Θανάσης Κ.
[Θυμάστε την κ. Λαγκάρντ, το 2015, που απηυδισμένη από τα καραγκοζιλίκια του Έλληνα υπουργού στο Ecofin, ζήτησε να απομακρυνθεί από την αίθουσα, κι ύστερα δήλωσε ανακουφισμένη που είχαν πλέον παραμείνει “ενήλικες”, ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν “σοβαρά”.
Ήταν η περιβόητη φράση: Adults in the room…
Που πήγα και το θυμήθηκα; θα ρωτήσετε…
Όχι, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα…
‘Η μήπως υπάρχει; (αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους…]
Διάχυτη είναι πλέον η “αίσθηση” – ή η πεποίθηση – ότι επίκειται ελληνοτουρκική σύγκρουση!
Από ένα “θερμό επεισόδιο”, μέχρι κάτι σοβαρότερο…
Δύο 24ωρα μετά την “ιστορική ομιλία” Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τουρκικά αεροσκάφη έκαναν τις πιο θρασείες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, όχι στο “συνήθεις περιοχές” του Αιγαίου, αλλά 2,5 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη!
Η Ελλάδα δεν ανέφερε εκείνη τη μέρα “εμπλοκές” με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.
Η Ελλάδα χρειάστηκαν δύο ακόμα 24ωρα για να αντιδράσει επισήμως.
Άρα, παρά τα “ωραία λόγια” στο Κογκρέσο, επί του πεδίου – εκεί δηλαδή που μετράει τελικά – δεν αντιδράσαμε.
Και οι Αμερικανοί, παρά τα “χειροκροτήματα” στο Κογκρέσο, αντέδρασαν στη νέα τουρκική πρόκληση, όπως πάντα: μουδιασμένα και υποτονικά:
–Βρείτε τα, μας είπαν!
Πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν – επισήμως και για την ώρα τουλάχιστον – στις “ίσες αποστάσεις”…
Κι όλοι όσοι χάρηκαν με την ομιλία Μητσοτάκη κατά του “αναθεωρητισμού” στο Κογκρέσο, έμειναν με το παγωμένο χαμόγελο στα χείλη.
Κι όλοι όσοι θεωρούσαν την ομιλία εκείνη “ορόσημο” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Με εμπνευσμένους “πανηγυρικούς” δεν γίνεται εξωτερική Πολιτική!
Τέλος ήλθε ο ίδιος ο Ερντογάν και διακήρυξε ότι “για τον ίδιο δεν υπάρχει Μητσοτάκης”! Και δεν πρόκειται να ξανασυναντηθεί μαζί του…
Κι εμείς απαντήσαμε ότι… δεν θα πέσουμε στο επίπεδό του!
Γιατί εμείς κάνουμε “πολιτική αρχών” λέει…
Όχι δεν βρέχει!
Μας φτύνουν…
Κι όχι, δεν είναι ο γιαλός “στραβός”.
Εμείς στραβά αρμενίζουμε…
Φυσικά, ό πραγματικός λόγος που όλο και περισσότεροι φοβούνται πλέον ως “άμεσα επικείμενη” μιαν ελληνοτουρκική “εμπλοκή” δεν είναι απλώς αυτή η ξαφνική επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά (που θα μπορούσε να είναι και…”θεατρική”).
Το φοβούνται όλο και περισσότερο, γιατί συντρέχουν τρείς προϋποθέσεις:
— Η Τουρκία είναι έτοιμη να το τολμήσει, το προετοιμάζει, άλλωστε, από καιρό. Εντάσσεται πλέον στα πλαίσια των ευρύτερων εκβιασμών της προς το ΝΑΤΟ.
— Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να το “αφήσει” (δηλαδή να μην κάνει τα πάντα να το αποτρέψει την τελευταία στιγμή, όπως στο παρελθόν), γιατί πιστεύει ότι παρεμβαίνοντας αμέσως μετά μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο εξής: να δώσει στην Τουρκία αρκετά για να την “κερδίσει”! Και να δώσει στην Ελλάδα αρκετά για να την “κρατήσει”. Ή έτσι νομίζει τουλάχιστον…
— Και η Ελλάδα δείχνει ότι δεν είναι πρόθυμη ή δεν είναι έτοιμη να αντιδράσει, αλλά δεν είναι πρόθυμη ή έτοιμη ούτε να συμβιβαστεί με την Τουρκία, για να αποφύγει την ρήξη μαζί της.
Κι έτσι σέρνεται σε μια διαμάχη, από την οποία θα βγει “ταπεινωμένη” (αφού δεν θα αντιδράσει επαρκώς), αλλά όχι συντριπτικά “ηττημένη” (αφού θα την “σώσουν” οι Αμερικανοί από τα χειρότερα)…
Κι έτσι η Ελλάδα θα συρθεί σε συμβιβασμό με την Τουρκία μετά την ρήξη μαζί της, αφού δεν δέχθηκε το συμβιβασμό εκ των προτέρων, για να αποφύγει τη ρήξη…
Αυτό το σκηνικό στήνεται πλέον…
Μόνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα…
* Πρώτον, η Τουρκία, όπως διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Ερντογάν, θέλει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνον με τους δικούς της όρους. Δηλαδή κερδίζοντας η ίδια τα μέγιστα και προσφέροντας τα ελάχιστα…
Ασκεί βέτο για την ένταξη Σουηδίας, Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις των δυτικών κατά της Ρωσίας.
Αυτό το κάνει για να διαπραγματευθεί τα περισσότερα με όλους: Με τους ΝΑΤΟϊκούς για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας, Φιλανδίας. Και με τους Ρώσους (ίσως και με τους Κινέζους, πλέον), για να μην καμφθούν οι αντιρρήσεις της στη ΝΑΤΟϊκή διεύρυνση…
Από τους Αμερικανούς ιδιαίτερα η Τουρκία ζητάει να άρουν το εμπάργκο εξοπλισμών εναντίον της και να της δώσουν την αναβάθμιση των παλαιών F-16, αλλά και να της επιτρέψουν την αγορά των νέων F-16…
Αυτό όμως μπορεί να αργήσει. Οι διαδικασίες ανατροπής των ισορροπιών στο Κογκρέσο μπορεί να πάρουν καιρό. Χώρια που υπάρχει η βεβαιότητα πλέον, ότι οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο θα είναι πολύ διαφορετικοί μετά τον επόμενο Νοέμβριο. Επομένως, κάτι που θα ήταν όχι ιδιαίτερα εύκολο τώρα, μετά από λίγους μήνες μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο…
Αλλά το θέμα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (με Σουηδία, Φιλανδία) πρέπει να λυθεί άμεσα. Αλλιώς η Τουρκία κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως “εχθρική δύναμη” αφού μπλοκάρει την Ατλαντική Συμμαχία…
Και ο μόνος τρόπος να καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις άμεσα, είναι με το να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ – που όμως δεν την έχουμε διακηρύξει ακόμα. Και οι Αμερικανοί να μην αντιδράσουν ενώ ταυτόχρονα θα “συγκρατήσουν” και τους Έλληνες από το να αντιδράσουν εμπράκτως…
Κι έτσι η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει πολύ πιο σοβαρά “τετελεσμένα” πάνω στην Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Και αμέσως θα δώσει την συγκατάθεσή της στη “διεύρυνση” του ΝΑΤΟ!
Μ’ άλλα λόγια το “παζάρι” που κάνει η Τουρκία για να πει το “Ναί” στην συμμετοχή Σουηδίας – Φιλανδίας, δεν αφορά κυρίως ανταλλάγματα από τις χώρες αυτές, δεν αφορά μόνον ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, αφορά άμεσα ανταλλάγματα σε βάρος της Ελλάδας!
* Μπορεί η Ελλάδα να εξουδετερώσει αυτό το “ανατολίτικο παζάρι” της Τουρκίας;
Μπορεί!
Διακηρύσσοντας άμεσα την ΑΟΖ της! Όπως ακριβώς την προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Με πλήρη επήρεια όλων των νησιών…
Και κάνοντάς το μονομερώς (όπως το έκανε και η Κύπρος ήδη από το 2004!) όπως ακριβώς προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Κι ύστερα καλώντας όλες τις χώρες που βρίσκονται “απέναντι” ή “δίπλα” (opposite or adjacent) να διαπραγματευθούν για την οριοθέτηση μεταξύ τους, όπως ακριβώς προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. (Κι όπως έκανε η Κύπρος, επιτυχώς, μετά το 2007).
Όλα με κατά γράμμα εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής…
* Και βεβαίως προειδοποιώντας την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεώτρηση πάνω στην – διακηρυγμένη πλέον – Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Άλλωστε, νοτίως της Κρήτης η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτε να “διαπραγματευθεί” με την Τουρκία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η Τουρκία ΔΕΝ βρίσκεται ούτε “απέναντι” ούτε “δίπλα”, βρίσκεται “από πίσω”, βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά (βορειανατολικά της Κρήτης)!
Κι έτσι η Ελλάδα θα πιέσει εμπράκτως τους συμμάχους και εταίρους της να στηρίξουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα! Γιατί είναι απολύτως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ενώ οι τουρκικές “πειρατικές ενέργειες” (όπως το τουρκολυβικό, με βάση το οποίο πηγαίνουν να “τρυπήσουν” νοτίως της Κρήτης) είναι απολύτως αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο…
Αυτή η “πίεση” της Ελλάδας – προς τους εταίρους της – θα γίνει πιο αποτελεσματική, αν η Αθήνα ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα, ότι έκανε πολλήν υπομονή τα τελευταία δύο χρόνια, στις τουρκικές προκλήσεις κι αν κινηθεί το γεωτρύπανο της Άγκυρας για γεώτρηση εντός της, Ελληνικής πλέον, ΑΟΖ, θα “παρεμποδιστεί” με κάθε τρόπο!
Και μάλιστα σε ένα γεωγραφικό σημείο που μας ευνοεί απόλυτα!
* Η Ελλάδα μπορεί να κάνει και μιαν ακόμα κίνηση για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της. Να ενθαρρύνει την Κύπρο να κάνει – κι αυτή – αίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ! Και η αίτησή της να γίνει συζητηθεί μαζί με τις αντίστοιχες αιτήσεις Σουηδίας και Φιλανδίας.
Εδώ το ζήτημα δεν είναι “πόσο πιθανό” είναι να μπει και η Κύπρος σήμερα στο ΝΑΤΟ. (Ενδιαφέρον θα έχει, βέβαια, τι “ανταλλάγματα” θα μας δώσουν για να την απορρίψουν επί του παρόντος…)
Αλλά το κεντρικό σημείο θα είναι πλέον ότι η Τουρκία θα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ – υποτίθεται – που μπλοκάρει κάθε άλλο υποψήφιο νέο μέλος!
Ήδη μπλόκαρε τη Σουηδία και την Φιλανδία, τώρα θα μπλοκάρει και την Κύπρο – και πάντως ζητάει από τις ΗΠΑ να θυσιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ (της Ελλάδας) για να “επιτρέψει” την είσοδο Σουηδίας, Φιλανδίας, ενώ θα εξακολουθεί να μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Κύπρου!
Κι έτσι το “ανατολίτικο παζάρι” της Τουρκίας θα γίνεται όλο και περισσότερο “ασύμφορο” για τους Δυτικούς. Και η Τουρκία θα εμφανίζεται ως όλο και πιο “αναξιόπιστος” σύμμαχος του ΝΑΤΟ…
Κι έτσι θα ενεργοποιηθεί και το πιο σημαντικό “ατού” της Ελλάδας: Ότι η στήριξη ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης από το ΝΑΤΟ γίνεται πλέον από τον Ελληνικό χώρο: από την Αλεξανδρούπολη, από τη Σούδα, απο το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Η τουρκική βάση του Ινσιρλίκ έχει υποβαθμιστεί. Και προς νότον μπορεί πολύ καλύτερα να υποκατασταθεί από αντίστοιχη ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κύπρο…
Με δύο τέτοιες κινήσεις (διακήρυξη της πλήρους Ελληνικής ΑΟΖ και αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ) η Ελλάδα εμφανίζεται ως απόλυτα αξιόπιστη σύμμαχος για ολόκληρη τη Δύση! Και η Τουρκία ως απόλυτα αναξιόπιστος “πειρατής”.
Και η Ελλάδα θα εμφανίζεται για πρώτη φορά να διεκδικεί όσα είναι δικά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – σε αντίθεση με την Τουρκία που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλεί όλους τους γείτονές της.
ΥΓ. Μη ξεχνάμε ότι ενώ για την διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή του Αιγαίου, η Τουρκία έχει διακηρύξει casus belli (δηλαδή ευθεία απειλή Πολέμου) κατά της Ελλάδας – πράγμα που το απαγορεύει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών! Αλλά για την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, η Τουρκία ΔΕΝ έχει αποτολμήσει να προειδοποιήσει με casus belli.
Αντίστροφα, αν η Ελλάδα διευκρινίσει ότι δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις από τρίτους μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, αυτό ΔΕΝ το απαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα θεωρείται αυτονόητο απ’ όλους…
Η Ελλάδα καλείται να ενηλικιωθεί άμεσα και να φερθεί όπως θα φέρονταν όλα τα άλλα κράτη στη θέση της.
Όχι μόνον διακηρύξεις “αρχών” και “εκθέσεις ιδεών” – ενώ στην πράξη να αναζητάμε απρόθυμους προστάτες…
Αυτό ΔΕΝ είναι “ενήλικη συμπεριφορά”!
Είναι ώρα να ενηλικιωθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας:
απέναντι στους εαυτούς μας πρώτα-πρώτα αλλά και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους, που θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν πλέον ως αξιόπιστους συμμάχους – όχι ως ανεύθυνους ανήλικους που αναζητούν προστάτες.
Είναι καιρός να ενηλικιωθούμε και να δείξουμε ότι είμαστε adults in the room…