Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των κερδών πραγματοποιήθηκαν από 31 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου, με τις επιδόσεις των τεσσάρων τραπεζών να είναι τόσο ισχυρές που οδήγησαν τις Διοικήσεις τους σε αναβάθμιση των στόχων που είχαν θέσει για το σύνολο του έτους
Κοινά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων ήταν η διατήρηση υψηλών επιτοκιακών εσόδων, παρά την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες που ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης και της αξιοσημείωτης ενίσχυσης των εργασιών asset και wealth management, η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων και των νέων εκταμιεύσεων, η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, η συνέχεια στη μείωση των εξόδων και η περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων και της ρευστότητας.
Με τη σειρά που έγιναν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων:
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε, στις 31 Ιουλίου, καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου στα 612 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 18%.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,045 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε 325 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,3%, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 14,2% με πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 30% στους μετόχους από τα κέρδη του 2024, ενώ η Πειραιώς έγινε η πρώτη τράπεζα που πιάνει τον στόχο για τις υποχρεώσεις MREL ενάμιση χρόνο νωρίτερα της καταληκτικής ημερομηνίας.
Η Eurobank παρουσίασε, στις 31 Ιουλίου, συνολικά καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ (σ.σ. 277 εκατ. η κερδοφορία των θυγατρικών εξωτερικού) που περιλαμβάνουν 99 εκατ. κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα (σ.σ. στις 31/7 έληξε η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στους μετόχους της Ελληνικής και το τελικό ποσοστό που απέκτησε η Eurobank ανήλθε σε 55,60%. Η πλήρης εγγραφή της Ελληνικής στον ισολογισμό της Eurobank θα γίνει από το γ΄ τρίμηνο) καθώς και 101 εκατ. κόστος από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα.
Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν κατά 8,6%, σε 1,132 δισ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες κατά 4,7%, σε 283 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ΝΡΕ μειώθηκε σε 3,1%, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 αυξήθηκε σε 16,2% και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 18,5%.
Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε, την 1η Αυγούστου, οργανικά κέρδη μετά φόρων ενισχυμένα κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 626 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα από την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (+13% σε ετήσια βάση, σε 1,192 δις. ευρώ) και την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+16% σε ετήσια βάση, σε 205 εκατ. ευρώ).
Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 17,4%, η κεφαλαιακή επάρκεια στα υψηλότερα του κλάδου (CET1 στο 18,3%) και ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,3%.
Η Alpha Bank παρουσίασε, στις 2 Αυγούστου, προσαρμοσμένα κέρδη μετά τους φόρους 437 εκατ. ευρώ και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 13,6%.
Τα έσοδα τόκων εξαμήνου ανήλθαν σε 828,9 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες σε 196,9 εκατ. O δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 4,7% και ο δείκτης CET1 fully loaded στο 16,6%.
Σημειώνεται ότι την 1η Αυγούστου ισχυρά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου ανακοίνωσε και η μη συστημική Optima bank. Ανήμερα της πέμπτης επετείου της ανάληψης καθηκόντων από το μάνατζμεντ που έστησε την Optima bank, η Διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στα 69 εκατ. ευρώ (αύξηση 57% σε ετήσια βάση), αναθεωρώντας τον ετήσιο στόχο της φετινής κερδοφορίας σε άνω των 134 εκατ. ευρώ (από 124 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης).