Θα έχετε ακούσει ίσως για το κλείσιμο στις αρχές του μήνα του Pirate Bay, του μεγαλύτερου από άποψη κίνησης δεδομένων, πειρατικού ιστότοπου στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η σουηδική αστυνομία προχώρησε σε έφοδο στον χώρο όπου στεγάζονταν οι server της δημοφιλούς ιστοσελίδας «έπειτα από χρόνια έρευνας και συγκέντρωσης στοιχείων», όπως η ίδια ανακοίνωσε (αν και κάτι τέτοιο αμφισβητείται), συλλαμβάνοντας μάλιστα και κάποια άτομα τα οποία φαίνεται πως εμπλέκονταν στη λειτουργία του.
Παράλληλα, άλλες ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου όπως το EZTV διέκοψαν επίσης τη λειτουργία τους, κάνοντας έτσι πολλούς να μιλήσουν για μια συνολική δράση κατά της πειρατείας, η οποία μάλιστα φέρνει επιτέλους εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Άμεση… κλωνοποίηση
Ολα αυτά, ωστόσο, μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι πως καμία σύλληψη και κανένα «κλείσιμο» δεν μπορεί να αποτρέψει -ούτε καν να περιορίσει καθώς φαίνεται- τη διαδικτυακή πειρατεία. Συγκεκριμένα το «κλειστό» Pirate Bay ήδη κλωνοποίησε (δηλ. μετέφερε) ολόκληρη τη βάση δεδομένων του σε άλλο γνωστό ιστότοπο απ’ όπου και πρακτικά συνεχίζει ανεμπόδιστα τη λειτουργία του. Αλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι πειρατές του Διαδικτύου είναι η μεταφορά των server σε άλλες χώρες με διαφορετική περί ηλεκτρονικού εγκλήματος και copyrights νομοθεσία – το ίδιο το Pirate Bay είχε προσωρινά ανοίξει την επομένη κιόλας της επέμβασης, με «σημαία» Κόστα Ρίκα. Και φυσικά ως τελευταία διαφυγή υπάρχουν πάντα οι proxy servers. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται μιλάμε για ηλεκτρονικούς «μεσάζοντες», οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στον απλό χρήστη και το πειρατικό σάιτ κατευθύνοντας τον πρώτο να βρει εκείνο που ψάχνει, χωρίς καν να μπει άμεσα στην πειρατική ιστοσελίδα…
Με λίγα λόγια είναι η ίδια η φύση του Ιντερνετ τέτοια που ευνοεί τη γέννηση αλλά και την ακμή της πειρατείας. Τα στοιχεία, άλλωστε, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν για το 2014 από την ιστοσελίδα torrentfreak.com και αφορούν τις παράνομα κατεβασμένες σειρές της χρονιάς, δείχνουν γενική άνοδο της κίνησης δεδομένων, παρά τα διάφορα νομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν εφέτος διεθνώς (βλ. Βρετανία, Ιταλία) για την καταπολέμησή της. Πρωταθλητής, βέβαια, και εκεί είναι το φαινόμενο «Game of Thrones», το οποίο μάλιστα είχε περισσότερα παράνομα κατεβάσματα παρά νόμιμους τηλεθεατές, ενώ ακολουθούν τα επίσης δημοφιλέστατα «The Walking Dead» και «Big Bang Theory».
Καταδίκες και ελιγμοί
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως άλλο πράγμα είναι η καταδίκη της πειρατείας , η οποία όντως στερεί τεράστια ποσά σε πνευματικά δικαιώματα από τους νόμιμους κατόχους τους, και άλλο η συνειδητοποίηση μιας πραγματικότητας μέσα στην οποία υπάρχουν (πολλά) περιθώρια ελιγμών. Οι Αμερικάνοι, ως πρωτοπόροι σε θέματα μάρκετινγκ και διαφήμισης, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση υιοθετώντας όλο και περισσότερο το πέρασμα στη νόμιμη ιντερνετική -και με μικρό κόστος- διακίνηση δεδομένων. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα προ δύο μηνών «η πρόσβαση οποιουδήποτε, οπουδήποτε στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιορισμού ή λογοκρισίας».