Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα το 2015 και η ραγδαία εξάπλωσή του στάθηκε αφορμή να αρχίσει να μελετά ο 17χρονος Raymond Wang τον τρόπο που κυκλοφορούν τα μικρόβια μέσα σε αεροπλάνα, με απώτερο σκοπό να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τη μετάδοσή τους από επιβάτη σε επιβάτη.
Έτσι, ύστερα από πολλές ώρες πειραμάτων και ερευνών κατάφερε να δημιουργήσει μια συσκευή, που να περιέχει ένα μικροσκοπικό ανεμιστήρα ώστε να εισάγεται καινούργιος αέρας από το εξωτερικό της καμπίνας, αντί να αναπαράγει τον ίδιο στάσιμο αέρα από το εσωτερικό της.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα πρόσφατο συνέδριο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης TED, o Raymond Wang εξήγησε πώς κατασκεύασε προγράμματα προσομοίωσης σε υπολογιστές για να προσδιορίσει τον τρόπο που κινούνται τα μικρόβια μέσα σε αεροσκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητα.
Στην συνέχεια , ο 17χρονος επισήμανε ότι , η άντληση του αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους έχει ως συνέπεια τη μετάδοση των παθογόνων από ασθενή σε ασθενή.
Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα περιλαμβάνουν τον SARS, τη γρίπη των πτηνών και τον Έμπολα, που συλλογικά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους την τελευταία 20ετία. Ωστόσο, ο νεαρός εφευρέτης ελπίζει ότι το σύστημα που εφηύρε μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη μετάδοση των εν λόγω ιών κατά τη διάρκεια πτήσεων.
Ο νεαρός επιστήμονας εξέτασε στο πλαίσιο της έρευνάς του ποικίλες περιπτώσεις μετάδοσης ιών εν ώρα πτήσης. Σε μια από αυτές, 17 άτομα είχαν κολλήσει τον ιό της γρίπης των πτηνών από έναν ασθενή που επέβαινε στο ίδιο αεροπλάνο. Όπως εξήγησε ο Wang, αυτό συνέβη επειδή, παρόλο που ένα μέρος του χρησιμοποιημένου αέρα τελικά αποβάλλεται με το υπάρχον σύστημα εξαερισμού, προτού συμβεί αυτό συγκεντρώνεται στο κέντρο της καμπίνας, όπου και κινείται κυκλικά.
«Όταν φτερνιζόμαστε, ο αέρας στριφογυρνά αρκετές φορές προτού τελικά περάσει μέσα από τα υπάρχοντα φίλτρα», εξήγησε ο νεαρός, επισημαίνοντας ότι το δικό του σύστημα δημιουργεί «εξατομικευμένες ζώνες αναπνοής» ανεξάρτητα από πού κάθεται καθένας επιβάτης.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο 17χροος εφευρέτης στην ομιλία του στο TED