ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΤΑΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Του Γιώργου Θεοχάρη
Όλες οι ενδείξεις μετά την πτώση της Νταράγια δείχνουν ότι η Δαμασκός πλέον μένει οριστικά στο καθεστώς Άσσαντ.
Φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι τρομοκράτες το έχουν πάρει απόφαση ότι η πρωτεύουσα της Συρίας είναι πια χαμένη για αυτούς. Έτσι στην τελική ρύθμιση του Συριακού προβλήματος δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα κατοχής της Δαμασκού από τους αντιπολιτευόμενους ισλαμιστές. Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες στην πόλη Αλ-Μοανταμίγια στην επαρχία της Δαμασκού πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες ειρηνευτικές συνομιλίες με την παρουσία Ρώσων αξιωματικών μετά από την θέση σε ισχύ μιας κατάπαυσης του πυρός 72 ωρών στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Συριακός Στρατός ανέφερε τους όρους για την ανακωχή και την έξοδο των τρομοκρατών μέσω ασφαλούς διαδρόμου από την Μοανταμίγια. “Παράδοση όλων των όπλων από τους τρομοκράτες, επανεξέταση του νομικού καθεστώτος όλων των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αυτομόλησαν από τον συριακό στρατό και των ενόχων, επιστροφή και εκ νέου λειτουργία όλων των φορέων και των οργανισμών υπό την αιγίδα της συριακής κυβέρνησης στην Μοανταμίγια, ανακοίνωση των ονομάτων και του αριθμού των τρομοκρατών οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν και μεταφορά τους στην επαρχία Ιντλίμπ στη Βόρεια Συρία, επανασύσταση και οργάνωση της αστυνομίας και της εσωτερικής ασφάλειας στην Μοανταμίγια με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και των δυνάμεων του συριακού στρατού”, είναι οι όροι που έθεσε ο Συριακός Στρατός στους αντάρτες για την ειρήνη στην πόλη.
Τη Δευτέρα, οι τζιχαντιστές στην Μοανταμίγια της επαρχίας της Δαμασκού, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν την πόλη στη Συριακή Κυβέρνηση με αντάλλαγμα έναν ασφαλή διάδρομο για να μετακινηθούν στο Ιντλίμπ στις επόμενες δύο ημέρες.
Ρεπορτάζ από την περιοχή ανέφεραν τη Δευτέρα ότι πυκνά σύννεφα καπνού ανεβαίνουν πάνω από την πόλη Μοανταμίγια, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι οι τρομοκράτες καταστρέφουν τα κέντρα διοίκησης, τα βαριά όπλα τους και τις κρύπτες όπλων μέσα στην πόλη, προετοιμαζόμενοι για την παράδοσή της.
Ο Αλά Ιμπραήμ, ο κυβερνήτης-στρατηγός της περιφερείας Δαμασκού, δήλωσε ότι προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να ξαναπάρουν την πόλη από τους αντάρτες. “Ο στρατός θα ξεκινήσει επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης κατά την άφιξή του στην Μοανταμίγια και θα ανοίξει τους δρόμους μετά την επαναφορά της ασφάλειας”, πρόσθεσε. Επίσης, άλλες πηγές ανέφεραν ότι ένας αριθμός τρομοκρατών που σταθμεύουν στην Μοανταμίγια έχουν εγκαταλείψει την πόλη, μαζί με τους συντρόφους τους από την Νταράγια.
Μετά από τέσσερα χρόνια κατοχής από τους τρομοκράτες η Νταράγια βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού. Την Παρασκευή, οι ισλαμιστικές ομάδες στο εσωτερικό της Νταράγια συμφώνησαν επίσημα να παραδώσουν την πόλη μετά από διαπραγμάτευση με αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους όρους της παράδοσης, η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρουν τους εναπομείναντες αντάρτες από τον Λιβά Σοχάντα αλ-Ισλάμ και τους αμάχους προς τους προορισμούς που είχαν ζητήσει. Άμαχοι της Νταράγια μεταφέρθηκαν στην απέναντι περιοχή Qudsiya, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της Δαμασκού. Η κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει στους εν λόγω αμάχους ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια από ομάδες του ΟΗΕ.
Στη συνέχεια οι αντάρτες μεταφέρθηκαν από την κυβέρνηση με λεωφορεία στο μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζάις Αλ Φατάχ (Στρατός της Κατάκτησης), στην επαρχία Ιντλίμπ. Ένα μακρύ κονβόι λεωφορείων, που μετέφερε μέλη τρομοκρατικών ομάδων και των οικογενειών τους, εγκατέλειψε την Νταράγια στη Δυτική Γούτα, με κατεύθυνση το Ιντλίμπ την Κυριακή. Το πρακτορείο Al-Mayadeen ανέφερε ότι τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων στην Νταράγια ήταν περίπου 1.000, εκ των οποίων 700 ζήτησαν την εκκένωση της πόλης.
Με την τελευταία φάλαγγα των οικογενειών των τρομοκρατών, οι οποίοι άφησαν την Νταράγια, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών των ισλαμιστών δεν ξεπερνούν τις 2.000, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί πώς πάνω από 4.000 οικογένειες τρομοκρατών είχαν παγιδευτεί στην Νταράγια ήταν ψευδείς. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί για τους τζιχαντιστές στην υπόλοιπη Συρία και συγκεντρώνονται όλοι στην Βόρεια Συρία και στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και κρίσιμη, με την εμπλοκή του τουρκικού και κουρδικού παράγοντα. Κομβική σημασία για την τύχη της Βόρειας Συρίας έχει η μάχη του Χαλεπίου, όπου ο Συριακός Στρατός αναμφίβολα μέχρι τώρα έχει το πάνω χέρι και είναι πολύ πιθανό η εξέλιξη να είναι ίδια με αυτήν στην Δαμασκό.
Οι αντάρτες προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, επιτιθέμενοι στην Χαμά για να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του Συριακού Στρατού προς το Χαλέπι, και ήδη διεξάγονται σφοδρές μάχες, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και η μεγάλη ορθόδοξη πόλη Μχάρντε. Χριστιανοί του Μχάρντε ζήτησαν τις προσευχές των πιστών για την σωτηρία της από την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν οι τρομοκράτες αυτές τις ημέρες.
Στη φωτογραφία άποψη της Νταράγια μετά την εγκατάλειψή της από τους τζιχαντιστές.