Του Μανου Χατζηγιάννη
“Όλοι προβληματίζονται πώς να σταματήσουμε την τρομοκρατία. Υπάρχει όμως ένας πραγματικά εύκολος τρόπος: να σταματήσουμε να είμαστε μέρος της”…. Η φράση ανήκει σε έναν από τους σημαντικότερους νόες της σύγχρονης εποχής, τον Νόαμ Τσόμσκι και περικλείει την ουσία του ζητήματος που αναριχήθηκε και πάλι στην πρώτη θέση της παγκόσμιας επικαιρότητας. Αυτού της τρομοκρατίας με αφορμή τα αλυσιδωτά χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα. Παρασκευή και 13 η φρίκη ζωντάνεψε στο Παρίσι…
Αλυσιδωτά χτυπήματα τα οποία θυμίζουν κατά πολύ τις επίσης αλυσιδωτές βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο. Αυτές που οι Βρετανοί ονόμασαν 7/7 bombings. Τότε στόχος ήταν τα μέσα μεταφοράς, τώρα μέρη που συχνάζουν πολλοί αθώοι. Γήπεδο, θέατρο, εστιατόρια, μπαρ…Την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ανέλαβε…πανηγυρικά το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι επρόκειτο για πράξη εκδίκησης για τη συμμετοχή της Γαλλίας στους βομβαρδισμούς της Συρίας, αλλά και για τις προσβολές στον Μωάμεθ. Συνέχεια δηλαδή του μακελειού στο περιοδικό Charlie hebdo. ‘Άλλωστε το ένα από τα εστιατόρια που δοφονήθηκαν 11 από τους δεκάδες νεκρούς της χθεσινής αιματηρής βραδιάς ήταν πολύ κοντά στο γαλλικό περιοδικό με τις προκλητικές γελοιογραφίες.
Και βεβαίως μετά την τραγωδία τα κροκοδείλια δάκρυα. Αρχισαν πάλι τις ανούσιες παράτες με τα συνθήματα “είμαστε όλοι Παριζιάνοι” και τις πομπώδεις πολιτικές δηλώσεις “είμαστε σε πόλεμο με τον ISIS”…
Και απο χθες η τρομοϋστερία κατοικοεδρεύει για τα καλά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα. Όπως ακριβώς πριν από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πόσο αιφνιδιαστικά έκλεισε το αεροδρόμιο του Γκατγουικ στο Λονδίνο.
Αν θέλει παντως κανείς να ρίξει το μεγενθυντικό φάκό του στα…ψιλά γράμματα αυτου΄του συμβολαίου θανάτου που υπέγραψαν και με το δικό τους αίμα οι φονταμενταλιστές του Ισλάμ μπορεί να διακρύνει τα εξής:
1)Τα χτυπήματα συνέβησαν την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα για το προσφυγικό. Στην οποία αποφασίστηκε γενναία χρηματοδότηση της ισλαμικής Τουρκίας με το εσχάτως επανεκλεγμένο δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου να εμφανίζεται πιο ισχυρό από ποτέ.
2)Δυο μέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξαναεφαρμόσει το ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, δηλαδή τη συνθήκη επαναπροώθησης μεταναστών στη χώρα από όπου ήρθαν.
Και τα δύο παραπάνω αποδεικνύουν πως η Ευρώπη ρίχνει λευκή πετσέτα στο προσφυγικό. Εναποθέτει τις ελπίδες της στην Τουρκία να λύσει το πρόβλημα, το οποίο η ίδια συστηματικά δημιουργεί και συνάμα η Γηραιά Ήπειρος επαναφέρει αποδεδειγμένα λανθασμένες μεθόδους αντιμετώπισης τόσο σοβαρών ζητημάτων όπως η προαναφερθείσα συνθήκη.
3)Μοναδικός “κερδισμένος” ο Σαρκοζί στη Γαλλία
Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο περιοδικό με τα σκίτσα αλλά και χθες, για τη Γαλλία τα δεδομένα που διαμορφώνονται γεννούν πολιτικά ερωτήματα.
Είναι προφανές πως σε ολόκληρη την ήπειρό μας επικρατεί διάχυτος ένας ευρωσκεπτικισμός που αποτυπώνεται είτε με μια πολιτική τάση προς τα αριστερά είτε με άλλα ρεύματα (λεπενισμός, Νάιτζελ Φάρατζ, Όρμπαν στην Ουγγαρία κλπ). Κι αυτό εξαιτίας της οικονομίας.
Πως θα ανακοπεί αυτό το κύμα λοιπόν; Μήπως αν φοβηθεί ο κόσμος και λειτουργήσουν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης;
Είναι τυχαίο που η τρομοκρατία επιστρέφει στη Γαλλία τη στιγμή που αναδύεται ξανά στην πολιτική σκηνή της χώρας το άστρο του Νικολά Σαρκοζί; Ποιος ξεχνάει πως ενδυναμώθηκε το προφίλ του και τελικά εξελέγη πρόεδρος ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σαρκοζί, πριν από μερικά χρόνια εκεί περί το 2006-2007, όταν είχαν προηγηθεί τα πολυήμερα και σοβαρότατα επεισόδια αστυνομίας-μεταναστών στους δρόμους του Παρισιού;
Είναι λοιπόν ο “σωτήρας” Σαρκοζί η απάντηση στο κύμα Λεπέν που χτυπάει πρωτιές στην εκτίμηση του γαλλικού εκλογικού σώματος; Είναι ο Σαρκοζί η έτοιμη συνταγή για να αντιμετωπίσει τον “κακό μετανάστη” που θα μπορούσε να είναι και Ισλαμιστής τρομοκράτης; Είναι ο Σαρκοζί ο Μεσσίας που θα επαναφέρει την τάξη στο χάος -όπως πάει να δημιουργηθεί-των γαλλικών πόλεων;”
Να λοιπόν που ο Σαρκοζί “ψηλώνει” διαρκώς και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Γαλλία για τα καντόνια και έπεται συνέχεια…. Άλλωστε ο τρόπος που αντιμετώπισε το αποτέλεσμα ο άλλοτε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποκαλύπτει πως περιμένει όντως και συνέχεια. “«Με εμάς ή με κανέναν» είπε ο Σαρκοζί δηλώνοντας τότε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο. Κι αυτή είναι μια κίνηση πολιτικού που αισθάνεται πολύ, μα πολύ, σίγουρος για τον εαυτό του….
4)Το γεγονός πως έγιναν την ίδια μέρα με τη δημοσίευση του θανάτου του περίφημου σφάχτη Τζιχαντι Τζον από Αμερικανικούς βομβαρδισμούς ή το γεγονός πως την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου η Γαλλική αεροπορία βομβάρδισε εγκαταστάσεις πετρελαίου του ISIS κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ-κυρίως το δεύτερο- δείχνουν πως οι τζιχαντιστές έχουν διεισδύσει τόσο πολύ στην Ευρώπη που μπορούν σε λίγες μέρες να ετοιμάσουν τέτοιας κλίμακας χτυπήματα.
5)Ήδη ακούγονται οι…προφητείες για τα επόμενα χτυπήματα. Λονδίνο-Ρώμη και αλλού. Τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου όλα είναι πιθανά μόνο που το πιθανότερο είναι να χτυπηθεί η Βόρεια Ευρώπη. Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ήταν πως χθες συνελήφθησαν Κούρδοι και Κοσοβάρος- ισλαμιστές- που ετοίμαζαν επιθέσεις στη Βόρεια Ευρώπη. Συν τοις άλλοις το να χτυπηθεί η Ρώμη δηλαδή η πρωτεύουσα χώρας άμεσου υποδοχέα του μεταναστευτικού ρεύματος, θα έστελνε το αντίθετο από το μήνυμα που θα ήθελαν να στείλουν οι ιθύνοντες νόες των χτυπημάτων.
6)Ενδεχόμενο χτυπήματος Ελλάδα
Και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι γνωστές κορώνες… “Τρέμετε Έλληνες θα έρθουν και εδώ”. Το ενδεχόμενο να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα φονταμενταλιστών στην Ελλάδα είναι άκρως απίθανο. Και για τον ίδιο λόγο με τη Ρώμη που προαναφέρθηκε, αλλά για μια σειρά από άλλους λόγους. Πρώτον οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες και λόγω των πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ελληνικά στρατόπεδα εκπαιδεύονται στρατιωτικοί απο το Κατάρ βάσει προγράμματος του υπουργείου Αμύνης. Επίσης οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία είναι αγαστές. Και συν τοις άλλοις τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη γιγαντώνεται ο σκεπτικισμός κατά του Ισλάμ εμείς τους φτιάχνουμε τζαμί και επιδοτούμε τις μουσουλμανικές σπουδές παντί τρόπω… Επομένως ένα χτύπημα στην Ελλάδα δεν θα είχε υπόβαθρο.