Μυστήριο με τους ρωσικούς S-300 στο Ταρτούς-Τι χτύπησαν;

μυστήριο-με-τους-ρωσικούς-s-300-στο-ταρτού

Μυστήριο καλύπτει την είδηση ότι ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε χθες βράδυ από την βάση του στο Ταρτούς της Συρίας πύραυλο S-300 δυτικά, προς την κατεύθυνση της Μεσογείου θάλασσας, γεγονός που θα συνιστούσε επικίνδυνη κλιμάκωση στον συριακό πόλεμο.

Στα σχόλια που γίνονται στα social media κυκλοφορούν οι εξής εκδοχές:
1. Ότι γινόταν απλά άσκηση ετοιμότητος.
2. Ότι η Ρωσία χτύπησε μη επανδρωμένο αμερικανικό drone για να εκδικηθεί την κατάρριψη συριακού μαχητικού που έγινε από τον Συνασπισμό των ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν στην περιοχή της Ράκκα.
3. Ότι κτυπήθηκε αμερικανικό μαχητικό.

Επίσημα τα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών τηρούν σιγή ιχθύος για το γεγονός, παρά τις προσπάθειες δημοσιογράφων να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Η εκτόξευση πάντως και η έκρηξη που την συνόδευσε έγιναν αισθητά στο Ταρτούς και δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Η ένταση παραμένει στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις του Συνασπισμού των ΗΠΑ στον συριακό στρατό κατά τους τελευταίους μήνες και την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο, με πρόσχημα πάντα την καταπολέμηση του ISIS.

Σε μία κίνηση» ΜΑΤ», η Ρωσία απέστειλε ειδικές δυνάμεις της στην περιοχή του Αλ-Τανφ στα νότια σύνορα με την Ιορδανία, οι οποίες απέκλεισαν την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ προς τις πολύ πλούσιες ενεργειακά περιοχές στα ανατολικά, με κατεύθυνση προς το Ντέιρ Εζζόρ, που θέλουν να ελέγξουν οι ΗΠΑ.

Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να φτιάξει στην περιοχή εκείνη στρατιωτική βάση, γεγονός που θα σημάνει τον οριστικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να επεκταθούν ανατολικότερα από τα ιορδανικά σύνορα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν μοναδική διέξοδο στην επέκταση των Κούρδων από την Ράκκα προς τα νότια.
Αυτήν την περίοδο το ISIS καταρρέει και οι δύο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονται ποια θα καλύψει το κενό σε ζώνες επιρροής.Δείτε επίσης.