ΝΕΑ -Παρά την δεδομένη αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω κορονοϊού, οι τράπεζες δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να προσφέρουν στους δανειολήπτες διευκολύνσεις.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Αποφασισμένα να προχωρήσουν σε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να διατηρήσουν εν ζωή όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις δανείων εμφανίζονται τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, παρά το γεγονός ότι η εικόνα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους καταγράφει, όπως είναι φυσικό, σημαντική επιδείνωση λόγω των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία το κορονοϊού σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας.
Στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί αναμφίβολα προβληματισμός και ανησυχία τις τελευταίες ημέρες από την στάση των δανειοληπτών τόσο κατά την διάρκεια του Μαρτίου, όσο και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου όπου και κατεγράφη δραματική επιδείνωση του ρυθμού συνέπειας των ρυθμίσεων.
«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας σηματοδοτούν μια δύσκολη συνέχεια» παραδέχεται στο news247.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν τον ρυθμό αύξησης των κόκκινων δανείων τον τελευταίο μήνα να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ο ίδιος όλες οι τράπεζες «έχουν σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουν σε υπερεντατικούς ρυθμούς» σε μια προσπάθεια να δώσουν κίνητρα και εργαλεία στους δανειολήπτες ώστε να παραμείνουν συνεπείς.
Όλες οι τράπεζες «έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα εξειδικευμένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη και διευκόλυνση των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του κορονοϊού για τους επόμενους μήνες» τονίζει η ίδια πηγή.
«Δεν περιμένουμε ούτε την κυβέρνηση ούτε το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσουν και να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, αλλά προχωρούμε ήδη μαζικά και πάντα σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες, στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες» καταλήγει.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο σύνολό τους οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειολήπτες τους, ώστε να ενημερωθούν για τις έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος για τους ιδιώτες ή του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις και προχωρούν αμέσως σε προτάσεις ρυθμίσεων ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε περίπτωσης.
Ένας ακόμη στρατηγικός στόχος των τραπεζών είναι να αποτρέψουν μια νέα κουλτούρας αθέτησης πληρωμών, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και εμφανίζονται έτοιμες να ρίξουν στη μάχη κάθε δυνατό όπλο.
Αύξηση των κόκκινων δανείων
Παρά τις αυξημένες προσπάθειες από πλευράς τραπεζών να κρατήσουν «ζωντανά» δάνεια και ρυθμίσεις η πραγματικότητα δείχνει όπως είναι φυσικό ότι από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις αρχές Απριλίου, οι εισπράξεις δανείων έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων χρονικών περιόδων του τελευταίου εξαμήνου. Υπό τις σημερινές έκτακτες συνθήκες και με τα προβλεπόμενα προγράμματα αναστολής πληρωμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Προβληματισμό προκαλεί στα τραπεζικά επιτελεία και η εικόνα στο μέτωπο των ρυθμίσεων, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο έτρεχαν με ικανοποιητικό ρυθμό, εν όψει και της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου. Οι νέες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες καταγράφουν μέιωση κατά 50% σε επίπεδο ποσών και κατά 70% σε αριθμό υποθέσεων αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, άλλα περίπου 40 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων έχουν μεταβιβαστεί σε funds και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers, ανεβάζοντας το ιδιωτικό χρέος των φυσικών και των νομικών προσώπων κοντά στα 100 δισ. ευρώ.