Η ιστοσελίδα «playpen» των παιδόφιλων στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο), που παρέχει σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας και… live βιασμούς βρεφών, είχε οκτώ Έλληνες δράστες. Το FBI με μία πρωτότυπη μέθοδο εντόπισε τις ταυτότητες (διευθύνσεις IP) 1.300 παιδόφιλων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κράτησε 13 ημέρες έκαναν εγγραφή στο «playpen».
Συνολικά περιηγήθηκαν στον ιστότοπο 215.000 χρήστες (το 0,16% έκανε εγγραφή), ενώ σε 137 χρήστες από διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών η Δανία, η Χιλή, η Κολομβία και η Αμερική) απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι «χάκερ» του FBI επέλεξαν έναν ανορθόδοξο τρόπο για να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη εκατοντάδων παιδόφιλων που σέρφαραν στην ιστοσελίδα «playpen», η οποία… φιλοξενείτε στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο που κρύβει την ταυτότητα -IP- του χρήστη). Οι αμερικανικές Αρχές από τις 20 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2015 έθεσαν υπό επιτήρηση σε δικούς τους servers στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ την ιστοσελίδα με τα σοκαριστικά βίντεο προκειμένου να παρακολουθούν όλο το 24ωρο την κίνηση του ιστότοπου και τη διακίνηση του παράνομου υλικού.
Το διάστημα αυτό «επιτρεπόταν» ουσιαστικά η διακίνηση βίντεο παιδικής πορνογραφίας που γινόταν μέσω της έδρας του FBI, κάτι που δεν συνηθίζεται να υιοθετείται ως αστυνομική μέθοδος, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας τεράστιας δεξαμενής δεδομένων από το FBI με ηλεκτρονικά ίχνη (IP) παιδόφιλων.
Ανάμεσα σε αυτούς που διακίνησαν υλικό παιδικής πορνογραφίας ήταν οχτώ Έλληνες και για το λόγο αυτό ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές Αρχές. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανταποκρίθηκε άμεσα, εντόπισε σε ποιους ανήκουν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προχώρησε σε έρευνες στις οικίες τους. Συνολικά σχηματίστηκαν δικογραφίες κατά τους προηγούμενους μήνες για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας για οχτώ άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους ένας 21χρονος από την Πελοπόννησο.
Στις έρευνες συμμετείχε και η Europol, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Operation Pacifier». Στόχος της επιχείρησης ήταν η διείσδυση των διωκτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο, που μέχρι σήμερα θεωρείται «άβατο».