Tα capital controls, έχουμε μάθει να προσαρμόζουμε τις πληρωμές, τις αγορές και γενικά τις οικονομικές μας δραστηριότητες με βάση τους διάφορους περιορισμούς. Από τον περυσινό Ιούνιο που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά, το Υπουργείο Οικονομικών έχει «χαλαρώσει» κάποια από τα όρια –αν και οι περιορισμοί εξακολουθούν να είναι πολλοί.
Αυτός είναι ο «χρυσός δεκάλογος» που πρέπει να ξέρει κάθε πολίτης για την κίνηση των κεφαλαίων, μετά και την τελευταία χαλάρωση των capital controls τον Ιούλιο:
1. Αναλήψεις έως 840 ευρώ
Μπορεί το όριο της ανάληψης ανά εβδομάδα να μην έχει αυξηθεί (420 ευρώ), αλλά στην τελευταία αναθεώρηση των κανονισμών ο περιορισμός ισχύει ανά δύο εβδομάδες, για το διπλάσιο ποσό (840 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή του μήνα, για παράδειγμα, που οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες –δίδακτρα, ενοίκιο, συνδρομές– οι καταθέτες να σηκώσουν 840 ευρώ για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να περιμένουν… τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
2. Καμία ανάληψη από πιστωτική κάρτα
Η ανάληψη από πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα δεν επιτρέπεται, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Αντιθέτως, είναι δυνατές οι αναλήψεις από το εξωτερικό μέσω χρεωστικής κάρτας –σύμφωνα με το εβδομαδιαίο όριο πάντα. Επίσης, μπορεί να γίνει ανάληψη σε ξένο νόμισμα από το κατάστημα, έως το αντίστοιχο όριο σε ευρώ.
3. «Ναι» στις επιταγές
Η κατάθεση επιταγών επιτρέπεται, αρκεί το ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό που διατηρείτε στην τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξαργυρώνετε επιταγές αποκλειστικά σε τράπεζες όπου είστε ήδη πελάτης.
4. Ηλεκτρονικές αγορές χωρίς… control
Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες για να κάνουν τις αγορές τους μέσω Ίντερνετ. Ο μοναδικός περιορισμός που ισχύει είναι το πιστωτικό όριο –για τις πιστωτικές κάρτες– και τυχόν περιορισμοί που προβλέπει η σύμβαση της τράπεζας με τον πελάτη της.
Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές από e-shops του εξωτερικού. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί το ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές μέσω λογαριασμού που τηρούν στην Ελλάδα. Εάν δεν έχουν λογαριασμό εκκαθάρισης στην Ελλάδα, μπορείτε και πάλι να κάνετε αγορές, με εξαίρεση τις παρακάτω συναλλαγές:
Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Αγορές υπηρεσιών εστίασης.
[irp posts=”144403″ name=”Κατασχέσεις: Χρήσιμες πληροφορίες – Τελευταίες ειδήσεις τώρα”]
5. Πορευόμαστε με τις τράπεζες που έχουμε
Το άνοιγμα νέων λογαριασμών δεν επιτρέπεται με βάση τα capital controls, αλλά η απαγόρευση αυτή ουσιαστικά ισχύει για τον κωδικό πελάτη στην εκάστοτε τράπεζα. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η δημιουργία νέου κωδικού πελάτη, οπότε, στις τράπεζες που ήδη είστε πελάτες μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό.
Επίσης, ισχύουν εξαιρέσεις όπως είναι οι λογαριασμοί μισθοδοσίας.
6. Συνδικαιούχοι μόνο οι… πελάτες
Σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε κάποιον συνδικαιούχο στον καταθετικό σας λογαριασμό, αυτός θα πρέπει να τηρεί ήδη σχέση με τη συγκεκριμένη τράπεζα.
7. Ταξίδι στο εξωτερικό με μετρητά ΚΑΙ κάρτα
Σε περίπτωση που ετοιμάζετε ταξίδι στο εξωτερικό και θέλετε να έχετε μαζί σας μετρητά, μπορείτε να μεταφέρετε χαρτονομίσματα έως 2.000 ανά άτομο και ανά ταξίδι.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τις κάρτες ανάληψης σε ΑΤΜ του εξωτερικού, πάντα με βάση τους περιορισμούς των capital controls.
8. Χωρίς όρους τα δίδακτρα ξένων πανεπιστημίων
Αν σκοπεύετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό ή έχετε παιδί που σπουδάζει σε ξένο πανεπιστήμιο, προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τα capital controls:
Για την πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού δεν ισχύει περιορισμός, εφόσον προσκομιστούν στην τράπεζα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για τη μεταφορά χρημάτων από τους γονείς σε φοιτητές στο Εξωτερικό, επιτρέπεται έμβασμα έως το ποσό των 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Αν η μεταφορά γίνεται απευθείας στον εκμισθωτή του σπιτιού ή σε φοιτητική εστία, το όριο αυξάνεται στις 8.000 ευρώ.
9. Έχετε εμβάσματα από το εξωτερικό; Κάντε πληρωμές!
Εάν έχετε συναλλαγές με ξένες επιχειρήσεις ή εάν λαμβάνετε εμβάσματα από συγγενικά σας πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλη χώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα χωρίς περιορισμό για να κάνετε αγορές από ξένες επιχειρήσεις ή να μεταφέρετε εσείς χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν περιορισμοί.
Σύμφωνα με την τελευταία χαλάρωση των capital controls στις 22 Ιουλίου, μάλιστα, όσοι λαμβάνουν εμβάσματα από το εξωτερικό, μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 30% των ποσών αυτών.
10. Το φρέσκο χρήμα κυκλοφορεί ελεύθερα
Μετά τον Ιούλιο toy 2016 που ισχύουν οι «χαλαροί» περιορισμοί, τα ποσά που έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό σας σε μετρητά δεν υπόκειται σε capital controls. Το υπουργείο προχώρησε σε αυτή την «υποχώρηση» με σκοπό να δώσει κίνητρα σε όσους έχουν χρήματα στο «στρώμα», να τα επαναφέρουν στο τραπεζικό σύστημα.