Τσίπρας: Κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο «19ο Ετήσιο Invest in Greece» Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Τοποθετώντας την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.
«Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», είπε.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο από το βήμα του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Invest in Greece είπε πως σήμερα η τροχιά του προγράμματος είναι καλή και δεν φαίνεται πιθανό ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.
Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, ο Κοστέλο δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
«Τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
[irp posts=”164709″ name=”Μανιάτης: Τζάμπα ελευθερωτής ο κ. Τσίπρας””]
«Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», ανέφερε.
Ο Νικολά Τζιαμαριόλι, ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς τόνισε και εκείνος πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.
Ο εκπρόσωπος του ESM απέφυγε να μιλήσει άμεσα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δανείζει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους την Ελλάδα. Ο ίδιος είπε πως εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εντός του 2017, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση του ESM ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μειώσει την αναλογία χρέους-ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέχρι το 2060. «Αυτή η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αρχικών εκτιμήσεων», σημείωσε.
«Με δάνεια προς την Ελλάδα με ωρίμανση πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευση μας προς την χώρα ξεπερνά τα χρονικά όρια του προγράμματος. Ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας», είπε.
Μετέχοντας στον ίδιο πάνελ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μείγματος. «Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στη κατανάλωση», είπε.
Ο Charles Seville, διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch είπε από την πλευρά του πως ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, καθώς και ότι η αύξηση του ΑΕΠ και η δημοσιονομική πειθαρχία θα εξακολουθήσουν.
«Έχουμε την προσδοκία ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους εντός του 2018», ανέφερε.
Ο ίδιος εστίασε στη μείωση του πολιτικού ρίσκου και στη σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων γεγονός που αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση του προγράμματος.
«Κατά την άποψη μας, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιστρέψει τα πολιτικά μέτρα του προγράμματος του ESM είναι περιορισμένο», είπε.
Η Elena Duggar, στέλεχος του οίκου Moody’s είπε πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη.
«Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη να ξεπεράσει τις προβλέψεις υπό το δεδομένο ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχίζει να εφαρμόζεται και η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει», ανέφερε, σύμφωνα με το cnn.gr.