O ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook επιδιώκει να αποτελεί το αγαπημένο κοινωνικό δίκτυο των χρηστών του για όλη τους τη ζωή αλλά ακόμα και για την… μεταθανάτιά τους ζωή.
Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου παρουσίασε σήμερα μία εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να ορίσει έναν «κληρονόμο», στον οποίο θα δίνει την άδεια να ελέγχει το προφίλ του θανόντος και ακόμα και να δημοσιεύει μηνύματα με το όνομά του.
«Το Facebook είναι ένα χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται διάφορα και να έρχονται πιο κοντά με την οικογένεια και τους φίλους τους. Και για πολλούς εξ ημών πρόκειται για έναν ιστότοπο με τον οποίο μπορούμε να θυμόμαστε και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε εκείνους που έφυγαν από κοντά μας» ανακοίνωσε ο ιστότοπος στο μπλογκ του.
Παλιότερα, το Facebook συνήθιζε να δημιουργεί μία σελίδα για τη μνήμη του θανόντος όταν γνωστοποιούνταν ο θάνατός ενός εκ των μελών του, όμως το λογαριασμό αυτό δεν μπορούσε να τον διαχειριστεί κάποιο τρίτο πρόσωπο.
Όμως «αφού μιλήσαμε με ανθρώπους που βίωσαν την απώλεια ενός κοντινού τους προσώπου, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους ανθρώπους που πενθούν και για εκείνους που θα ήθελαν να διατηρήσουν το έλεγχο του λογαριασμού τους μετά τον θάνατό τους».
Εκ μέρους των χρηστών που το επιθυμούν, ο «κληρονόμος» θα μπορεί να αναρτήσει ένα μήνυμα προκειμένου να ανακοινώσει την κηδεία ή να μοιραστεί κάποιο ιδιαίτερο γεγονός.
Το πρόσωπο που διαχειρίζεται το λογαριασμό θα μπορούσε επίσης να ενημερώνει το προφίλ και να αλλάξει την φωτογραφία του, όπως επίσης και να απαντά στα αιτήματα φιλίας των μελών της οικογένειας και των φίλων με τους οποίων δεν είχε ακόμα συνδεθεί.
Ορίζοντας έναν «κληροδόχο» το μέλος θα μπορούσε επίσης να του δώσει την άδεια προκειμένου να μεταφορτώσει φωτογραφίες, όπως και πληροφορίες του λογαριασμού του το Facebook.
«Οι άλλες παράμετροι θα παραμείνουν οι ίδιες με πριν προκειμένου ο λογαριασμός να μη γίνει ένας λογαριασμός για τη μνήμη του θανόντος» συνέχισε το Facebook.
Εντούτοις «ο κληροδόχος δεν θα μπορεί να συνδέεται απευθείας με τον λογαριασμό του θανόντος ή να βλέπει τα προσωπικά του μηνύματα» τονίζεται.