ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ: Στις 820 μονάδες αναρριχήθηκε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από την υπεραπόδοση των τραπεζικών κυρίως μετοχών, η οποία υπερκέρασε τη διόρθωση της δεικτοβαρούς Coca Cola.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 820,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 809,26 μονάδων (-0,21%) και 826,98 μονάδων (+1,98%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 127,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 31 εκατ. τεμάχια (κυρίως στην Εθνική).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,63%, στις 2.114,26 μονάδες, ενώ στο +2,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.298,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,39% στις 905,40 μονάδες.
Δύο ήταν τα σημαντικά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης: το εντυπωσιακό ανοδικό ξέσπασμα ενός κλάδου, του τραπεζικού, που αναζητούσε μια “καλή συνεδρίαση” τις τελευταίες ημέρες για να κάνει τη διαφορά, και το “μάζεμα” της Coca Cola (συμμετοχή 10,56% στον Γ.Δ. και 23,53% στον FTSE 25), μετά το +5,22% της Παρασκευής. Στη διελκυστίνδα αυτή των δεικτοβαρών τίτλων ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του, και τις 827 μονάδες.
Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είναι ένα “παιχνίδι” γύρω από τον Γενικό Δείκτη, με τα χαρτοφυλάκια να γνωρίζουν πολύ καλά να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που χρειάζονται χωρίς να απειλούν τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι αυτό έγινε με δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Coca Cola την Παρασκευή και οι τραπεζικές σήμερα.
Πάντως, εκτός των παραπάνω, μετά από μία μικρή παύση λόγω των αργιών του καθολικού Πάσχα, οι shorts επανήλθαν δριμύτεροι στην ελληνική αγορά, δείχνοντας εκ νέου τα δόντια τους σε τράπεζες και blue chips, εκμεταλλευόμενοι την νέα περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που έχει εγκαινιαστεί τόσο εγχωρίως όσο και στις διεθνείς αγορές, έστω και αν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τις τελευταίες ημέρες σημειώσει φιλότιμες προσπάθειες ανάκαμψης πάνω από τις 800 μονάδες.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από την περασμένη Τρίτη 10 Απριλίου, το Lansdowne Partners αύξησε εκ νέου τα shorts του τόσο στην ΔΕΗ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς. Πιο αναλυτικά, το βρετανικό fund προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στη ΔΕΗ στο 0,91% των μετοχών της, από 0,82% που τις είχε αυξήσει στις 29 Μαρτίου, φέρνοντάς τες στα περίπου 6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα προχώρησε και σε αύξηση των shorts του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 1,80% από 1,71% που τις είχε αυξήσει στις 3 Απριλίου, φτάνοντας τα 21,8 εκατ. ευρώ.
Πάντως, από τη συμπεριφορά της αγοράς, είναι εμφανές ο στόχος των long να μην επιτρέψουν στους short να απειλήσουν και πάλι οι 800 μονάδες, εωσότου τουλάχιστον υπάρξει κάποια καλύτερη ορατότητα στο μέτωπο των stress test, των οποίων η ημέρα των κρίσιμων ανακοινώσεων πλησιάζει. Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα το “Κεφάλαιο”, το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί στο μέτωπο των stress test είναι ότι η όποια κεφαλαιακή ενίσχυση υπάρξει στο μέλλον θα έχει τη μορφή αύξησης κεφαλαίου, η οποία θα διατεθεί κυρίως για αναπτυξιακούς σκοπούς. Και τούτο, διότι άμεσα οι ανάγκες που φαίνεται ότι θα προκύψουν θα μπορούν να καλυφθούν μέσω των capital plans που έχουν κατατεθεί από τις τράπεζες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πήχης αποτυχίας και η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κριθεί κατά περίπτωση από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, για όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση προσομείωσης της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή). Στη συνέχεια οι τράπεζες που θα αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών. Σε περίπτωση αποτυχίας κάλυψης με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά (εν προκειμένω από το ΤΧΣ).
Στο ταμπλό τώρα, εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών, με την Πειραιώς να κλείνει στο +7,73%, την Alpha Bank στο +7,47%, την Εθνική στο +7,43% και τη Eurobank στο +6,98%. Η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 4,90%, με τις Βιοχαλκο και ΔΕΗ να σημειώνουν κέρδη 3,06% και 3% αντίστοιχα. Άνω του 2% η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 1% σε ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Jumbo, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Grivalia και Σαράντη. Η ΕΕΕ, το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς, έκλεισε με απώλειες 5,62%.