Γιατί κατέχει τεράστια σημασία η απελευθέρωση της πόλης
Του Γιώργου Θεοχάρη
Αυτή τη στιγμή ο Συριακός Στρατός κατέχει το 93% όλου του Χαλεπίου, στο οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό οι τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα και των παρακλαδιών τους κατείχαν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα.
Περίπου 1000 αντάρτες παραδόθηκαν στον στρατό και χορηγήθηκε σε αυτούς αμνηστεία με προεδρική απόφαση.
Η πτώση του Χαλεπίου κατέχει τεράστια σημασία για την τύχη του πολέμου της Συρίας, παρότι δεν σημαίνει και το τέρμα του.
Ο λόγος είναι ότι αυτή την στιγμή οι τζιχαντιστές, που φανερά ή κρυφά υποστηρίζει η Δύση, δεν κατέχουν καμία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Η πιθανότητα για αλλαγή καθεστώτος, που ήταν και ο κύριος στόχος της Δύσης και των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, είναι σχεδόν μηδαμινή.
Το Χαλέπι ήταν η μεγάλη ελπίδα τους, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μετά την Δαμασκό, και μάλιστα σε αυτήν ήταν συγκεντρωμένη πριν τον πόλεμο όλη η βιομηχανία της χώρας και ο μεγαλύτερος πλούτος της.
Πλέον στον έλεγχο του καθεστώτος Άσσαντ βρίσκονται η Δαμασκός, το Χαλέπι, η Χαμά, το Χομς, η Λαοδίκεια, το Ταρτούς, η Σουάιντα, η Νταράα, ενώ από τις υπόλοιπες δέκα μεγάλες πόλεις μόνο η Ράκκα βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Το Ντάιρ εζ-Ζορ είναι χωρισμένο στη μέση, μεταξύ Συριακού Στρατού και Ισλαμικού Κράτους, είναι δε βέβαιο ότι θα απελευθερωθεί από αυτόν στο μέλλον και φυσικά δεν θα είναι δυνατή η παρουσία άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων της κατ’ ευφημισμόν «αντιπολίτευσης».
[irp posts=”87949″ name=”Άσαντ: H νίκη στο Χαλέπι δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου”]
Δεδομένου ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν πρόκειται ποτέ να τύχει διεθνούς αναγνώρισης από κανέναν, η μόνη εμπλεκόμενη πλευρά αυτή τη στιγμή που φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό μέλλον στην ανακατανομή εξουσίας στη Συρία είναι οι Κούρδοι, εάν βέβαια καταλάβουν την Ράκκα, δεδομένου ότι ήδη κατέχουν και ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Συρίας, ενώ παράλληλα έχουν και την αμερικανική υποστήριξη. Αυτήν την περίοδο οι Κούρδοι έχουν καλές σχέσεις και με το Συριακό Καθεστώς και μάλλον συνεργάζονται με αυτό, μπροστά στην κοινή απειλή της τουρκικής παρουσίας στη Βόρεια Συρία. Είναι άγνωστο όμως τί θα γίνει, όταν ξεκαθαρίσουν και άλλο τα πράγματα.
Η μεγαλύτερη πόλη που κατέχει η τρομοκρατική «αντιπολίτευση», αποτελούμενη από την Αλ-Κάιντα και τα παρακλάδια της, είναι το Ιντλίμπ, με λίγο λιγότερους από 100.000 κατοίκους. Το Ιντλίμπ πλέον θα σφιχθεί από την τανάλια του Συριακού Στρατού από δύο πλευρές, δυτικά από τη Λαοδίκεια και ανατολικά από το Χαλέπι, ενώ είναι μόνιμος στόχος των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Από τα υπόλοιπα μέτωπα, το χειρότερο φαίνεται να είναι αυτό στην ύπαιθρο της Χαμά, όπου ο Συριακός Στρατός είναι αναμενόμενο να αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις άμεσα, μετά την πτώση όλου του Χαλεπίου, αφού θα έχει απελευθερωθεί ένας τεράστιος όγκος στρατευμάτων. Η εξουδετέρωση των τζιχαντιστών εκεί θα είναι πολύ ευκολότερη, καθώς θα περικυκλωθούν από τον βορά και τον νότο.
Τέλος η Δαμασκός έχει εκκαθαριστεί σχεδόν εξολοκλήρου από τους τρομοκρατικούς θύλακες.
Στις φωτογραφίες πρόσφατες εικόνες από το απελευθερωμένο ανατολικό Χαλέπι.