Ίντερνετ
Θα μπορούσε κάποιος να έχει προβλέψει τα γεγονότα που σφράγισαν το 2016; Ήταν η χρονιά που πέρασε μια από τις χειρότερες στην ιστορία;
Πολλοί από εμάς έμειναν με την αίσθηση οτι μας επιφύλλαξε εξελίξεις που μας σημάδεψαν και άυξησαν το αίσθημα ανασφάλειάς μας. Τρομοκρατικές επιθέσεις, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Συρία, ο ιός Ζίκα, το Brexit, η πρωτόγνωρη υπερθέρμανση του πλανήτη και απώλειες όπως αυτές του Prince και του David Bowie, που έγραψαν τα soundtracks της ζωής μας, άφησαν το ίχνος τους σε μια χρονιά που λίγοι λυπούνται που θα τη δουν να φεύγει.
Στην πολιτική, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια τεράστια αλλαγή στην αμερικανική σκηνή, όσο κι αν εμείς στην Ελλάδα δύσκολα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ανατροπής. Σύμφωνα με το Fortune, οι επιπτώσεις της εκλογής είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το περιοδικό ένα από τα θύματα του αποτελέσματος των εκλογών, που άφησε δημοσκόπους και αγορές στοιχημάτων ανάστατους, είναι και η ίδια η επιστήμη της πρόβλεψης, Παρά τις εκπλήξεις του 2016, όμως, και με τη νέα χρονιά προ των πυλών, όσοι έχουν κάνει επάγγελμα την τέχνη των προβλέψεων ψάχνουν τρόπους να ενισχύσουν την “διορατικότητά” τους. Παραδοσιακά, όπως στο τέλος κάθε χρόνου, μεγάλες εταιρείες συμβούλων, επαγγελματίες μελλοντολόγοι και ΜΜΕ επιχειρούν, για μια ακόμα φορά, να εντοπίσουν τις κρυφές τάσεις, που θα βγουν στην επιφάνεια το 2017, και, σε κάποιες περιπτώσεις, θα αλλάξουν τις ζωές μας.
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις έρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας, όπως διαβαζουμε στο thetoc.gr ,όπου η πρόγνωση δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, καθώς οι εταιρείες είναι από τη φύση τους μυστικοπαθείς και θέλουν πάντα να προκαλούν έκπληξη με το next big thing τους. Πρωτοπόρος φυσικά η Apple, για την οποία σχεδόν κάθε πρόγνωση κλείνει με την ατάκα, “μόνο η Apple ξέρει πραγματικά τι θα λανσάρει τη νέα χρονιά η Apple”.
Η περυσινή χρονιά επιφύλασσε και για τον τομέα της τεχνολογίας αρκετές εκπλήξεις. Από την αφαίρεση της παραδοσιακής θύρας των ακουστικών στα iphones, στις ψεύτικες ειδήσεις που διείσδυσαν στο Facebook και φέρεται να επηρέασαν ακόμα και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, τα εκρηκτικά- στην κυριολεξία- Samsung Galaxy Note7, τα όλο και περισσότερα περιστατικά χακαρίσματος με τις πληροφορίες να καταλήγουν στο Wikileaks, την Apple να τα βάζει με το FBI, το Twitter να αναζητά μάταια αγοραστή, έως τις μεγάλες εξαγορές όπως το Facebook που απέκτησε το LinkedIn και την Verizon που εξαγόρασε την Yahoo.
[irp posts=”93909″ name=”Έρευνα: Tο Facebook μπορεί να σας κάνει να νιώσετε δυστυχισμένοι”]
Για το Business Insider, μια είναι η πρόβλεψη που ξεχωρίζει στον τομέα της τεχνολογίας. Το ίντερνετ θα “πέσει” για 24 ώρες, και όχι με την καλή έννοια. Η πρόβλεψη έρχεται από την αμερικανική εταιρεία LogRhythm, που προσφέρει υπηρεσίες online ασφάλειας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας και επικεφαλής ασφάλειας των πληροφοριών James Carder, δεν θα πρόκειται για μια απλή αναστάτωση σε όσους ανεβάζουν selfies στο Instagram.
“Το 2017 θα δούμε κάποιο μεγάλο χτύπημα”, επιμένει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου . “Αν το Διαδίκτυο “πέσει”, θα ακολουθήσουν και οι χρηματαγορές”. Το 2016, είδαμε όσους επιτίθενται στο ίντερνετ απλώς “να δοκιμάζουν τα νερά”, επιμένει. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρονιά που μας πέρασε είδε κολοσσούς του ίντερνετ όπως το Twitter, Amazon, Spotify, και άλλες ιστοσελίδες, να “σβήνουν” για λίγο από τον ψηφιακό χάρτη, μετά από επιθέσεις.
“Αν αποδείξεις ότι μπορείς να ρίξεις τεράστιες ιστοσελίδες και ένα μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου ΗΠΑ για λίγες ώρες, τότε μια 24-ωρη διακοπή δεν φαντάζει και πολύ δύσκολη υπόθεση” λέει ο Calder, ο οποίος προβλέπει επίσης ότι οι ψεύτικες ειδήσεις θα αποτελέσουν ένα ακόμα πεδίο δράσης των χάκερς, που θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν μεγάλα ΜΜΕ όπως το CNN και το Fox News. Στην προσπάθεια τους να αμυνθούν οι μεγάλοι broadcasters θα προσπαθήσουν να επιβάλουν κάποιου είδους έλεγχο στα media, που θα τους αφήσει ευάλωτους σε νέες επιθέσεις. “Θεωρώ πιθανό οι χάκερς, στο όνομα της προστασίας της ελευθερίας του λόγου μας, να προβούν σε χτυπήματα εναντίον κάποιοων mainstream ΜΜΕ”, προβλέπει ο Calder.
Κι αν νομίζετε ότι τα “χτυπήματα” δεν σας επηρεάζουν προσωπικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι όλοένα και περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές και gadgets, το λεγόμενο internet of things, που χρησιμοποιούμε αφήνει τα προσωπικά μας δεδομένα ευάλωτα σε επιθέσεις ακόμα και “απαγωγές για λύτρα”. Για το 2017, οι περισσότερες προβλέψεις βλέπουν το αίσθημα ανασφάλειας που χαρακτήρισε τον πραγματικό κόσμο την περασμένη χρονιά, να μετακομίζει στην ψηφιακή μας σφαίρα.