Μια άκρως σημαντική δίκη, αυτή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενού συνεργάτου του Ερντογάν και νυν αποδιοπομπαίου τράγου και φυγά στις ΗΠΑ, ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ στην Κωνσταντινούπολη. Η κατηγορία που βαραίνει τον ιμάμη και άλλους 68 κατηγορούμενους είναι ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Ο Γκιουλέν και οι υποστηρικτές του πίεσαν για έρευνες κατά της διαφθοράς το 2013 ενάντια στον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, την οικογένειά του (ειδικά το γιο του Μπιλάλ) και μερικά μέλη του στενού κύκλου του ισχυρού άνδρα της γείτονος. Η κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς.
Η δίκη του ιμάμη και των υποστηρικτών του περιλαμβάνει δεκάδες πρώην αστυνομικούς – συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Yakup Saygili και του πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της αστυνομίας του ποινικού της πόλης Kazim Aksoy. Και οι δύο ήταν στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.
Από την Πενσυλβάνια, όπου βρίσκεται ο Γκιουλέν υποστήριξε την αθωότητά του, απορρίπτοντας τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, έχει αρνηθεί ένα αίτημα έκδοσης από την Άγκυρα.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δικάστηκε ερήμην στην Τουρκία το 2000 και το 2008, αθωώθηκε χάρη στην προστασία που παρέχετο τότε από την κυβέρνηση Ερντογάν. Τώρα ο πρώην σύμμαχος έχει γίνει ο κύριος κατήγορος του.
Πέρυσι, στις παραμονές των προεδρικών εκλογών η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε μια έρευνα για το κίνημα του Γκιουλέν, που ονομάζεται Hizmet (Υπηρεσία).
Το κατηγορητήριο υποστήριξε ότι η Hizmet ενήργησε ως μια ένοπλη ομάδα, και ότι είχε εμπλακεί σε μια σειρά από δολοφονίες που συγκλόνισαν την Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια, όπως η δολοφονία του Τούρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.
Για πολλούς, ο ηγέτης του κινήματος Hizmet, Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του Ισλάμ, της Τουρκίας και σπουδαίος πολιτικός στοχαστής.
Τα μέλη του κινήματός του έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα και την ιδιωτική εκπαίδευση. Το 2002, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς όφελος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) προκειμένου να υπερισχύσει έναντι του κοσμικού κατεστημένου της χώρας.
Ως εκ τούτου, άσκησε μεγάλη πολιτισμική και οικονομική δύναμη στη χώρα, και έχει κερδίσει την υποστήριξη των τουρκικών και μη-τουρκικών οικονομικών συμφερόντων, καθώς και πολλών απλών μουσουλμάνων.
Με τα χρόνια, το κίνημα δημιούργησε δεκάδες σχολεία και κολέγια σε δεκάδες χώρες μέσω ενός δικτύου εγκαταστάσεων που βοηθούν τους φτωχούς μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.
Μερικά από αυτά τα 500 σχολεία βρίσκονται σε λειτουργία μόνο στην Τουρκία με πολλά περισσότερα στα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική.
Η ομάδα παρέχει υποτροφίες, στέγαση και ηθική καθοδήγηση στους φοιτητές που προέρχονται από την ύπαιθρο. Προσπαθεί επίσης να συμβιβάσει την επιστήμη και την τεχνολογία με το Ισλάμ
Ο όμιλος διαθέτει επίσης αρκετά μέσα ενημέρωσης.