα το ξαναπαίρνουν όταν γίνονται 67 ετών, αναφέρει το ethnos.gr.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα ποσά φτάνουν έως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.
Συγκεκριμένα, περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, αναμένεται να λάβουν αναδρομικά για τρεις ως και πέντε παράνομες μειώσεις ανάλογα με το Ταμείο που ανήκουν, ενώ 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ και κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα έχουν αναδρομικά από την επιστροφή των Δώρων τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το διάστημα που μεσολαβεί από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 δεν έχει νομιμοποιητική βάση που να ακυρώνει τις μειώσεις συντάξεων. Για το λόγο αυτόν εξετάζεται στην κυβέρνηση το πλέον πιθανό σενάριο, αυτό της επιστροφής ενός ποσού παράνομων μειώσεων για το διάστημα αυτό, που ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
Τα τελικά αναδρομικά για όλες τις συντάξεις που μπαίνουν στο δρόμο της επιστροφής είναι:
Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ: Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν σε δύο νόμους: α) το νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και β) το νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.
Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω: Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με το νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του Σ.τΕ τον Ιούνιο του 2015.
Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017). Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.
Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά. Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει. Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες. Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη. Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.
Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές: Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν. Προσοχή: Τα Δώρα δεν θα επανέλθουν σε μόνιμη βάση, αλλά θα δοθούν μόνον για το διάστημα των 10 μηνών που υφίσταται το θέμα των αναδρομικών.