Ατυχήματα στο σπίτι συμβαίνουν συχνά και το έγκαυμα είναι από τα πιο συνηθισμένα.
Μια αδέξια κίνηση και το χέρι μπορεί να ακουμπήσει στο καυτό σίδερο ή στην κατσαρόλα που βρίσκεται πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας, με το δέρμα να αρχίζει αμέσως να κοκκινίζει και να πονά.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε ένα ήπιο έγκαυμα.
Αρχικά, ρίξτε άφθονο δροσερό νερό επάνω στο τραύμα για 3-5 λεπτά. Η εφαρμογή πάγου απαγορεύεται, καθώς η απότομη μεταβολή στην θερμοκρασία του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβες στους ιστούς.
Επίσης, ίσως έχετε ακούσει ότι το βούτυρο είναι καλό γιατροσόφι για το έγκαυμα, όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς το βούτυρο «παγιδεύει» τη θερμότητα εντός του τραύματος και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
Η καλύτερη λύση είναι το τζελ αλόης (aloe vera), το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα. Το τζελ της αλόης όχι μόνο δροσίζει και ανακουφίζει το δέρμα αλλά μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία υπέδειξε ότι μόρια του εκχυλίσματος που ονομάζονται στερόλες προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου και άλλων βασικών συστατικών των κυττάρων του δέρματος.
Εάν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο, εντοπίζεται σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως τα γεννητικά όργανα, οδηγήσει σε σχηματισμό φλύκταινας ή άλλες σοβαρές βλάβες του δέρματος ή εμφανίζει σημάδια λοίμωξης (ισχυρός πόνος, οίδημα, έκκριση υγρών, πυρετός), θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.