Θα το γράψω όσο πιο «γλυκά» γίνεται… Γιατί οι ώρες δεν προσφέρονται για ρητορικές εξάρσεις. Είναι στιγμές περισυλλογής, ευθύνης και αποφάσεων…
Του Θανάση Κ.
Η Τουρκία εξαγγέλλει ευθέως ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, την οποία δεν έχουμε διακηρύξει ακόμα, αλλά ούτε και η Τουρκία την έχει διακηρύξει!
Και το ότι δεν έχουμε ακόμα διακηρύξει ΑΟΖ δεν καταργεί το Διεθνές Δίκαιο που προβλέπει ελληνική κυριαρχικά δικαιώματα εκεί που πάει να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία!
Όπως η Τουρκία δηλώνει ότι αυτές οι συντεταγμένες βρίσκονται στη δική της δικαιοδοσία, έτσι κι εμείς μπορούμε να δηλώσουμε ότι βρίσκονται στη δική μας.
Το έχουμε ξανακάνει, άλλωστε, επιτυχώς! Τον Ιούλιο του 2012 όταν ματαιώσαμε παραχώρηση Ελληνικων θαλασσίων οικοπέδων, εκεί κοντά, από την Τουρκία σε ξένους ενεργειακούς κολοσσούς για «έρευνα και εκμετάλλευση».
Μόνο που τώρα πια, τις έρευνες δεν θα τις αναλάβουν ξένες εταιρίες – που τότε αποτράπηκαν – αλλά τουρκική εταιρία, με μηχανήματα δικά της (που τότε δεν υπήρχαν).
Συνεπώς, μπορούμε να κάνουμε σήμερα τα εξής (τα παραθέτω απλά και όχι ιεραρχημένα:)
Πρώτον, αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη: να διακηρύξουμε επισήμως ότι οι έρευνες που εξαγγέλλει η Τουρκία βρίσκονται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (το έχουμε ξανακάνει, όπως είπαμε…) Εμμέσως το έχουμε κάνει! Να το πούμε και καθαρά!
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι γεωτρήσεις. Δηλαδή θα τις εμποδίσει! Κι αν η Τουρκία επιμείνει, αυτή θα έχει ευθύνη για ό,τι συμβεί.
(Το τι σημαίνει «θα εμποδίσουμε» τις γεωτρήσεις, δεν χρειάζεται να το διευκρινίσουμε. Όλοι ξέρουν ότι μπορούμε να τις «εμποδίσουμε». Φτάνει να το εννοούμε – και να τους πείσουμε ότι θα το τολμήσουμε…)
Τρίτον, ότι από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει την κλιμάκωση, η Ελλάδα θεωρεί «εχθρική ενέργεια» την αναβάθμιση του Τουρκικού ναυστάθμου στην Αυλώνα της Αλβανίας και θα πάρει τα μέτρα της κατά της ίδιας της Αλβανίας. Μεταξύ των μέτρων αυτών θα περιλαμβάνεται, ασφαλώς, και το μπλοκάρισμα κάθε περαιτέρω προσέγγισης Αλβανίας-Ευρώπης.
Τέταρτον, από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει κλιμάκωση με την Ελλάδα, σφραγίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκική σύνορα και αναστέλλεται κάθε αίτηση ασύλου για όσους περνούν παράνομα – από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Αυτό το κάναμε ήδη για ένα μήνα τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα να το κάνουμε οριστικά.
Πέμπτο, αναστέλλονται και οι αιτήσεις ασύλου όσων μπήκαν παράνομα από την Τουρκία που έχουν ήδη εγκριθεί. Βάσει της Συμφωνίας των Γενεύης (του 1951) όπως αναθεωρήθηκε μάλιστα στη Νέα Υόρκη (το 1968) μια χώρα που έδωσε άσυλο σε κάποιους μπορεί να τους το αφαιρέσει, αν επικαλεστεί «ύψιστο εθνικό συμφέρον».
Εμείς έχουμε ήδη καταγγείλει ότι είναι «εργαλειοποιημένοι» από την Τουρκία! Κι από τη στιγμή που η Τουρκία μας απειλεί, η εξουδετέρωση όσων συνεργάζονται με αυτόν που μας απειλεί είναι το πιο «αυτονόητο» ύψιστο εθνικό συμφέρον…
Έκτο, επίσης να ζητηθεί να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος αμέσως οι περισσότερες ΜΚΟ που δρουν εδώ – μεταξύ των οποίων κι εκείνη που χαρακτήρισε προ ημερών ένα τμήμα της Λέσβου μη ελληνικό. Επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον…
Έβδομο, να καλέσει η Ελλάδα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της Τουρκίας, και στο λαθρομεταναστευτικό (έναντι της Ελλάδος) και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου) και στη Λιβύη. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το “κανονικό” Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ (στα μέσα Ιουνίου). Τώρα…
Όγδοο, να καλέσει έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα καταγγείλει την Τουρκία γιατί ταυτίζεται με αντιδυτικές δυνάμεις στην περιοχή (τζιχαντιστές και όχι μόνο) και υπονομεύει την συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε άμεσα, στο ίδιο το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει εναντίον ενός κράτους-μελους του. Αλλά μπορεί να «νομιμοποιήσει» για λογαριασμό της Ελλάδος το επόμενο – κρίσιμο – βήμα:
Ένατο: να καλέσει η Ελλάδα Σύνοδο των άλλων χωρών της περιοχής που έχουν ανοικτή αντιπαλότητα με την Τουρκία: κυρίως την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Με την πιθανή συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τυνησίας. Για να αποφασιστούν μέτρα για την εν τοις πράγμασι αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας παντού…
Δέκατο: να κάνει κινήσεις προετοιμασίας και για ένοπλη σύγκρουση. Όπως μερική επιστράτευση, κινήσεις ετοιμότητας, διασποράς στόλου κλπ. Αυτά κλιμακωτά μεν, αλλά με άμεση “έναρξη”…
Αυτές οι δέκα κινήσεις κανονικά πρέπει να εξαγγελθούν ταυτόχρονα. Και να ολοκληρωθούν σε λίγα 24ωρα. Θα στείλουν το κατάλληλο μήνυμα παντού. Και στους «εταίρους» και στους «συμμάχους» και στους δυνητικούς φίλους και στην ίδια την Τουρκία.
Η οποία μέχρι στιγμής παίζει μόνη της.
Και γι’ αυτό αποθρασύνεται συνέχεια…
ΥΓ.1 Όλοι θα αιφνιδιαστούν, αν εμείς – επιτέλους – αντιδράσουμε. Όπως θα αντιδρούσε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη θέση μας! Οποιαδήποτε…
Μερικοί θα αιφνιδιαστούν ευχάριστα. Η Τουρκία, μάλλον δυσάρεστα. Το μόνο βέβαια, είναι ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν περιμένει από μας να αντιδράσουμε αποφασιστικά. Κι αυτό είναι βέβαια ότι αποθρασύνει την Τουρκία.
ΥΓ.2 Και ναι, εφ’ όσον επιλεγούν όλα αυτά ή ένας ικανός συνδυασμός από αυτά, υπάρχει κι ένα «ενδέκατο» σημείο: Η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα! Με πλήρη ανακοίνωση των συντεταγμένων. Πάνω στις οποίες, ασφαλώς μετά θα κληθούμε να διαπραγματευθούμε με όλους τους γείτονές μας. Αλλά θα ξεκινάμε από τα μέγιστα όσων μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αλλιώς θα τα χάσουμε όλα, χωρίς να το καταλάβουμε…
ΥΓ.3 Κάποιοι θα πουν ότι μια τέτοια αντίδραση από ελληνικής πλευράς «ενέχει ρίσκο». Η μη αντίδραση από πλευράς μας έχει πολύ μεγαλύτερο – και πολύ πιο βέβαιο – ρίσκο!
(Αυτά επί του παρόντος…)