Ελληνική Οικονομία
Σε συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, για την εξασφάλιση ενός νέου δανείου το οποίο θα διατεθεί για την δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Αφού λοιπόν το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, για την ώρα, με τον ορθολογικό τρόπο, την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, ουσιαστικά, έκτακτης ανάγκης.
Κοινώς, την δημιουργία θέσεων με… δανεικά, τα οποία ελπίζει να εξασφαλίσει από την Παγκόσμια Τράπεζα, κάτι που παραδέχθηκε και η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που πάει να γίνει τώρα με δανεικά, αρχικά, είχε τεθεί στο τραπέζι ως κάτι που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη της οικονομίας ως βοήθεια από τους εταίρους μας, δέσμευση όμως που δεν τηρήθηκε ποτέ!
Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ακόμα και έτσι θα μιλάμε για μία τεράστια ανάσα στην ελληνική κοινωνία η οποία υποφέρει από την εφιάλτη της ανεργίας αλλά και σημαντικότατη «ένεση» στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω των εισφορών και δεν τίθεται καν συζήτηση αν το πρόσημο θα είναι θετικό.
Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο αυτό, αφορά στην περίοδο 2018-2020 και θα δοθεί βάρος στην απασχόληση ατόμων που βρίσκονται στην ανεργία για περισσότερα από πέντε χρόνια, άτομα που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη, αλλά και νέους επιστήμονες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους.
[irp posts=”115330″ name=”Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιβεβαιώνει επαφές για νέο ελληνικό δάνειο”]
Αναλυτικότερα, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δράσεις για προσλήψεις 100.000 ανέργων μέσα στο 2018 και άλλων 150.000 ανέργων κάθε χρόνο για τα έτη 2019 και 2020.
Το πρόγραμμα έχει ήδη παρουσιαστεί στους δανειστές και αφορά σε περίπου 55.000 ανέργους ηλικίας 22 ως 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα, αλλά και περίπου 175.000 άτομα που δεν έχουν δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο στόχος είναι διπλός. Απ’ τη μια η μείωση των ποσοστών ανεργίας και από την άλλη η ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς οι νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν περισσότερα έσοδα.
Μέρος του σχεδίου είναι η κατάρτιση των ανέργων ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες για να βρουν δουλειά όταν έρθει η ανάπτυξη. Το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων πιθανότατα θα τρέξει με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) .
Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλει και η επαγγελματική πιστοποίηση των προσόντων αλλά και η κατάρτιση εκ νέου βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας.
Προσλήψεις – Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις