του Γιώργου Θεοχάρη
Eπίσημη πηγή του συριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Συριακή Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, αν δεν προηγηθεί συντονισμός Συριακής Κυβέρνησης και Ηνωμένων Εθνών.
Με τον τρόπο αυτόν η Συριακή Κυβέρνηση δείχνει από την αρχή με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο την διάθεσή της να μην χρησιμοποιηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ως μέσο ανεφοδιασμού των τρομοκρατών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου.
Ταυτόχρονα το Συριακό Καθεστώς εκδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του απέναντι στην Τουρκία, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια ανεφοδιασμού στην Βόρεια Συρία, αποστέλλοντας 20 κοντέινερ με «ανθρωπιστική βοήθεια», με απώτερο στόχο το Χαλέπι. Είναι όμως γνωστό ότι πολλές φορές στο παρελθόν το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποίησε το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για να εφοδιάσει με όπλα τους τρομοκράτες στο Χαλέπι και στην Βόρεια Συρία.
Άλλωστε για αυτό τον λόγο είχε κινηθεί αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Τζιάν Ντουντάρ, ο οποίος είχε αποκαλύψει με βίντεο – ντοκουμέντο πριν από δύο χρόνια πώς η Κυβέρνηση Ερντογάν έστελνε με κοντέινερ που περιείχαν δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια» όπλα στο τρομοκρατικό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα «Αλ-Νούσρα» στη Συρία, προκαλώντας την μεγάλη οργή του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος υποσχέθηκε να εκδικηθεί σκληρά τον φιλελεύθερο δημοσιογράφο (η δίκη του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη). Πώς είναι δυνατόν η Συριακή Κυβέρνηση να εμπιστευτεί την τουρκική «ανθρωπιστική βοήθεια»;
Ταυτόχρονα ο Συριακός Στρατός διατηρεί σε ισχύ με αυστηρή φρούρηση την πολιορκία του Χαλεπίου, έχοντας αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Ραμουσέχ, όπως και την περιοχή των στρατιωτικών ακαδημιών.
Αυτήν την στιγμή ο Συριακός Στρατός βρίσκεται στο απώγειο της προόδου του σε όλα τα μέτωπα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία και δεν δείχνει διατεθειμένος να χάσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που απέκτησε με θυσίες έξι ετών.
Ενώ η Συριακή αντιπολίτευση και τα δυτικά ΜΜΕ, όπως και πολλά ελληνικά που επηρεάζονται από αυτά αναπαράγοντας άκριτα προπαγανδιστικές ειδήσεις κατά του καθεστώτος Άσσαντ, κάνουν λόγο για τις στερήσεις που υφίστανται οι άμαχοι στις ανατολικές συνοικίες, δεν πρέπει να λησμονούμε ορισμένα βασικά πράγματα:
1. Δεν είναι μόνο οι πληθυσμοί στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπίου που υποφέρουν. Όλος ο λαός σε όλη τη Συρία υποφέρει από ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μην ξεχνάμε ότι σε μία ειρηνική περιοχή υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, όπως π.χ. η Σεντνάγια στη Δαμασκό, ο πληθυσμός της πόλης έχει πρόσβαση σε νερό μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Όλο το Χαλέπι, όχι μόνο οι συνοικίες των αναρτών, αλλά και οι συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς, βρίσκονται επί μήνες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
2. Σε μεγάλη απόγνωση από την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και πολλών ακόμη βασικώ ειδών, βρίσκονται π.χ. οι κάτοικοι των Αλεβίτικων πόλεων Κάφρα και Φουά, που πολιορκούνται από τους τρομοκράτες στο Ϊντλεμπ. Αυτές οι πολιορκίες όμως δεν προβάλλονται από τα δυτικά ΜΜΕ.
2. Βασικοί υπεύθυνοι για την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι ισλαμιστές αντάρτες όλων των αποχρώσεων, οι οποίοι συστηματικά στοχεύουν τις πηγές ανεφοδιασμού για να πιέσουν τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.
3. Οι άμαχοι που ζουν σε χωριά ή συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών δεν είναι άμοιροι ευθυνών για όσα υποφέρουν. Πολλά από τα χωριά αυτά ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην διάρκεια του πολέμου, μετατράπηκαν σε άντρα ισλαμιστών τρομοκρατών και τους πρόσφεραν πλήρη κάλυψη και στήριξη για να αναπτύξουν εγκληματική τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον αθώων αμάχων. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι φυσικά οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, όπου οι τζιχαντιστές έστησαν όπλα, από τα οποία καθημερινά βομβαρδίζουν και σκοτώνουν αθώους αμάχους στο υπόλοιπο μη τζιχαντοκρατούμενο Χαλέπι.
4. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σε ορισμένες περιοχές οι ίδιοι οι κάτοικοι επαναστάτησαν εναντίον των τρομοκρατών και τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν, επειδή δεν ήθελαν να γίνουν στη συνέχεια στόχος του Συριακού Στρατού για την τρομοκρατική δραστηριότητα που διεξήγαν ξενόφερτοι τρομοκράτες.
5. Στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου οι τρομοκράτες εμπόδισαν με επιθέσεις σε αθώους αμάχους την διαφυγή του στις ελεύθερες συνοικίες, επειδή συστηματικά χρησιμοποιούν τους αμάχους ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις.
Είναι λοιπόν φανερό ότι η πραγματικότητα στη Συρία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται στα δυτικά ΜΜΕ, που πρωτοστατούν στην προπαγάνδα εναντίον του Καθεστώτος Άσσαντ.