Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να γνωρίζει το «πείραμα της Φιλαδέλφειας», στο ΓΕΣ όμως (Γενικό Επιτελείο Στρατού) πραγματοποιείται ένα άλλο πείραμα, με εμπνευστή όχι τον Αϊνστάιν αλλά τον Α/ΓΕΣ κ. Στεφανή και υποστηρικτή τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.
To περίφημο «πείραμα της Φιλαδέλφειας» σίγουρα το έχετε ακούσει όλοι. Πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1943, όταν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εφαρμόζοντας τις θεωρητικές αρχές του Αϊνστάιν, εξαφάνισε ένα ολόκληρο πλοίο με το πλήρωμά του στη Φιλαδέλφεια και το επανέφερε στη θέση του μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.
Κατά πολλούς το περιστατικό αυτό είναι πραγματικότητα ενώ για άλλους, το πείραμα μάλλον δεν έγινε ποτέ και το όλο αφήγημα αποτελεί αστικό μύθο.
Ένα ανάλογο πείραμα πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΣ φέτος τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το «πείραμα του.….ΓΕΣ»! Αυτό όμως δεν αποτελεί αστικό μύθο και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο των Αμερικανών, δεν έχει στεφθεί με επιτυχία. Και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια του Αινστάιν. Αρκούσε η εντολή του Α/ΓΕΣ κ. Στεφανή και η απόλυτη υποστήριξη του Υπουργού κ. Καμμένου. Χρειάστηκε μάλιστα να «υπερσκελιστούν» 10 Αντιστράτηγοι, ολόκληρο δηλαδή το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, καθώς όπως ακούστηκε, δεν υπήρχαν πολλοί πρόθυμοι να το πραγματοποιήσουν. Χρειάστηκε να αποστρατευτούν πολλά άξιοι Ανώτατοι που είχαν γνώμη και άποψη. Χρειάστηκε να προαχθούν άνθρωποι οι οποίοι είναι «πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες», οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί «ολίγιστοι». Και αν στο πείραμα της Φιλαδέλφειας υπήρχε ένας σκοπός, στο αντίστοιχο πείραμα του ΓΕΣ, κανείς δεν τον έχει καταλάβει ακόμα.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: από το 2007 επί εποχή Α/ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα όταν το σχέδιο αυτό είχε πέσει στο τραπέζι, απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε αντιεπιχειρησιακό και αντιοικονομικό. Έκτοτε, όσες φορές επανήλθε, απορρίφθηκε πανηγυρικά από όλες τις ηγεσίες.
Έτσι φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2017, όταν πριν καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα ο κ. Στεφανής, έδωσε διαταγή για άμεση μετακίνηση των Διευθύνσεων του ΓΕΣ στις αντίστοιχες Σχολές εφαρμογής τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας, για να καταλάβει ότι όλα αυτά είχαν συζητηθεί στο περιθώριο με την πολιτική ηγεσία, στην περίοδο που τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου περίμεναν τις ετήσιες κρίσεις προαγωγής ή αποστρατείας….
Το «άδειασμα» του ΓΕΣ έγινε σιωπηρά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Θα περίμενε κανείς οι μετακινήσεις των ιστορικών Διευθύνσεων του ΓΕΣ να πραγματοποιηθούν μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής, όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως όλα έγιναν γρήγορα και κυρίως….χωρίς προσκεκλημένους παλιούς Στρατηγούς ή Διευθυντές, αφού η προφορική εντολή του Α/ΓΕΣ κ. Στεφανή (όπως μας μετέφεραν από τις Διαβιβάσεις που προηγήθηκαν στην μεταγκατάσταση), ήταν να γίνουν όλα αθόρυβα, προφανώς για να μην αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να φτάνουν στα αυτιά του!
Αναρωτιέται κανείς αν ποτέ εξετάστηκε το κόστος και η ωφέλεια του όλου εγχειρήματος πριν γίνει οτιδήποτε. Άλλωστε, δεν υπήρχαν κονδύλια για μία τέτοια μετακίνηση. Βρέθηκαν όμως στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ! Φυσικά μόλις πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση, ουδείς ενδιαφέρερθηκε για τις Διευθύνσεις και τα στελέχη τους. Που στεγάστηκαν, ποια προβλήματα υπάρχουν, πως κυλάει η καθημερινότητά τους κ.α. Όταν δε το ΓΕΣ ρώτησε τις διευθύνσεις να αναφέρουν προβλήματα, ουδείς απάντησε με ειλικρίνεια. Και γιατί άραγε, για να έχουν την τύχη του πρώην διευθυντή ΔΙΤ, ο οποίος τώρα είναι σπίτι του;
[irp posts=”133223″ name=”Καμμένος: Ετοιμοι απέναντι σε κάθε πρόκληση””]
Παράλληλα, αν περίμενε κανείς ότι με τη μεταγκατάσταση αυτή άδειασε το ΓΕΣ, κάνει λάθος. Στη θέση των παλιών Διευθύνσεων…δημιουργήθηκαν καινούργιες! Αποκέντρωση και οικονομία δηλαδή. Ενώ για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα συνεργασίας των Διευθύνσεων που πλέον βρίσκονται μακριά από το επιτελείο, δημιουργείται τμήμα Συνδέσμων!!!!! Η απόλυτη παραδοχή αποτυχίας δηλαδή: σας διώχνουμε γιατί «αναδιοργανώνουμε το σύστημα», αλλά για να «λειτουργήσει το σύστημα»….θα τοποθετήσουμε ενδιάμεσους συνδέσμους!
Αυτά όμως είναι επιχειρησιακά θέματα και εκτιμάται ότι στο μέλλον έστω και δύσκολα και με επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, θα λυθούν.
Για το κόστος της μετακίνησης μέχρι σήμερα, η οποία ακόμα συνεχίζεται, έχουν αρχίσει να ανησυχούν στον 3ο όροφο του ΥΕΘΑ, όπως μας μεταφέρουν οι Οικονομικοί επιτελείς. Μέχρι σήμερα, το όλο εγχείρημα έχει κοστίσει ακριβά, σε μία εποχή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για μία άσκοπη μετακίνηση, σύμφωνα με όσα μας έχουν μεταφέρει στελέχη του ΓΕΣ στο tilegrafima.gr, έχουν δαπανηθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, στερώντας πόρους από πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες.