Μπορεί μία ουσία που είναι τοξική να αποδειχθεί σωτήρια στη μάχη εναντίον μίας σοβαρής ασθένειας;
Αν και η παραπάνω φράση μοιάζει με οξύμωρο σχήμα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το δηλητήριο που εκκρίνει η Polybia paulista, μία σφήκα που ζει στη Βραζιλία, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο κατά του καρκίνου.
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν τη εβδομάδα στο περιοδικό Biophysical Journal, το δηλητήριο της συγκεκριμένης σφήκας περιέχει μία τοξίνη, την MP1, που καταστρέφει επιλεκτικά τα κύτταρα των κακοηθών όγκων χωρίς να προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα.
Στις εργαστηριακές δοκιμές, η MP1 ανέκοψε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και της κύστης καθώς και λευχαιμικά κύτταρα που είχαν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά σε διάφορα άλλα φάρμακα.
Η τοξίνη αλληλεπιδρά με τα λιπίδια που βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη συνέχεια, διασπά τη δομή των προστατευτικών μεμβρανών, δημιουργώντας οπές που επιτρέπουν σε μόρια σημαντικά για την επιβίωση του κυττάρου να διαρρεύσουν.
«Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα σε δευτερόλεπτα» εξηγεί ο Δρ. Ζοάου Νέτου του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος περιλαμβάνεται στους ερευνητές που έγραψαν τη συγκεκριμένη μελέτη.
Εφόσον τα υγιή κύτταρα δεν έχουν λιπίδια στα εξωτερικά τους τοιχώματα, αλλά μόνο στα εσωτερικά, αυτό σημαίνει ότι δεν καταστρέφονται από την τοξίνη, όπως τα καρκινικά.