Περίπου πριν μία δεκαετία, οι εταιρίες κατασκευής πλαστικών ειδών άρχισαν να αντικαθιστούν στα προϊόντα τους μια χημική ουσία που ονομάζεται φθαλικός δι (2-αιθυλoεξυλo) εστέρας (DEHP) –ουσία με πιθανώς καρκινογόνο δράση για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA)– με δύο άλλες ουσίες που θεωρούνταν πιο ασφαλείς.
Το DEHP είχε συνδεθεί με πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου κι έτσι η απομάκρυνσή του από τη βιομηχανία πλαστικών χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό ως ένα ακόμη βήμα προς την αποτελεσματικότερη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Τώρα, δύο νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα δύο υποκατάστατα συμπεριφέρονται όπως το DEHP και μπορούν πιθανώς να οδηγήσουν στις ίδιες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.
Η μία εκ των δύο μελετών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hypertension από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συνδέει την έκθεση στις χημικές ουσίες DINP και DIDP (φθαλικός δι-ισο-εννεϋλεστέρας και φθαλικός δι-ισο-δεκυλεστέρας αντίστοιχα), τις ουσίες που αντικατέστησαν το DEHP, με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η δεύτερη, η οποία εκπονήθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, παρουσιάζει μια άμεση σχέση ανάμεσα στις δύο χημικές ουσίες και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Το DINP και το DIDP χρησιμοποιούνται για να γίνονται πιο ανθεκτικά διάφορα προϊόντα όπως η πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιούμε για τα τρόφιμα και τα πλαστικά δοχεία φαγητών.
Έως ότου υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να καθοδηγήσουν την απαγόρευση χρήσης των δύο χημικών ουσιών, ο βασικός συντάκτης των δύο μελετών Leonardo Trasande, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συνιστά να μην εκθέτουμε τα πλαστικά σε υψηλές θερμοκρασίες στο φούρνο μικροκυμάτων και να πετάμε αλλοιωμένα (γρατζουνισμένα, λιωμένα κ.λπ.) πλαστικά δοχεία ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη μεταφορά των χημικών ουσιών στις τροφές.