Η Eurobank και η Grant Thornton απένειμαν σήμερα τα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Growth Awards 2020 σε έξι (6) ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίθηκαν συνδυάζοντας ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και βέλτιστες πρακτικές σε τομείς καίριας σημασίας για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.
Στην τελετή απονομής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα έδωσε ηχηρό παρών αναδεικνύοντας τη θεσμική αναγνώριση που έχουν πετύχει τα “Growth Awards”, τα οποία διοργανώνονται φέτος για τέταρτη διαδοχική χρονιά.
Την έναρξη της εκδήλωσης για την απονομή των Growth Awards 2020 κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, που απηύθυνε χαιρετισμό, και εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κα Claudia Zeisberger, Professor of Entrepreneurship & Family Enterprise, Academic Director of the Global Private Equity Initiative at INSEAD, Singapore & France, δίνοντας το στίγμα των διεθνών τάσεων στο σύγχρονο επιχειρείν.
Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της Eurobank να αναδειχθεί σε «Τράπεζα της Ανάπτυξης» και να καταστεί ταυτόσημη με την έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην «πράσινη ανάπτυξη» που αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΕΕ και τη χώρα. Ειδικότερα, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο στοχεύει, παγκοσμίως, στον περιορισμό εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Τράπεζά μας δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει πλήρως, την υλοποίηση project στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου. Επίσης, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δημόσιους φορείς, είτε κρατικούς, είτε αυτοδιοικητικούς, για να διαμορφώσουμε μια λευκή βίβλο επενδύσεων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, με έργα που θα έχουν επενδυτικό νόημα αλλά ταυτόχρονα και θετική συμβολή στις τοπικές κοινωνίες που θα τα υποδεχθούν, αλλά και στη συνολική επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων στην Ελλάδα».
Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να συγχαρώ την Eurobank και την Grant Thornton για τον θεσμό των Growth Awards γιατί η αριστεία – στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία – είναι ύψιστη αξία στην νέα Ελλάδα που οικοδομούμε. Θέλω να συγχαρώ και τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και στο πρόσωπό τους όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνίστηκαν σκληρά στα χρόνια της κρίσης για να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να είναι ανταγωνιστικές και καινοτόμες και να αποκτήσουν εξωστρεφή προσανατολισμό. Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το υλοποιούμενο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, μείωσης της γραφειοκρατίας και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Στην τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς, ο οποίος προεδρεύει από κοινού στην Επιτροπή Βραβεύσεων των Growth Awards με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργο Ζανιά, σημείωσε τα εξής: «Σήμερα βραβεύουμε την επιχειρηματικότητα του αιέν αριστεύειν. Μια επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, είναι εξωστρεφής, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και επενδύει στην ελληνική οικονομία. Για τέταρτη συνεχή χρονιά το όραμα της Eurobank και της Grant Thornton για την επιβράβευση της επιχειρηματικής αριστείας, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επιχειρηματίες αγκαλιάζουν το θεσμό και είναι έτοιμοι να τολμήσουν με πνεύμα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή η σύγχρονη επιχειρηματικότητα, της ελπίδας, της δημιουργίας και της προοπτικής, θεμελιώνει τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η δική μας υποχρέωση είναι να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική που χτίζεται σταδιακά στην περίοδο μετά την κρίση. Συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές του επιχειρείν, αλλά και κάθε προσπάθεια που δημιουργεί αξία και δίνει νέα πνοή στην οικονομία της χώρας μας».
Στην παρέμβασή της, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, Prof. Claudia Zeisberger, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει σήμερα μια μικρομεσαία επιχείρηση για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον οξύ ανταγωνισμό και τις σύγχρονες προκλήσεις, να ξεχωρίσει και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων «Η υπεραπόδοση των επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν βασίζεται κυρίως στη σταθερή εταιρική διακυβέρνηση, σε μια ηγετική ομάδα που δεν σταματά να αποκτά επαγγελματική εμπειρία για να εξασφαλίσει ένα διοικητικό συμβούλιο ευρείας σύνθεσης και έμπειρο management σε συνδυασμό με σταθερές διαδικασίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση προκλήσεων».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι partners της Grant Thornton, κ.κ. Θανάσης Ξύνας, Χριστίνα Τσιρώνη και Λίνα Καζά, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα. Ειδικότερα, μέσω της αξιολόγησης 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας, του επιστημονικού μοντέλου “Financial Health/Growth Matrix” καθώς και της παγκόσμιας έρευνας International Business Report της Grant Thornton, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στη στρατηγική και πώς αυτές συνδέονται με τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες.
Οι έξι επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος είναι:
ü Επιχειρηματική Αριστεία: SANI / IKOS GROUP
ü Έρευνα & Καινοτομία: ISOMAT Α.Β.Ε.Ε.
ü Εξωστρέφεια: ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
ü Ανθρώπινο Δυναμικό & Εταιρική Κουλτούρα: ΚΡΙ ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
ü Εταιρική Υπευθυνότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ü Ψηφιακή Εξέλιξη: COFFEE ISLAND
Τα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” αναδεικνύουν το ρόλο και τη σημασία της σύγχρονης, ποιοτικής επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιβραβεύουν τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν σε κρίσιμους τομείς, οι οποίοι υπαγορεύονται κάθε χρόνο από τις διεθνείς τάσεις του σύγχρονου επιχειρείν.
Η διαδικασία αξιολόγησης για την ανάδειξη των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν για την ανάπτυξη, την αριστεία και τη δυναμική τους, περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών αναλύσεων βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών 8.000 περίπου επιχειρήσεων, βάσει του μοντέλου αξιολόγησης “Financial Growth/Health Matrix” της Grant Thornton, αλλά και τις πραγματικές ιστορίες των εταιρειών._
***Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live,
μέσα από την Facebook σελίδα των Growth Awards εδώ***
Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία
Διευθύνοντος Συμβούλου
Growth Awards
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2020
Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,
Είναι εξαιρετικά τιμητική για εμάς η πολυπληθής παρουσία σας και φέτος στην εκδήλωση των Growth Awards που διοργανώνουμε για 4η χρονιά από κοινού με την Grant Thornton. Θα ήταν τετριμμένο να πω ότι η πρωτοβουλία μας έχει εξελιχθεί σε θεσμό για το επιχειρείν στην Ελλάδα. Το αποδεικνύουν, όμως, η αναγνώριση από την πρώτη στιγμή και η αποδοχή της από την επιχειρηματική κοινότητα.
Πρώτα από όλα ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» για την στήριξή τους προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη που τον εκπροσωπεί. Στήριξη που είναι εμφανής και στην κυβερνητική πολιτική η οποία θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη.
Αυτή είναι η ιεράρχηση για τη χώρας μας αλλά και η δική μας ιεράρχηση. Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της Eurobank για την ανοδική φάση της ελληνικής οικονομίας, την περιγράψαμε ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Η ανάκαμψη θα είναι, αναγκαστικά, μια μακρά και ανηφορική πορεία. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς από όλες τις πλευρές: τις κυβερνητικές πολιτικές, την αναθέρμανση του επιχειρηματικού κλίματος, τη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών. Και, επιπλέον, με κοινωνική αποδοχή. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πια μια απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα.
Ωστόσο, σε μια εκδήλωση σαν τη σημερινή, μια εκδήλωση που είναι γιορτή της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας είναι εύλογο να θέσουμε το ερώτημα, τι είδους ανάπτυξη, τι είδους επενδύσεις θέλουμε στην οικονομία μας. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των 100 δις. ευρώ σε βάθος 7 έως 8 ετών. Όταν η χώρα είναι σε αναζήτηση τέτοιου μεγάλου ύψους επενδύσεων, η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν ότι καθώς έχουμε πολύ έδαφος να ανακτήσουμε, χρειαζόμαστε κάθε πηγή και μοχλό ανάπτυξης.
Ωστόσο, τα δεδομένα και οι προτεραιότητες στο διεθνές περιβάλλον αλλάζουν ριζικά το τελευταίο διάστημα. Στο Νταβός, πριν από λίγες εβδομάδες, η κύρια θεματολογία ήταν για την υπεύθυνη ανάπτυξη, ανάπτυξη με όρο και προϋπόθεση τα κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, το γνωστό τρίπτυχο του ESG. Η «πράσινη ανάπτυξη», ένα από τα συστατικά των κριτηρίων ESG, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΕΕ και για την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η ενεργειακή στροφή στο νέο πρότυπο ανάπτυξης αποτελεί ούτως ή άλλως αναγκαιότητα. Ο ρόλος του άνθρακα περιορίζεται, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών. Εδώ η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς στο μεν φυσικό αέριο η χώρα μας μπορεί να γίνει περιφερειακός κόμβος διακίνησης, ενώ στις ανανεώσιμες, το παραγωγικό μας δυναμικό ενισχύεται ραγδαία καθώς εξελίσσονται οι αντίστοιχες τεχνολογίες.
Στη Eurobank έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπουμε σημαντικό πεδίο περαιτέρω επενδύσεων και είναι επιχειρηματική μας απόφαση να είμαστε διαρκώς παρόντες, γιατί μόνο με υψηλές επενδύσεις θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους φιλόδοξους εθνικούς στόχους. Την τελευταία τριετία αυξήσαμε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύουμε περαιτέρω να τις διπλασιάσουμε έως το 2023.
Η αειφορία, όμως, δεν αφορά μόνο την ενέργεια. Αφορά τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την τεχνολογία για να ελαχιστοποιεί την ανάγκη εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Κεντρική θέση έχει, επομένως, και η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων. Στον τομέα αυτό η ελληνική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Είμαστε πολύ πίσω, ακόμη και στα στοιχειώδη. Και μπορεί η υστέρηση να δίνει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση, αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα για να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη επαφή με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Σύμφωνα με την Eurostat, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 25% μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, αλλά μειώθηκε κατά 35% για την Ελλάδα. Ειδικά, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46 % στην ΕΕ.
Έχουμε ακόμη παράνομες χωματερές και πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα. Τέτοια απόσταση από την Ευρώπη που στοχεύει την πλήρη ανακύκλωση, μηδενίζει τα πλαστικά και παράγει ενέργεια από τα απορρίμματα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί πέρα από μια εικόνα που δεν μας αξίζει σαν χώρα, η υστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, ξεκινώντας από τη «βαριά μας βιομηχανία» που είναι ο τουρισμός.
Η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση είναι, επομένως, ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο μπορούν να απορροφηθούν δημόσιες επενδύσεις, αλλά και να κινητοποιηθούν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς πολλά παρόμοια έργα γίνονται μέσω ΣΔΙΤ. Μπορεί επίσης να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι υπαρκτό και διαρκώς εντεινόμενο. Συχνά, όμως, ξένοι επενδυτές, που θέλουν να τοποθετηθούν στη χώρα μας, ρωτούν ποια είναι τα έργα και ποιοι οι τομείς όπου υπάρχει η κατάλληλη προεργασία για να υλοποιηθούν επενδύσεις. Εμείς λοιπόν στην Eurobank προχωρούμε άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:
Πρώτον, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Τράπεζάς μας εκπονεί και θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα μια αναλυτική μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις, τις προοπτικές και το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική συμβολή στην ιεράρχηση των πολιτικών που μπορούν να έχουν τη μέγιστη θετική επίδραση στην ανάπτυξη – στην προκειμένη περίπτωση με διακριτή συμβολή στο περιβάλλον και τη βιώσιμη κυκλική οικονομία.
Συγχρόνως, η Τράπεζά μας δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει πλήρως, την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, πριν από όλα πρέπει κανείς να τακτοποιεί τα του οίκου του. Από το 2015, γίναμε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εφαρμόζει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση. Περαιτέρω, ο στόχος μας κάθε χρόνο για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απλός: 100%. Άφησα για το τέλος κάτι που σύντομα θα έχετε όλοι πιστεύω στα χέρια σας. Σε λίγες εβδομάδες, η Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα μετατρέψει σταδιακά όλες τις πλαστικές χρεωστικές κάρτες της, σε βιοδιασπώμενες. Οι κάρτες πηγαίνουν σε εκατομμύρια πελάτες μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφήσουμε σταδιακά αλλά γρήγορα πίσω μας τα γνωστά πλαστικά.
Κυρίες και κύριοι,
Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, όπως αυτές στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, με την Grant Thornton και ευχαριστώ προσωπικά το Βασίλη Καζά που συμπορευόμαστε για τέταρτη ήδη χρονιά, και ελπίζω για πολλά ακόμη χρόνια. Συμπορευόμαστε αναδεικνύοντας την υπεύθυνη ανάπτυξη, ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, κοινωνική ευαισθησία και ικανοποιώντας τις αρχές υπεύθυνης διακυβέρνησης, επιβραβεύοντας επιχειρήσεις που καθημερινά με τη δουλειά τους αποδεικνύουν ότι υπάρχει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου. Τέτοιες εταιρείες θα βραβεύσουμε και σήμερα και θα ήθελα να συγχαρώ θερμά κάθε μία από αυτές προκαταβολικά.
Επιτροπή Βράβευσης Growth Awards 2020
Μέλη Επιτροπής
1. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος Δ.Σ. της Eurobank
2. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton
3. Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου SANI / IKOS & Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ
4. Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της AUTOHELLAS S.A. / HERTZ και Πρόεδρος της Aegean Airlines & της Olympic Air
5. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking
6. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)
7. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita
8. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Grant Thornton
9. Νέλλη Κάτσου, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmathen
10. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ
11. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS
12. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ
13. Γιώργος Προβόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Eurobank Bulgaria ΑD & Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ
14. Γιάννης Α.Ρέτσος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ
15. Ασημίνα Τζίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ELVIAL A.E.
16. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ
17. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ
18. Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Δ.Σ. της Fourlis Συμμετοχών
19. Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navios Maritime Holdings