Δεν είναι σαφές τι επιδιώκεις; Θέσε στρατηγικούς στόχους! Σε ενοχλεί κάτι; Ανέλαβε συστηματική δράση! Οσμίζεσαι ευκαιρίες; Προχώρα με τόλμη και μεθοδικότητα!
Σου λείπει η απαραίτητη τεχνογνωσία; Ψάξε, ρώτα και μάθε! Νοιάζεσαι για τη μακροβιότητα της επιχείρησής σου; Απόδειξέ το!
Έτσι τελειώνει το εξαιρετικό και διαχρονικό βιβλίο του ο Χαρίδημος Τσούκας με τον τίτλο «Αν ο Αριστοτέλης ήταν Διευθύνων Σύμβουλος», που είχε κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η μεγάλη συνεισφορά του Αριστοτέλη, έγκειται στην ανάδειξη της φρόνησης και της αρετής ως ιδιότητες άκρως απαραίτητες για τους πρακτικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα τους ηγέτες των επιχειρήσεων και οργανισμών. Παράλληλα, διερευνά τον τρόπο που οι ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων θα αναπτύξουν τη σύνθετη σκέψη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ στις ημέρες μας, που η επιχειρηματικότητα αναζητά εναγωνίως την κρατική στήριξη και βοήθεια για την ανάπτυξη και την έξοδο από την μέγγενη της οικονομικής κρίσης.
Όμως, στην ελλαδική επιχειρηματικότητα σήμερα, κάθε ίχνος βοήθειας από το «άρρωστο» κράτος μοιάζει οριστικά χαμένο. Δυστυχώς από την πλευρά των κυβερνώντων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απουσία θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να διαλύσουν το πελατειακό κράτος, την ανύπαρκτη διαχειριστική πολιτική, την πολυνομία και την αβάσταχτη φορολογία, τον εθισμό στο «αισιόδοξο» ψέμα, αλλά κυρίως, τις μετριότητες και τα πολιτικά ανθρωπάρια που είναι επικεφαλής των καίριων θέσεων. Στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα του Ελλαδέξ, έχουμε να αντιπαρέλθουμε την πολιτική παρακμή πολιτικών μορφωμάτων, που μάχονται για τα συντεχνιακά συμφέροντα των προνομιούχων συνδικαλιστών με όπλο τη δημοκρατία του τσαμπουκά, από τους οποίους απουσιάζει κάθε σοβαρή ή επιστημονική πρόταση.
Η συμβουλή μας λοιπόν είναι η εξής: οι επιχειρηματικοί ηγέτες να σκεφτούν δημιουργικά ώστε να ενισχύσουν οι ίδιοι την ανταγωνιστικότητά τους. Ας γίνουν σαν τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ του βιβλίου, εφαρμόζοντας τολμηρές νοοτροπίες και διεισδυτικές πολιτικές.
Όπως λέει άλλωστε και ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, «η οικονομία της αγοράς είναι το κατεξοχήν σύστημα αποκεντρωμένης και αυτόβουλης δράσης-ο οικονομικός δρων εξ ορισμού αυτενεργεί, δεν περιμένει εντολές άνωθεν, η αδράνεια είναι θανατηφόρα».