Δικογραφίες για τρεις ιστοσελίδες, οι οποίες προωθούσαν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας, με την συμμετοχή 115 χωρών, που πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της Ιντερπόλ.
Η διεθνής επιχείρηση με την κωδική ονομασία «PANGEA», ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες αγόρασαν από το ίντερνετ τα συγκεκριμένα προϊόντα, που η κατανάλωσή τους όμως τους προκάλεσε πολλές παρενέργειες.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες και διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν.
Επίσης, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν 50.068 πακέτα.
Επιπρόσθετα, έγιναν 429 κατ” οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 81.060.037 δολάρια ΗΠΑ.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχε ενεργά κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουνίου 2015.
Αρχικά, από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος και συγκεκριμένα ουσίας που υποτίθεται ότι εξασφάλιζε το γρήγορο αδυνάτισμα, το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών είχε προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ μια γυναίκα είχε καταγγείλει ότι, εν αγνοία της, έβαλαν φωτογραφία της σε διαφήμιση για τέλειο σώμα στο διαδίκτυο.
Σχηματίστηκε δικογραφία, για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.
Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστοτόπου, μέσω του οποίου διετίθεντο και πωλούνταν παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.
Παράλληλα με τη Διεθνή Επιχείρηση «PANGEA», η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος ακόμα δύο ιστοσελίδων.
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιείτο καμία πληροφορία για την προέλευσή τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους.
Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά τους όσο και την ασφάλειά τους, θέτοντας κατ” αυτό τον τρόπο σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία, σε εκτέλεση της οποίας, ενημερώθηκαν για την παράνομη δραστηριότητα των ανωτέρω ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να «μπλοκάρουν» την πρόσβαση των συνδρομητών τους σε αυτές.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για όλες τις περιπτώσεις θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις ή δραστηριότητες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios – android: CYBERKID
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR