Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα σκαριά το νέο ηλεκτρομαγνητικό υπερόπλο των ΗΠΑ

Newsroom από Newsroom
28/06/2016 11:10
σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη ενός νέου ηλεκρομαγνητικού όπλου, που -όταν ενταχθεί κανονικά στο οπλοστάσιο της χώρας- μπορεί να ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες με τις άλλες χώρες, ιδίως με τη Ρωσία και την Κίνα.

Τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα είναι, μαζί με τα όπλα λέιζερ, οι κυριότερες καινοτομίες στο πεδίο της βαλλιστικής τεχνολογίας και γενικότερα των οπλικών συστημάτων, που αναμένεται να διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό πεδίο μάχης στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη Wall Street Journal, το ηλεκτρομαγνητικό όπλο, πιο επίσημα γνωστό ως «ηλεκτρομαγνητικός εκτοξευτής βλημάτων» (railgun), δοκιμάζεται με επιτυχία στην άκρως απόρρητη ναυτική βάση Ντάλγκρεν της Βιρτζίνια και αναμένεται κατ’ αρχήν να τοποθετηθεί στα νέα υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων της κλάσης Zumwalt.

Το νέο «κανόνι», που έχει μήκος περίπου δέκα μέτρων, αντί για πυρίτιδα, όπως τα συμβατικά πυροβόλα, χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να εκτοξεύσει βλήματα-μετεωρίτες με ασύλληπτα υψηλή ταχύτητα, τα οποία διαθέτουν τρομερή κινητική ενέργεια και είναι ικανά να καταστρέψουν στόχους, θωρακισμένους και μη, από μεγάλες αποστάσεις.

Δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη άμυνα για ένα τέτοιο όπλο, καθώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να σταματήσουν τα βλήματά του. «Το όπλο αυτό πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που πολεμάμε», δήλωσε ο ναύαρχος Ματ Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανάπτυξη του όπλου έχει ήδη κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και το τελικό κόστος αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιο, καθώς ήδη καταβάλλεται προσπάθεια το όπλο να σμικρυνθεί και να έχει λιγότερες απαιτήσεις ενέργειας (τώρα απαιτεί 25 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει, δηλαδή όσο ένα εργοστάσιο ρεύματος).

Το όπλο είναι καθαρά επιθετικό, εναντίον πλοίων, drones, τανκς, οχυρών κ.α., ενώ προορίζεται να λειτουργήσει και αμυντικά, καταστρέφοντας εχθρικούς πυραύλους. Τα βλήματά του, που περιέχουν σφαιρίδια από το υλικό βολφράμιο, κινούνται με ταχύτητα 9.100 χιλιομέτρων την ώρα, πάνω από επτά φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, σε απόσταση έως 160 χλμ.

Τα ειδικά αυτά βλήματα, βάρους περίπου 11 κιλών, μπορούν να εκτοξευθούν και από συμβατικό κανόνι. Μολονότι κινούνται πιο αργά από ό,τι όταν εκτοξεύονται από το ηλεκτρομαγνητικό όπλο, πάλι είναι πολύ ανώτερα από τα συμβατικά βλήματα, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει το Ναυτικό των ΗΠΑ να κάνει ευρεία χρήση τους στο στόλο του. Κάθε βλήμα κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια, πολύ ακριβότερα από ένα συμβατικό βλήμα, αλλά πολύ φθηνότερα από έναν κατευθυνόμενο πύραυλο «Τομαχόουκ» που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο αναμένεται να είναι επιχειρησιακά πλήρως έτοιμο το πολύ σε μια δεκαετία, αλλά στο μεταξύ θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε κάποια πλοία, με τον αμερικανικό Στρατό να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το δικό του πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έκρυψαν ότι ουκ ολίγοι ενδιαφερόμενοι από άλλες χώρες προσπαθούν να κλέψουν τα μυστικά του υπερόπλου, ιδίως κινέζοι χάκερ που έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν στα υπολογιστικά συστήματα του Πενταγώνου και των εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του.

Δεν λείπουν πάντως και οι σκεπτικιστές στις ΗΠΑ, που φοβούνται μήπως όλα τα χρήματα που έχουν επενδυθεί, τελικά πάνε χαμένα λόγω τεχνικών δυσκολιών της τελευταίας στιγμής. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ πάντως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, φαίνεται να θεωρούν το ηλεκτρομαγνητικό όπλο «γερό χαρτί», αν κάποτε οι ΗΠΑ υποχρεωθούν π.χ. να υπερασπίσουν τις Βαλτικές χώρες από τη Ρωσία ή την Ταϊβάν από την Κίνα.

Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος τι είδους «κρυφά χαρτιά» έχουν από την πλευρά τους η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες συνεχώς αυξάνουν τις επενδύσεις τους για αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων τους.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΗΠΑΥΠΕΡΟΠΛΟ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ κατά ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα – Τι γράφουν τα διεθνή μέσα για τους νέους περιορισμούς και την ενεργειακή σύγκρουση

11/02/2026 | 21:00
Featured

Απολογισμός Γκίλφοϊλ για τις 100 μέρες θητείας της: «Σε ιστορικά νέα ύψη η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας»

11/02/2026 | 08:00
Featured

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο «Συμβούλιο Ειρήνης» – Η Αθήνα ζυγίζει τους κινδύνους και τα οφέλη

09/02/2026 | 08:00
Featured

«Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος μέχρι τον Ιούνιο», λέει ο Ζελένσκι – Παραμένουν όμως δύο σημαντικά «αγκάθια»

08/02/2026 | 20:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ο Κάμερον πήρε στεγαστικό δάνειο οκτώ ημέρες πριν το δημοψήφισμα!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε ο Γιώργος Γεράρδος – Οραματιστής ιδρυτής της ΠΛΑΙΣΙΟ που άλλαξε τον χάρτη της τεχνολογίας στην Ελλάδα

    117 shares
    Share 47 Tweet 29
  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2026 και επίδομα γέννησης έως 3.500€: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών και ο πλήρης οδηγός για δικαιούχους

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
  • ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Τέσσερα πακέτα αναδρομικών έως 8.500 ευρώ για 500.000 συνταξιούχους – Τι γίνεται με την προσωπική διαφορά

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Μητσοτάκης–Ερντογάν στην Άγκυρα: Κόκκινες Γραμμές στο Αιγαίο, Το Δείπνο με Βαρθολομαίο και όσα αποκαλύπτουν ξένα και ελληνικά ΜΜΕ

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΕΠ 1Κ/2026: 510 μόνιμες θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία – Οι 34 ειδικότητες και οι νέες προκηρύξεις που έρχονται

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • ΕΚΡΗΞΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΧΑΜΕΝΑ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ: Στον αέρα 100.000 παραγωγοί και οι ενισχύσεις του ΟΣΔΕ

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Δημοσκόπηση RealPolls: Πρώτη με άνοδο και πάνω από 16 μονάδες διαφορά η ΝΔ

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch