Τι θα βάλουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι για αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – ΕΦΚΑ εισφορές – Αναλυτικά τα ποσά.
NEWS: Στο τέλος Μαΐου μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους «νέους» συνταξιούχους (όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016) βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση με αναδρομικότητα από τον Οκτώβριο του 2019.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ενώ, με τις συντάξεις Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών των «παλαιών» συνταξιούχων (όσοι βγήκαν στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης).
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό κόστος των αναδρομικών για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη κινείται στα 110 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ και τα αναδρομικά υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ετοιμάσει τις μηχανογραφικές εφαρμογές που θα «τρέξουν» τους επανυπολογισμούς σε 1 εκατ. παλαιούς και νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τρεις αλλαγές στα ποσά που λαμβάνουν σήμερα:
-Αύξηση ανταποδοτικής σύνταξης
-Μείωση της προσωπικής διαφοράς
-Καθαρή αύξηση στην τσέπη
Από τους 1 εκατ. συνταξιούχους, που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έχουν συνταξιοδοτικό χρόνο άνω των 30 ετών και εμπίπτουν στον επανυπολογισμό σύνταξης με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου 4670/2020, οι μισοί και πλέον θα έχουν αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη και μείωση προσωπικής διαφοράς, ενώ οι υπόλοιποι (περί τους 500.000) θα δουν την αύξηση να περνάει στην τσέπη.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεκινήσουν πρώτα από τους νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους και στη συνέχεια θα πιάσουν και τους παλαιούς συνταξιούχους πριν από τον Μάιο του 2016.
Ωφελημένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς με το άρθρο 24 του νόμου 4670/2020 αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη.
Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21 % (50,01 % αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.
Όσο περισσότερα έτη είχε ο συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις στις συντάξεις, δεν αφορούν σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Αφορά κυρίως σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13-5-2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου).
Πρακτικά κερδισμένοι θα είναι κυρίως οι συνταξιούχοι μετά την 13η -5-2016, καθώς οι παλαιότεροι συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους έχουν, μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρήσει προσωπική διαφορά που είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του Νόμου Βρούτση.
Στις περιπτώσεις αυτές ο συνταξιούχος ωφελείται γιατί μειώνεται η προσωπική διαφορά αλλά δεν κερδίζει πρακτικά καθώς δεν αυξάνεται πραγματικά η σύνταξη του, παρά μόνο λογιστικά.
Ωστόσο αν η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση το ποσό που μετά το συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.
Αν π.χ. ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 170 ευρώ, η πραγματική αύξηση στη σύνταξη θα είναι 20 ευρώ.
Αν όμως ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 80 ευρώ, τότε δεν υπάρχει πραγματική αύξηση αλλά απλά μειώνεται λογιστικά η προσωπική διαφορά στα 70 ευρώ.
Οι κατηγορίες των παλαιών συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση, είναι κυρίως όσοι είδαν αύξηση και με τον επανυπολογισμό του Νόμου Κατρούγκαλου την 1 η -1-2019 και ελάχιστοι ακόμα παλαιοί συνταξιούχοι.
Οι πριν το Μάιο του 2016 συνταξιούχοι που δικαιούνται αύξηση, θα την δουν να καταβάλλεται σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 με καταβολή του 1/5 της αύξησης.
Οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 13 η Μαΐου του 2016 και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης είναι οι κυρίως κερδισμένοι από την εφαρμογή του νέου νόμου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που διατήρησαν μέρος της προσωπικής διαφοράς. Βάσει του άρθρου 6 του ν.4387/2016, οι νέοι συνταξιούχοι που, κατά τη σύγκριση του νέου τρόπου υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου) με τον καθεστώς που ίσχυε πριν την εφαρμογή του, είχαν διαφορά στη σύνταξη πάνω από 20%, διατηρούσαν μέρος της αυτής της διαφοράς ως προσωπική διαφορά.
Συγκεκριμένα, εφόσον υπήρχε διαφορά 20%, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το ½ της διαφοράς, %, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το 1/3 της διαφοράς και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το1/4 της διαφοράς.
Στις περιπτώσεις που η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν υπερβαίνει την προσωπική διαφορά ούτε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν πραγματική αύξηση στην σύνταξη τους αλλά μόνο μείωση ή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.
Εφόσον όμως η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από το μέρος της προσωπικής διαφοράς που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση (χωρίς δοσολόγιο) το ποσό που μετά το συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.
Αν π.χ. ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει ως μέρος της προσωπικής διαφοράς το ποσό των 60 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 80 ευρώ, η πραγματική αύξηση στη σύνταξη θα είναι 20 ευρώ.
Για παράδειγμα ο νέος τρόπος υπολογισμού του Ν.4387/2016 στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ(oaee.gr), επέφερε πολύ μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις με συνέπεια το σύνολο των αποχωρησάντων μετά την 13 η -5-2016 να έχει διατηρήσει μεγάλο ποσό προσωπική διαφοράς (πολύ κάτω βέβαια από όσα έπαιρναν με το προϊσχύον καθεστώς).
Οι αυξήσεις του νόμου Βρούτση δεν καλύπτουν την προσωπική διαφορά με συνέπεια, οι συνταξιούχοι του τέως ΟΑΕΕ(oaee.gr) που αποχώρησαν από 13-5-2016 έως 31-12-2018 στην πλειοψηφία τους να μην δουν πραγματική αύξηση είπε ο κ. Τσουκαλάς.
Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13-5-2016 έως 31-12-2018 και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατήρησαν μέρος της προσωπικής διαφοράς, θα δουν στο σύνολο τους αύξηση από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Οι χωρίς αστερίσκους κερδισμένοι είναι όσοι αποχώρησαν με 30 τουλάχιστον έτη ασφάλισης μετά την 1-1-2019, όπου δεν προβλεπόταν διατήρηση μέρους της προσωπικής διαφοράς από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, και συνεπώς λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση .
Για όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη πριν τον Οκτώβριο του 2019, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για το διάστημα έως 30-9-2019 και με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για το διάστημα από 1-10-2019 και μετά .
Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ για συνταξιούχο που είχε το βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης έως και 216 ευρώ μεικτά για συνταξιούχο με 3.000 ευρώ μισθό και 40 έτη ασφάλισης.
Για όσους είχαν ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές η αύξηση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση είναι συνάρτηση του συντάξιμου μισθού (των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη και των ετών ασφάλισης).
Τι θα βάλουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι για αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – ΕΦΚΑ εισφορές – Ολοκληρώθηκε η προθεσμία πληρωμής.
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία πληρωμής για τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Μαρτίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
Εν τω μεταξύ, πλήρως ηλεκτρονικά πραγματοποιείται πλέον η Απογραφή, Μεταβολή και Λήξη της Ασφάλισης των Φυσικών Προσώπων (ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών -Φυσικών Προσώπων) στον e-ΕΦΚΑ με την λειτουργία δυο νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στη ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει σε:
α. Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης και Βεβαίωση Επανεγγραφής,
β. Απογραφή Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών
Η πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που επιθυμούν να εγγραφούν, επανεγγραφούν ή διαγραφούν από τον e-ΕΦΚΑ. Mε την πρόσφατη επέκταση της υπηρεσίας έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ηλεκτρονικά και τα μέλη ή οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που πρέπει λόγω της ιδιότητάς τους και υπό προϋποθέσεις να ασφαλιστούν (μέλη ΟΕ/ΕΕ, διαχειριστές ΙΚΕ, μέτοχοι ΑΕ, κλπ).
Η δεύτερη ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών που επιθυμούν να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
Mε τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας απογραφής, μεταβολής, λήξη ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ για το σύνολο των φυσικών προσώπων και καταργούνται πάνω από 30.000 μηνιαίες επισκέψεις και αυτοπρόσωπες συναλλαγές στα υποκαταστήματα του e-EΦΚΑ.
Εντάσσονται δε στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στον οργανισμό τους τελευταίους 12 μήνες, χάρη στις οποίες μόνο το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 624.227 ηλεκτρονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην πράξη, τη δραστική μείωση της επισκεψιμότητας των πολιτών στις κατά τόπους οργανικές μονάδες και την βέλτιστη αξιοποίησή των εργαζομένων του Φορέα.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναλύεται το πλήθος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον μήνα Μάρτιο του 2021.
Οδηγίες για την πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες
Α) Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία «Απογραφής Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Αρχική -> Επιχειρηματική Δραστηριότητα-> Μεταβολές, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες-> Απογραφή Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών.
Β) Για την πρόσβαση στις υπηρεσίες «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» και για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτική ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ λόγω συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα, o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Αρχική -> Εργασία και ασφάλιση->Ασφάλιση, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες/Αυτοαπασχολούμενους-> «Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη Ασφάλισης» -> «Έναρξη Ασφάλισης (χορήγηση Βεβαίωσης Απογραφικής Δήλωσης για ΔΟΥ) ή «Βεβαίωση Επανεγγραφής Mη Μισθωτών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι έρχεται στις νέες συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – Voucher 200 ευρώ παράταση
Εμβόλιο Jonson – Voucher 200 ευρώ παράταση : Τα τελευταία ΝΕΑ
Αναδρομικά για απόστρατους, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – ΟΠΕΚΑ Α21 επίδομα παιδιού , ΚΕΑ